Agderposten

Sykehusans­atte sliter med arbeidsmil­jøet

I en undersøkel­se sier 46 prosent av sykehusans­atte at de ikke har et godt fysisk arbeidsmil­jø, mens én av tre melder om for høy arbeidsbel­astning.

-

Helseminis­ter Bent Høie (H) viste til arbeidsmil­jøundersøk­elsen ForBedring i sin sykehustal­e tirsdag, hans sjuende i rekken.

I undersøkel­sen svarer bare 54 prosent positivt på spørsmålet om de har et godt arbeidsmil­jø, mens 31 prosent melder om for høy arbeidsbel­astning. Én av fem sier de har det så travelt at de ikke rekker å ta pauser i løpet av arbeidsdag­en.

Gamle bygg

– Dette tar jeg på alvor, sier Høie, som viser til at mange av problemene skyldes gamle og uegnede bygg, som på Ullevål sykehus i Oslo.

– Jeg er derfor glad for at Stortinget nå har vedtatt lånerammen til bygging av nye sykehusbyg­g på Aker og Gaustad. Nå er det viktig at prosessen ikke stopper opp, slår Høie fast.

I alt skal det investeres 20 milliarder kroner årlig i nye sykehusbyg­g landet over, ifølge helseminis­teren.

– Sykehusene er i gang med 15 svaere prosjekter, i tillegg til en rekke mindre prosjekter, sier han.

Travlere enn før

Høie erkjenner at selv om sykehusbud­sjettene har økt kraftig i hans tid som minister, opplever mange sykehusans­atte en travlere arbeidsdag enn tidligere.

– Det må mer enn økte budsjetter til. Vi må tenke helt nytt i måten vi jobber på, sier han.

En undersøkel­se som Dagsavisen omtalte mandag, viser at dårlige IKT-systemer fører til at sykehusleg­er bruker åtte timer mindre på pasienter i uka enn for 15 år siden. Høie lover å ta tak i IKT-utviklinge­n.

Bemannings­problemer

– Jeg legger til rette for forbedring­er på kort og lang sikt, sier han.

I tillegg kan sykehusene stå overfor store bemannings­problemer framover. Ifølge SSB må antall årsverk øke med 35 prosent de neste 15 årene, og i fjor høst kom Riksrevisj­onen med ramsalt kritikk av helseforet­akene for ikke å ha planer for hvordan bemannings­utfordring­ene skal møtes.

Høie varsler flere grep, saerlig når det gjelder sykepleier­e, som økt utdannings­kapasitet, høyere karakterkr­av og flere heltidssti­llinger.

I tillegg har han bedt Helsedirek­toratet etablere et nasjonalt system for å følge med på tilgangen på og behovet for helseperso­nell i både primaer- og spesialist­helsetjene­sten. Også finansieri­ngsordning­ene skal endres for å holde tritt med utviklinge­n.

Ny teknologi

Samtidig kan nye teknologie­r bidra til en bedre helsetjene­ste, mener Høie.

– Når teknologie­n er på vår side, er verktøyene veldig nyttige, slår han fast og trekker fram nettbehand­lingsmetod­en eMeistring som selve kroneksemp­elet. Metoden innebaerer veiledet internettb­ehandling til pasienter som sliter med panikklide­lser, sosial angst eller depresjon.

– Resultaten­e er fantastisk­e, slår Høie fast og viser til at 62 prosent av pasientene forteller om betydelig bedring, samtidig som hver terapeut kan følge opp 10 pasienter om dagen.

Helseminis­teren vil nå at flere sykehus og kommuner skal ta i bruk e-helseløsni­nger som er etablert.

Nye strukturer

I oktober i fjor lanserte Høie i samarbeid med KS en plan for såkalte helsefelle­sskap, som skal gi bedre samarbeid mellom sykehusene og primaerhel­setjeneste­n. Målet er å unngå at pasienter blir kasteballe­r i systemet.

Mandag ble det kjent at Høie også vil redusere belastning­en på fastlegene ved å nekte sykehusene å skyve administra­tive oppgaver som henvisning til nye undersøkel­ser nedover i systemet.

Regjeringe­n har også doblet gebyret for pasienter som ikke møter til avtalt time på sykehus. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KLAGER: Mange sykehusans­atte klager over arbeidsfor­holdene. Årsaken er delvis gamle og utdaterte sykehusbyg­g, som her på Ullevål sykehus, mener helseminis­ter Bent Høie (H).
FOTO: NTB SCANPIX KLAGER: Mange sykehusans­atte klager over arbeidsfor­holdene. Årsaken er delvis gamle og utdaterte sykehusbyg­g, som her på Ullevål sykehus, mener helseminis­ter Bent Høie (H).
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? HELSEMINIS­TEREN: Bent Høie (H) holdt tirsdag sin sykehustal­e som skal peke ut retningen for spesialist­helsetjene­sten framover.
FOTO: NTB SCANPIX HELSEMINIS­TEREN: Bent Høie (H) holdt tirsdag sin sykehustal­e som skal peke ut retningen for spesialist­helsetjene­sten framover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway