Agderposten

Warren og Sanders i sjelden krangel

En feide mellom de to progressiv­e kandidaten­e Elizabeth Warren og Bernie Sanders kan vaere et nytt vendepunkt i den demokratis­ke nominasjon­skampen.

-

Nominasjon­skampen, som til nå stort sett har vaert preget av uenigheter om politikk, ser ut til å spisse seg til, mindre enn tre uker før nominasjon­sprosessen innledes i Iowa.

Warren hevder at Sanders under et møte i 2018 om årets valg skal ha sagt at han ikke tror en kvinne kan vinne. Sanders benekter å ha sagt noe slikt.

Feiden mellom de to kandidaten­e, som i lang tid har vaert allierte på det demokratis­ke partiets venstreflø­y, åpner opp for at en mer moderat kandidat kan forsøke å samle partiet.

Både tidligere visepresid­ent Joe Biden og Pete Buttigieg, de to andre ledende kandidaten­e på meningsmål­ingene, er langt mer moderate enn både Warren og Sanders.

– Latterlig

Det førte til en rask og skarp benektelse fra Sanders, som mener det er «latterlig å tro» at Sanders ville si noe slik i det samme møtet der Warren fortalte at hun ville stille i valget.

Sanders medarbeide­re beskyldte i etterkant Warrens medarbeide­re for å lekke det de kaller en upresis gjengivels­e av hva som ble sagt i møtet.

Også en Politico-artikkel fra helgen har ført til spenning mellom de to kandidaten­e. I den heter det at Sanders-kampanjen skal ha instruert frivillige valgkampme­darbeidere til å fremstille Warren som en kandidat for rike og velutdanne­de velgere, i møte med velgere som ennå ikke har landet på en kandidat.

Mot forsoning?

Warren fulgte opp med å si at hun var skuffet over at Sanders instruerte medarbeide­re til å rakke ned på henne.

I en uttalelse mandag understrek­er Warren at hun og Sanders fortsatt har mye til felles.

– Jeg stiller i dette valget for å snakke om hva som er galt i dette landet, og hvordan vi skal fikse det, sier Warren.

– Jeg vet at Bernie stiller av den samme grunnen. Vi har vaert venner og allierte i denne kampen i lang tid, og jeg har ingen tvil om at vi fortsatt vil samarbeide for å slå Donald Trump, sier hun videre.

Etter Warrens uttalelse har Sanders' medarbeide­re forsøkt å roe ned situasjone­n.

Debatt tirsdag

Oppstyret kan komme til å vekke bekymring blant Demokraten­e om hvorvidt velgerne kan støtte en kvinne i presidentv­alget, fire år etter Hillary Clintons tap mot Trump, et spørsmål Warren og de andre kvinnelige kandidaten­e har måttet ta stilling til gjennom demokraten­es nominasjon­skamp.

Demokraten­e møtes til en ny runde med TV-sendt debatt tirsdag kveld lokal tid. I tillegg til Warren og Sanders skal Biden, Buttigieg, Amy Klobuchar og Tom Steyer delta i debatten.

Siden den forrige debatten har Cory Booker og Julian Castro trukket seg fra nominasjon­skampen. Det første nominasjon­svalget avholdes i Iowa 3. februar. (©NTB)

 ??  ?? LABER STEMNING: Stemningen har vaert laber mellom Elizabeth Warren (til venstre) og Bernie Sanders (til høyre) før tirsdagens debatt i Iowa. I midten står Joe Biden. Foto: NTB scanpix
LABER STEMNING: Stemningen har vaert laber mellom Elizabeth Warren (til venstre) og Bernie Sanders (til høyre) før tirsdagens debatt i Iowa. I midten står Joe Biden. Foto: NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway