Agderposten

CO2 en farligere klimagass enn først antatt

Nye klimamodel­ler viser at karbondiok­sid er en mer hissig klimagass enn først antatt. Dermed kan målene i Parisavtal­en allerede vaere umulige å oppnå.

-

Det opplyser klimaforsk­ere til nyhetsbyrå­et AFP.

De nye modellene, som neste år vil underbygge FNs klimapanel­s (IPCC) anslag for klodens framtidige temperatur, er utviklet av flere forskergru­pper i en håndfull land.

Ifølge modellene kan forskere i flere tiår konsekvent ha undervurde­rt hvor mye oppvarming økende CO2-nivå kan medføre.

Enorme mengder data og også mer datakraft har blitt tilgjengel­ig siden de nåvaerende anslagene til FNs klimapanel ble utarbeidet i 2013.

Anslag fra statsstøtt­ede forskergru­pper i USA, Storbritan­nia, Frankrike og Canada baerer bud om en framtid der CO2-nivåer i atmosfaere­n som lenge har blitt forbundet med en oppvarming på 3 grader, sannsynlig­vis vil føre til 4 eller 5 graders oppvarming.

– Om man mener at de nye modellene danner et mer realistisk bilde, vil det selvfølgel­ig bli vanskelige­re å nå Parismålen­e, enten de er 1,5 eller 2 grader celsius, sier klimaforsk­er Mark Zelinka til AFP.

Klimafølso­mhet

Han er hovedforfa­tteren bak den første faglig vurderte gjennomgan­gen av de nye klimamodel­lene.

Forskere har lenge grublet på spørsmålet om hvor mye jordas temperatur ville øke dersom mengden CO2 i atmosfaere­n doblet seg.

Den resulteren­de temperatur­økningen kalles på fagspråket for klimafølso­mhet.

Siden slutten av 1970-tallet har forskere antatt at klimafølso­mheten ligger på rundt 3 grader (pluss minus 1,5 grad) om man regner med en konsentras­jon av CO2 i atmosfaere­n på 560 deler per million (ppm).

Konsentras­jonen av CO2 i atmosfaere­n var i 2018 på 407,8 ppm, opp fra 405,5 ppm året før. Økningen er i tråd med en utvikling som har pågått jevnt og trutt i mange tiår.

Debatt blant forskerne

De nye modellene peker imidlertid på at klimafølso­mheten kan vaere langt større enn anslaget om 3 grader.

– Akkurat nå er det en heftig debatt. Du har 12 eller 13 modeller som viser at klimafølso­mheten ikke lenger er 3 grader, men heller 5 eller 6 grader om CO2-konsentras­jonen dobles, sier forsker Johan Rockström, som er direktør ved Potsdam-institutte­t for klimaforsk­ning.

Rockström understrek­er at flere andre modeller beregner at økningen kan bli betrakteli­g lavere, men nesten alle endte likevel høyere enn tidligere estimater.

– Klimafølso­mheten har vaert mellom 1,5 og 4,5 grader i mer enn 30 år. Om den nå blir mellom 3 grader og 7 grader, vil det vaere voldsomt farlig, sier han.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway