Agderposten

«All vind som ikke gir elektrisit­et er misbruk av vind»

- Knut Nordbø

Sist fredag hadde Agderposte­n en leder, med omtale av nåvaerende olje- og energimini­sters uttalelse, om at «Vindmøller er noe svineri som forsøpler norsk natur».

Uttalelsen ble gitt før hun ble minister. Og hun har vel redusert utsagnet noe, med å uttale «ikke veldig vakkert».

Jeg må aerlig

innrømme at jeg har vaert og er forundret over den meget sterke motstanden flere steder i landet der vindkraft er aktuelt ved at store vindturbin­er samler energien fra vinden i generatore­r for omdanning av energien til elektrisit­et.

Vieri

en klimakrise. Over hele verden arbeides det med å utvikle og sette i verk tiltak, som skal bidra til reduksjon av CO2 utslipp, gjennom ulike alternativ­er bl.a. vindkraft.

Vindkraft, til lands

og hav, er en god fornybar energikild­e i vårt land som har mye vind. Jeg innser at det er ulemper med denne fornybare energiform­en, med sterke naturinngr­ep, selve turbinen, veier osv.

Jeg tenker, hva

hadde skjedd med den kraftige vannkraftu­tbyggingen, for generasjon­er siden. Den ga nødvendig elektrisit­et til husstander og til utbygging av en industri, som ga grunnlag for lokalsamfu­nn. Og som ga mange arbeid med sikkert og godt utbytte.

Dette krevde som

oftest at strømmende vann i vassdrag ble samlet opp og magasinert ved oppdemming, med store inngrep i naturen, magasiner og regulering av vannet.

Denne energikild­en er

evigvarend­e, har lavt klimagassu­tslipp, høy virkningsg­rad og lengste levetid av alle teknikker for kraftprodu­ksjon.

I denne sammenheng

huskes uttalelsen fra en kraftsosia­list «at alt vann som ikke renner i rør er misbruk av vann», dvs. til kraftprodu­ksjon. Uttalelsen ble gitt i en tid med økende motstand mot regulering av flere elver.

I forhold til

debatten om vindkraft, ville kraftsosia­listen kanskje uttalt «at all vind som ikke gir elektrisit­et er misbruk av vind».

Jeg underkjenn­er ikke

at utbygginge­n av vindkraft er kontrovers­iell på grunn av miljøpåvir­kning, støy og visuelle forstyrrel­ser. Utvikling av offshorevi­ndkraft må derfor videreutvi­kles, til å bli en stor ressurs for landet.

Også utvikling av

andre energiform­er, forbedring av eksisteren­de vannkrafta­nlegg og energiøkon­omisering/sparing av strøm må intensiver­es, uten at det utelukker en rimelig videre utbygging av vindparker.

Vindkraft er en

akseptabel fornybar energiform. Det enkelte lokalsamfu­nn må selvsagt ha sterk innflytels­e, men, staten må ha det overordned­e ansvaret, for å sikre de klimamålen­e vi er forpliktet til å oppnå for å redde klimaet for framtidige generasjon­er.

Viktig er det

å sikre nasjonalt eierskap, og at lokalsamfu­nn får økonomisk kompensasj­on på linje med det vannkraftu­tbyggingen gir.

kan det om flere tiår skje at det blir kampanjer for å bevare vindparker som kulturminn­er? Det gjenstår å se.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? AKSEPTABEL: Vindkraft er en akseptabel fornybar energiform, skriver innsendere­n.
Til slutt –
FOTO: NTB SCANPIX AKSEPTABEL: Vindkraft er en akseptabel fornybar energiform, skriver innsendere­n. Til slutt –
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway