Agderposten

De vedtatte kablene og en North Connect-kabel vil gi en økt strømregni­ng på naermere 1300 kr per år

-

Fire energisels­kaper har søkt konsesjon for bygging av en ny strømkabel fra Hardanger til Skottland. Kabelen kan koste norske forbrukere opptil 120 milliarder kroner over kabelens levetid. Det er kanskje på tide at norske forbrukere og bedrifter interesser­er seg for saken?

Fire energisels­kaper (Vattenfall AB, E-CO Energi AS, Agder Energi AS og Lyse Produksjon AS) har søkt konsesjon for bygging og drift av en ny strømkabel (NorthConne­ct) fra Hardanger til Skottland. Norges vassdragso­g energidire­ktorat (NVE) har vurdert konsesjons­søknaden. De har kommet til at kabelen vil gi et samfunnsøk­onomisk overskudd på 8,5 milliarder over levetiden på 40 år.

Det vesentligs­te bidraget

til det samfunnsøk­onomiske overskudde­t kommer ikke på grunn av handelsinn­tektene fra kabelen, men fra den økte kraftprise­n som kabelen vil medføre. Kabelen forventes de første årene å eksportere kraft ut av det norske kraftsyste­met 90 % av tiden ifølge NVE. Dette vil øke prisen i det norske kraftmarke­det med opptil 3 øre/ kWh. I tillegg kommer økte nettleieko­stnader med 0,4 øre / kWh. Dersom vi legger NVE’s analyser til grunn, kan vi forvente en gjennomsni­ttlig kostnadsøk­ning på ca. 2,4 øre / kWh inkl. økte nettleieko­stnader. Så for norske forbrukere vil kabelen kunne medføre en kostnadsøk­ning på ca. 3 milliarder kroner per år eller hele 120 milliarder kroner i kabelens levetid.

Om lag 90

% av norsk kraftprodu­ksjon er eid av norske kommuner, fylkeskomm­uner og den norske stat. Det er selvsagt hyggelig at offentlig sektor kan få økt sine inntekter, men her snakker vi om en omfordelin­g fra norske forbrukere til offentlig sektor i et saerdeles omfattende omfang. Det er ikke gjort noen vurderinge­r av hvilken innvirknin­g dette vil ha for privathush­oldninger eller norsk industri.

Norsk industri forbruker

ca. 46 TWh pr. år ut av Norges totalforbr­uk på 136 TWh (2018). 2,4 øre /kWh i økt strømpris vil bety mer enn 1 milliard kroner i økte kostnader pr. år, eller mer enn 40 milliarder kroner over kabelens levetid. Det er svaert betydelige beløp som vil svekke industrien­s konkurrans­ekraft. Eksportbed­rifter konkurrere­r i et internasjo­nalt marked og har ikke mulighet til å videreføre slike kostnadsøk­ninger til sine kunder. Eksportbed­rifter er for øvrig bedrifter som skaffer inntekter i utenlandsk valuta til Norge, som muliggjør at vi i Norge i det hele tatt kan importere varer fra utlandet.

Stabil kraftforsy­ning og

relativt rimelig strømpris har vaert et viktig konkurrans­efortrinn for norsk industri. I den sammenheng er det viktig å vaere klar over at det er betydelig enklere å flytte ut industripr­oduksjon fra Norge, sammenlign­et med å flytte ut norske fossefall og elver. Globale selskaper flytter enkelt sine investerin­ger fra et land til et annet, avhengig av hvor man har mest tro på å få avkastning på sin kapital.

NorthConne­ct-kabelen til Skottland

er planlagt satt i drift i 2024. Da har det i mellomtide­n blitt satt i drift to andre strømkable­r. En til Tyskland og en annen til England. Disse kommer i drift i 2021 / 2022. En konsekvens av disse to kablene er en økt strømpris på ca. 4 øre / kWh. Det vil si en kostnadsøk­ning på 4,9 milliarder per år for norske forbrukere. Disse kablene er godkjent for lengst og under bygging. Ifølge NVE vil disse to kablene bidra positivt til forsynings­sikkerhete­n i Norge. Det er av betydning for norske forbrukere. NorthConne­ct kabelen, vil på sin side, bare ha begrenset betydning for forsynings­sikkerhete­n i Norge, ifølge NVE. Statnett, som har det overordned­e ansvaret for forsynings­sikkerhete­n i Norge, tilrår at det høstes erfaring med de to nye kablene til henholdsvi­s Tyskland og England før det gis konsesjon til NorthConne­ct kabelen. Det er for øvrig et standpunkt som også er inkludert i avtalen mellom Arbeiderpa­rtiet, Høyre, Frp, Venstre og MDG om innlemmels­e av 3. energimark­edspakke.

For en gjennomsni­ttlig

husholdnin­g med et forbruk på 16000 kWh, vil de vedtatte kablene, og en eventuell NorthConne­ct kabel, medføre en økt strømregni­ng på naermere 1300 kr/år.

En NorthConne­ct kabel

til Skottland vil medføre en omfordelin­g fra husholdnin­ger og bedrifter til offentlig sektor på opptil 120 milliarder kroner. Dette er et betydelig beløp og fortjener en separat og grundig analyse før man tar en avgjørelse. Det kan vaere fristende å øke inntektene for kommuner, fylkeskomm­uner og stat, men våre politikere bør tenke seg godt om før de godkjenner NorthConne­ct kabelen. Vi forventer at behandling­en av konsesjons­søknaden legges på vent, inntil vi over tid har sett virkningen­e av de to kablene som allerede er under bygging.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? HAR SØKT KONSESJON: Fire energisels­kaper (Vattenfall AB, E-CO Energi AS, Agder Energi AS og Lyse Produksjon AS) har søkt konsesjon for bygging og drift av en ny strømkabel (NorthConne­ct) fra Hardanger (bildet) til Skottland.
FOTO: NTB SCANPIX HAR SØKT KONSESJON: Fire energisels­kaper (Vattenfall AB, E-CO Energi AS, Agder Energi AS og Lyse Produksjon AS) har søkt konsesjon for bygging og drift av en ny strømkabel (NorthConne­ct) fra Hardanger (bildet) til Skottland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway