Agderposten

DET HENDTE

-

1759:

British Museum åpnet dørene i London. Museets forfader var samleren Sir Hans Sloane, som ikke holdt ut tanken på at hans veldige samling skulle bli spredd for alle vinder etter hans død, og i 1753 testamente­rte sine 80.000 gjenstande­r til offentligh­eten. Ved åpningen i 1759 var også flere andre samlinger kommet til. British Museum er i dag et av verdens største museer. Ifølge institusjo­nens egne nettsider omfatter samlingene åtte millioner objekter, hvorav det kanskje aller mest berømte er Rosettaste­inen. Mange av Sir Hans Sloanes gamle kostbarhet­er er fremdeles utstilt i museet. Av de 138 verkene av Albrecht Dürer som institusjo­nen eier, skal hele 98 stamme fra Sloanes samling.

1867:

40 mennesker omkom i en skøytekata­strofe i Regent’s Park i London. En sprengkald start på året hadde fått mange briter til å finne fram skøytene og begi seg ut på islagte sjøer og dammer. 15. januar var så mange som 300 mennesker samlet på en av de kunstige innsjøene i Regent’ Park. Klokken kvart over fire om ettermidda­gen brast isen. Mellom 150 og 200 menn, kvinner og barn gikk brått under i isvannet, de fleste kledd i tunge, viktorians­ke klaer og uten svømmeferd­igheter. Mange av ofrene druknet på fire meters dyp. Andre ble stående og synke langsomt ned i det bløte bunnslamme­t, med spaserende i parken som hjelpeløse vitner. Etter tragedien ble sjøen tappet. Bunnmudder­et ble fjernet, og vanndybden redusert til fire fot. 1905:

En av de største rasulykken­e i norsk historie inntraff i Loen i Nordfjord. Katastrofe­n skjedde da en 50.000 kubikkmete­r stor berghammer styrtet ned i Lovatnet og utløste en flodbølge som raserte 60 hus i bygdene Nesdal og Bødal. 61 mennesker mistet livet i ulykken. En minnestein som ble reist samme år ble revet vekk 13. september 1936, da det gikk et enda større ras på samme sted. Denne gangen omkom 73 mennesker, og Bødal ble helt utslettet. Flodbølgen som reiste seg i Lovatnet skal ha nådd 74 meters høyde. Ifølge Store norske leksikon valgte de få fastboende som overlevde ulykken å flytte fra stedet for godt. De to rasulykken­e i Loen var de mest dødbringen­de i Norge i det 20. århundre. Naermest i antall omkomne kommer Tafjord-ulykken i 1934, der 41 mennesker mistet livet. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway