Agderposten

Hvilke navn er mest pop?

Emma topper Statistisk sentralbyr­ås nasjonale navnestati­stikk for jenter i 2019. Jakob var det mest populaere guttenavne­t. Men dette er ikke gjeldende for Agder.

- Marie N. Kalvehagen maka@agderposte­n.no

Nora toppet navnestati­stikken i Aust-Agder i 2019, etterfulgt av Sofia, Emma og Olivia. Blant guttene var det mest populaere navnet i 2019 Henrik, med William og Oliver på andre og tredjeplas­s. Noah, Kasper og Isak deler på fjerdeplas­sen i AustAgder.

Hele 13 barn fikk navnet Henrik, mens 12 fikk navnet William. 12 jenter fikk navnet Nora, og 10 jenter fikk navnet Sofia.

I det som i fjor var Aust-Agders nabofylke, Vest-Agder, topper også Nora jentestati­stikken, etterfulgt av Ella, Alma og Thea. Hos guttene ble det mest brukte navnet Noah, med Jakob, Theodor og Tobias på andre, tredje og fjerdeplas­s.

Nasjonale trender

Populaere navn fra 2000-tallet toppet også den nasjonale navnestati­stikken i fjor. Blant annet fikk 393 jenter i Norge navnet Emma, som ligger tett etterfulgt av Nora på navnestati­stikken. Sofie ligger som nummer tre. Emma har dominert navnetoppe­n i Norge siden 2003 og er årets navn for tiende gang.

– Emma kommer fra tysk og betyr stor. Den forrige navnebølge­n hadde en topp i 1880. Så var navnet Emma nesten borte i perioden 1940 til 1970, før det steg jevnt fram til det eksplodert­e i 2003, sier seniorrådg­iver Jørgen Ouren i SSB i en pressemeld­ing.

Guttenavn preges i større grad av Bibelen. 423 gutter ble hetende Jacob eller Jakob i 2019, med Lucas eller Lukas som nummer to på statistikk­en. Som nummer tre finner vi ulike varianter av navnet Filip.

– Jakob er kjent i Norge siden 1300-tallet og er et typisk bibelnavn. Når også neste guttenavn på listen, Lucas, er bibelsk, ser vi at bølgen med bibelske guttenavn ikke er over. Fra 1,5 prosent rundt 1950, steg andelen til 22,5 prosent i 2006. Siden har den gått litt ned og er nå 20,3 prosent, sier Ouren.

Lokale variasjone­r

Emma topper sju av våre tidligere fylker, mens Jacob brukes mest i tre av dem: tidligere Akershus, Hordaland og Troms.

I Rogaland er Filip mest populaert blant guttenavne­ne, mens Mohammed i forskjelli­ge varianter topper listen i Oslo. Henrik går altså av med seieren både i Telemark og Aust-Agder.

Idrettsnav­n

Seniorrådg­iver Jørgen Ouren i SSB tror det er mange som vil kjenne igjen flere idrettsnav­n på topplisten­e, blant annet navnene til de kjente Ingebrigts­en-brødrene.

– Her finner vi blant annet Henrik, Filip og Jakob. Brødrenes yngste søster heter Ingrid, og dette navnet er også å finne i årets topp 10, sier Ouren i en pressemeld­ing fra SSB.

Et annet navn som stiger i popularite­t er Ada.

– Navnet Ada ble kjent for mange gjennom fotballspi­lleren Ada Hegerberg, som blant annet er den første mottakeren av Ballon d’Or Féminin, verdens beste kvinnelige fotballspi­ller, påpeker Ouren.

Ada ligger som nummer seks på navnetoppe­n for 2019.

 ?? MODELLKLAR­ERT FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? NYFØDT: Nyfødt baby Sørlandet sykehus. Ved valg av navn går Emma og Jakob igjen i Aust-Agder i fjor.
MODELLKLAR­ERT FOTO: FRANK JOHANNESSE­N NYFØDT: Nyfødt baby Sørlandet sykehus. Ved valg av navn går Emma og Jakob igjen i Aust-Agder i fjor.
 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? POPULAERE NAVN: Brødrene Filip, Jakob, Henrik Ingebrigts­en etter målgang. Navnene deres er nå blant de mest populaere i Norge.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX POPULAERE NAVN: Brødrene Filip, Jakob, Henrik Ingebrigts­en etter målgang. Navnene deres er nå blant de mest populaere i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway