Agderposten

Ber skigåere holde seg unna populaere løyper ... av hensyn til reinsdyren­e

Hardt føre gjør det naermest umulig for reinsdyren­e på Hovden å finne mat for tiden. Derfor henstilles alle skiglade besøkende om å vise hensyn.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

– De har det tøft for tiden, disse dyrene, sier løypekjøre­r Grete Breivik via telefon fra Hovden forleden dag.

Ved lunsjtider er hun på vei opp til Auversvatn for å sette opp skilt der turgåere bes om å vise hensyn til reinsdyren­e. Blant annet dropper løypemanns­kapene å kjøre opp skiløyper i dette området nå.

– Har det veldig tøft

Vi tar en telefon til Peter Hermansen i Statens Naturoppsy­n (SNO) som kan forklare hva som er de firbeintes store utfordring for tiden:

– De har det veldig tøft nå, for det er mye is i beitet og de klarer ikke å grave fram at der de pleier å finne den, forteller han.

Det er skiftende vaer den siste tiden som har skapt den 2–3 centimeter tykke ishinnen mange steder. Mildt vaer med regn vekselvis med vind og frost har sørget for at reinsdyren­e ikke har sjans til å finne mat på sine vante beitestede­r.

Kan komme naer hyttefelt

Destinasjo­n Hovden la ut følgende Facebook-innlegg fredag morgen:

Hermansen i SNO understrek­er at han er fullstendi­g klar over alt som heter allemannsr­ett og ferdselsre­tt, men henstiller likevel fjellfolke­t til å vise hensyn akkurat nå.

– Det kan dukke opp dyr mye naermere hytteområd­er og løyper enn de normalt foretrekke­r. Vi oppfordrer til å la dem vaere i fred. Har de funnet en plass å beite her, er det fordi de ikke finner mat andre steder, forklarer Hermansen.

Og beskjeden er klar: Ikke oppsøk dyrene og ikke gi dem mat. La dem vaere i fred.

– Nyt synet av dem, men gi dem ro. De trenger det nå når de er så presset, forklarer han, og roser løypekjøre­rne som for en periode har droppet å kjøre opp de sårbare løypestrek­kene.

 ?? FOTO: GRETE BREIVIK ?? TØFT FOR REINSDYREN­E: Det er i det som for lokalkjent­e kalles «snarvei Auversvatn», like overfor Hartevasst­jønn (der grønt møter blått) at turgåere bes ta hensyn til reinsdyr.
FOTO: GRETE BREIVIK TØFT FOR REINSDYREN­E: Det er i det som for lokalkjent­e kalles «snarvei Auversvatn», like overfor Hartevasst­jønn (der grønt møter blått) at turgåere bes ta hensyn til reinsdyr.
 ??  ?? ADVARER: Her har Grete Breivik satt opp skilt der turgåere bes ta hensyn til de firbeinte.
ADVARER: Her har Grete Breivik satt opp skilt der turgåere bes ta hensyn til de firbeinte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway