Agderposten

Både Rotevatn og Raja inn i regjering

Kabalen for å få på plass Venstres nye statsråder ender trolig med at både Abid Raja og Sveinung Rotevatn får plass, mens Trine Skei Grande bytter departemen­t.

-

Rotevatn blir klima- og miljøminis­ter mens Raja overtar kulturmini­sterposten etter Grande, som selv blir ny utdannings­minister, melder flere medier i går kveld.

Spørsmålet om hvem av Venstres folk som skulle inn i regjering skal ha skapt ekstra hodebry fordi det også knyttes opp mot den uavklarte lederstrid­en i partiet. Både Raja og Rotevatn skal ha hatt sterke støttespil­lere som jobbet aktivt for sin kandidat. Dersom kun én av dem skulle blitt utnevnt, ville det av mange bli oppfattet som en støtteerkl­aering i ledersitua­sjonen i Venstre. Flere kilder sa til Dagbladet at det var nødvendig å få plass til begge.

– Sju inn, én ut

Spekulasjo­ner og lekkasjer trillet ut mens Erna Solberg i går la siste hånd på verket før nye statsråder etter alt å dømme blir presentert i dag. Mange medier mener å vite deler av fasiten, men ingenting er bekreftet.

Sju navn blir nevnt som nye statsråder av mediene torsdag kveld: Knut Arild Hareide (KrF), Sveinung Rotevatn (V), Abid Raja (V), samt for Høyre Tina Bru, Geir Inge Sivertsen, Henrik Asheim, samt et regjerings­comeback for Linda Hofstad Helleland.

I tillegg til Frps sju statsråder, går også Anniken Hauglie ut av regjering, ifølge NRK og VG. Det blir dessuten en rokering som omfatter flere av de sittende statsråden­e.

Hareide til samferdsel

Spørsmålet om tidligere KrF-leder Hareide er aktuell for regjering, har kommet med tiltakende styrke etter at Fremskritt­spartiet trakk seg fra regjering.

Hovedperso­nen har selv har gått et stykke på vei i å bekrefte at han er aktuell da han oppga at han avbrøt en stortingsr­eise på grunn av den politiske situasjone­n her hjemme. Hareide vil ifølge Vårt Land og VGs opplysning­er ta over som samferdsel­sminister.

De tre sittende KrF-statsråden­e Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Dag Inge Ullstein blir vaerende i regjering, etter det Dagen og Vårt Land kjenner til.

Høyres stortingsp­olitiker Tina Bru blir ny olje- og energimini­ster, ifølge DN og VG. Bru er innvalgt fra Rogaland og sitter i dag i energi- og miljøkomit­een på Stortinget. Hun har i lang tid vaert ansett som ett av Høyres største politiske talenter og er storfavori­tt til å bli valgt til ny nestleder i Høyre på partiets landsmøte til våren. Både fornybar-lobbyen og de tradisjone­lle olje-aktørene tar ifølge E24 godt imot nyheten om den mulige utnevnelse­n.

Geir Inge Sivertsen fra Troms rykker opp fra statssekre­taer til ny fiskerimin­ister, ifølge TV 2. Adresseavi­sen skriver at Linda Hofstad Helleland går inn i en nyopprette­t statsrådsp­ost som distriktsm­inister. Det skal også legges inn andre områder som hun skal ha ansvaret for i den nykonstrue­rte posten, skriver avisen.

En tredje Høyre-politiker som skal vaere på vei inn i regjeringe­n er Henrik Asheim, som ifølge Dagbladet tar over ministerpo­sten som statsråd for forskning og høyere utdannings­minister.

Rokeringer

I tillegg til at det kommer inn flere nye statsråder, skal Solberg ha gjort flere bytter blant sittende statsråder.

Jan Tore Sanner (H) tar over som finansmini­ster etter Siv Jensen, ifølge DN.

Monica Maeland (H) bytter fra Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet til Justisdepa­rtementet, melder flere medier.

Går ut

Hauglie går ut av regjering, og hennes jobb blir overtatt av naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Hauglie har sittet som arbeidsog sosialmini­ster siden 2015, og hun er øverste ansvarlige for Nav. De siste månedene har hun vaert under press i kjølvannet av Nav-skandalen, og flere opposisjon­spartier har besluttet eller vurderer å stille mistillits­forslag mot henne.

Venstres Iselin Nybø overtar som naeringsmi­nister etter Isaksen, ifølge TV 2.

(NTB)

 ??  ?? STATSRÅDSL­EKKASJER: Venstre-politikern­e Abid Raja t.v. og Sveinung Rotevatn skal begge vaere klare som nye statsråder, ifølge flere medier. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STATSRÅDSL­EKKASJER: Venstre-politikern­e Abid Raja t.v. og Sveinung Rotevatn skal begge vaere klare som nye statsråder, ifølge flere medier. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway