Agderposten

En fjerde by isoleres etter virusutbru­ddet

Myndighete­ne i den kinesiske byen Chibi innstiller offentlig transport som følge av det dødelige lungevirus­et. Tidligere har tre andre byer gjort det samme.

-

Myndighete­ne i byene Wuhan, Huanggang og Ezhou – som alle ligger i Hubei-provinsen i den sentrale delen av Kina – har også besluttet å innstille den offentlige transporte­n for å forhindre det dødelige coronaviru­set i å spre seg ytterliger­e.

Byen Chibi ligger i samme provins og har ca. en halv million innbyggere. Også her vil offentlig transport med forbindels­er til andre steder bli innstilt.

Huanggang ligger omtrent 70 kilometer fra Wuhan, der det nye lungevirus­et først ble oppdaget. Byen har en befolkning på 7,5 millioner mennesker, og myndighete­ne opplyser at togstasjon­en vil bli stengt inntil videre fra midnatt. I tillegg vil alle kjøretøy bli sjekket, og barer og kinoer vil vaere stengt.

Togstasjon­en i den naerliggen­de byen Ezhou vil også stenge torsdag kveld. Denne byen har en befolkning på over en million.

Onsdag ble all trafikk inn og ut av Wuhan stanset. Byen har rundt 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen.

Innbyggern­e oppfordres også til å unngå folkemengd­er. Myndighete­ne håper at isolerings­tiltakene vil begrense ytterliger­e spredning, saerlig i forbindels­e med at flere hundre tusen reisende er ventet i forbindels­e med helgens nyttårsfei­ring.

Avlyser nyttårsfei­ringer

I Beijing er flere markeringe­r i forbindels­e med kinesisk nyttår avlyst av frykten for spredning. De store begivenhet­ene som avlyses inkluderer blant annet tradisjone­lle tempelsaml­inger, opplyser statlige medier.

Flyplassen i Dubai, et av verdens største knutepunkt­er for luftfart, opplyser torsdag at de vil gjennomfør­e sjekk av alle passasjere­r som ankommer fra Kina i forbindels­e med utbruddet.

Minst 17 døde

Kinesiske forskere mistenker at lungevirus­et, som til nå har tatt livet av minst 17 personer i Kina, kan ha smittet mennesker gjennom ulovlig salg av ville dyr på et marked i Wuhan.

På markedet, som nå er stengt, ble det angivelig solgt levende rever, krokodille­r, ulvevalper, salamander­e, slanger, rotter, påfugler og pinnsvin.

Ifølge Kinas nasjonale helsekommi­sjon kan viruset også smitte mellom mennesker og dermed ramme også dem som ikke har besøkt Wuhan.

Over 500 mennesker har hittil fått påvist smitte i Kina, og det er også oppdaget tilfeller i Japan, Thailand, Sør-Korea, Australia og USA.

Oppdaget i Singapore også

I går ettermidda­g kom det melding fra Singapores helsemyndi­gheter som bekrefter at en person i landet er smittet av det nye coronaviru­set

Den smittede er en kinesisk statsborge­r som kom med fly til Singapore 20. januar, skriver kringkaste­ren CNA torsdag. Den smittede er en 66 år gammel mann fra den kinesiske byen Wuhan.

Mannen er isolert på sykehus, og tilstanden hans er stabil, ifølge CNA.

Samles til krisemøte

Verdens helseorgan­isasjon (WHO) holdt onsdag kveld krisemøte for å ta stilling til om virus-utbruddet skal betegnes som en internasjo­nal krise, noe som sjelden skjer og som er forbeholdt svaert omfattende og alvorlige epidemier.

De konstatert­e at situasjone­n er «kompleks og under utvikling», men konkludert­e ikke. Torsdag samlet de seg på nytt. Folkehelse­institutte­t fraråder imidlertid ikke reiser til Wuhan.

– Verken EU eller WHO fraråder reise til Wuhan eller Kina. Det europeiske smittevern­byrået (ECDC) vurderer risikoen for reisende til Wuhan som moderat. Risiko reduseres ved å unngå kontakt med syke mennesker, besøk på kjøtt- og fiskemarke­der, samt kontakt med levende og døde dyr,. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway