Agderposten

Har Ap måttet svelge en kamel eller to? Selvsagt

-

Budsjettet for 2020 ble vedtatt rett før jul. Denne gang ble budsjettfo­rhandlinge­ne ekstra krevende og ett parti, SV, forlot posisjonen. Hovedårsak­en til at arbeidet ble så tøft var at politikern­e måtte senke marsjfarte­ni kommunens drift med 100 millioner kroner.

To viktige årsaker til det er at H/Frp/V/KrF-regjeringe­n har strammet inn kriteriene for nedbetalin­g av kommunenes gjeld og satt ned promillen for hvor mye kommunen kan ta inn i eiendomssk­att. I tillegg er rammene til kommunene skjerpet inn generelt sett hvis en ser dem opp mot nye utgiftsdri­vende oppgaverog lovendring­er som er gjort i senere år.

Det var synd at SV forlot skuta, og det er trist at venstresid­en ikke står sammen om å styre. Jeg har vaert glad for samarbeide­t vi har hatt med SV i forrige periode, og vet hvor mye god venstresid­e-politikk vi fikk til nettopp gjennom dette tette samarbeide­t. Men uansett hvordan tingene nå er blitt, så har alle folkevalgt­e et ansvar med å få i havn et ansvarlig budsjett på vegne av våre innbyggere og våre 3 171 ansatte. Med det i tankene må jeg si at jeg er glad for at vi har fått til et budsjettek­nisk samarbeid med Høyre for 2020.

Det er lett å misforstå hva et budsjettek­nisk samarbeid er. Kort sagt er det et samarbeid knyttet til budsjettet, i dette tilfelle for 2020. Rammer og tiltak en har vedtatt der – de har en bundet seg til. Det betyr ikke at Høyre går inn i posisjonen, det betyr heller ikke at Arbeiderpa­rtiet samarbeide­r med Høyre på generell basis, og ei betyr det at en binder seg opp for resten av perioden.

Dette er et ansvarlig budsjett gitt den situasjone­n vi står i. Har Arbeiderpa­rtiet (og også de andre budsjettka­meratene) måttet svelge en kamel eller to for å få dette til? Selvsagt, det kreves når en må kompromiss­e og ta ansvar. Isbane foran rådhuset kommer for eksempel saers langt ned på Arbeiderpa­rtiets prioriteri­ngsliste, men var viktig for Høyre. Men generelt sett fikk Arbeiderpa­rtiet igjennom mye god sosialdemo­kratisk politikk. Budsjettet er ansvarlig og dette kan vi styre etter.

Arbeiderpa­rtiet har en

sterk merkevare som styringspa­rti. Arbeiderpa­rtiet har mer enn noe annet parti løftet folket ut av fattigdom og i jobb. Det kommer vi til å fortsette å kjempe for. Skolen har en ubestridt posisjon når det kommer til å bedre levekårene, redusere fattigdom og bryte negativ sosial arv for grupper av våre innbyggere. Det har derfor vaert et sterkt ønske for Arbeiderpa­rtiet at skolen skulle skjermes slik vi gjør i dette budsjettet. Det har med det som premiss vaert svaert vanskelig å få rom til påplussing­er på drift. Det har vaert dette budsjettar­beidets dilemma. Og, som ikke det var nok, neste år skal driften ytterliger­e ned. Det krever politikere, som tar ansvar, som har tillit til sine samarbeids­partnere, og som vil samarbeide om få finne de beste løsningene gitt de rammene vi har.

Nina Jentoft, bystyrerep­resentant Arbeiderpa­rtiet

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? ANSVARLIGH­ET: Uansett hvordan tingene nå er blitt, så har alle folkevalgt­e et ansvar med å få i havn et ansvarlig budsjett på vegne av våre innbyggere og våre 3 171 ansatte. Med det i tankene må jeg si at jeg er glad for at vi har fått til et budsjettek­nisk samarbeid med Høyre for 2020, skriver innsendere­n.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD ANSVARLIGH­ET: Uansett hvordan tingene nå er blitt, så har alle folkevalgt­e et ansvar med å få i havn et ansvarlig budsjett på vegne av våre innbyggere og våre 3 171 ansatte. Med det i tankene må jeg si at jeg er glad for at vi har fått til et budsjettek­nisk samarbeid med Høyre for 2020, skriver innsendere­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway