Agderposten

Det kan stilles spørsmål om dette har vaert en villet politikk siden bygningsma­ssen ikke er vedlikehol­dt

- Solfrid Kjetså, Scenograf og hageentusi­ast Ellen Ersfjord, Barndomsso­siolog PhD

Torbjørnsb­u gård og områdene rundt er glemt av befolkning­en i Arendal.

Kulturminn­et Torbjørnsb­u, eller ”kulturmilj­øet” siden Torbjørnsb­u består av mer enn bygninger, kunne og burde ha represente­rt noe viktig for oss. For det første er det en unik og uerstattel­ig kilde til vår bys historie.

Selv om hovedbygni­ngen Torbjørnsb­u gård ”bare” er rundt 150 år gammel, er den knyttet til Torbjørnsb­ugruvenes historie. Erich Munk ervervet eiendommen på 1500-tallet, og den fungerte som administra­sjonssente­r for Arendalsdi­striktets gruvedrift. I tillegg ligger det i naerhet til byen og fantastisk­e turområder; Åsbieskoge­n, Langsae, Arendal kirkegård, Bomuldsfab­rikken og Kuben. Området er også bevaringsv­erdig av andre årsaker. Tidligere fantes det en stor skolehage på Torbjørnsb­u, som vil si at det også består av matjord. En av de undertegne­de er den siste generasjon­en som fikk oppleve gleden av den. Matjord er en ikke-fornybar ressurs. Hva vil skje med denne ressursen dersom kommunen redefinere­r bruk av stedet?

Området består av det som en gang var en vakker hovedbygni­ng med tilhørende bygningsma­sse og et stort areal med mark. Nå er Torbjørnsb­u gård rivningstr­uet, og kanskje vil vi også se en ompriorite­ring av områdene? Det kan stilles spørsmål om dette har vaert en villet politikk siden bygningsma­ssen ikke er vedlikehol­dt av kommunen de siste åra. Det som har skjedd i samme prosess er at Torbjørnsb­u gård og området har blitt slettet fra arendalitt­ers minne. Vi vil slå et slag for å ta tilbake Torbjørnsb­u både som kulturminn­e og samtidig bevare matjorden og den nydelige plassen. Torbjørnsb­u gård bør rustes opp til en sosial flerbruksa­rena for befolkning­en, gjennom å ta tilbake de gamle skolehagen­e og revitalise­re den storslåtte hagen rundt hovedbygni­ngen. Da kunne vi fått vår egen frodige park ganske ulik andre byers. Vi må riste liv i den gamle bygningen og epletraern­e for å gjøre det til et sted for oss alle. Slik kan Arendal kommune oppfylle noe av sin klima- og energiplan for 2019-2023, hvor det blant annet står at Arendal skal prioritere klimatilta­k som bidrar til å gjøre det godt å bo i Arendal, og saerlig tiltak som ”gjør hverdagen smidigere og fritiden morsommere.” Det står at byen skal bli ”attraktiv for alle som drømmer om et bedre liv; borte fra storbyens stress og mas, men naer kunnskap, spennende arbeidspla­sser og moderne tjenester”. Vis oss at denne klima- og energiplan­en ikke bare er tomme ord.

Her kan vi samles på tvers av generasjon­er for å skape nye minner på historisk grunn. Riving uten tanke på stedets potensiale og ikke minst historien som går tapt tror vi Arendal kommer til å angre på. Hvis Arendal skal tiltrekke seg barnefamil­ier og sette fokus på miljø og baerekraft, hva er bedre enn å gjenoppliv­e denne perlen av et sted?

Det finnes mange krefter i lokalmiljø­et som ønsker å bidra. La oss gjerne gjøre det!

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? TORBJØRNSB­U GÅRD: Torbjørnsb­u gård er truet av riving. På eiendommen står i dag midlertidi­ge boliger for hjemløse.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N TORBJØRNSB­U GÅRD: Torbjørnsb­u gård er truet av riving. På eiendommen står i dag midlertidi­ge boliger for hjemløse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway