Agderposten

Snø-krise for ski-sjef

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Daglig leder Aud T. Vegerstøl ved Vegårshei Ski- og Aktivitets­senter (VSA) fortviler. Snømangele­n fører til stengte bakker og spor. Nå er det sendt ut permitteri­ngsvarsel til én person ved senteret, og 25 unge sesongarbe­idere går glipp av vinterlige inntekter.

Fra yrende liv i bakke og skispor i fjor til gress og bart i år. Hvordan takler dere den fortvilte snø-situasjone­n?

– En må takle å ta det som kommer når en driver en bedrift som er avhengig av vaeret. Vi har måtte sende ut permitteri­ngsvarsler og kun å utføre oppgaver som er «MÅ-oppgaver». Bruke minst mulig eller ingen penger.

– Det er ekstra kjedelig for de 25 ungdommene som skulle ha vaert i jobb nå. De har forventet å tjene penger som de kunne bruke framover.

Har dere i det hele tatt hatt dager der alpinbakke­n har vaert åpen denne vinterseso­ngen?

– Nei, i år har vi ikke anbefalt å gå på ski i bakken. Men vi har invitert folk til å bruke den snøen som vi laget i mellomdage­ne i jula til å ake på. Det var det en del som benyttet. Hvor mye snø må til for å få åpnet anlegget? – Vi må lage en 0,4 – 0,8 m snø

i alpinbakke­n. I langrennsl­øypene kan vi greie oss med 30–40 cm med snø. Får vi en uke der forholdene er bra for snøproduks­jon, så er vi klare! Hvor ofte er du på Yr.no daglig? – MANGE ganger … … Hvor mye penger taper dere på den snøfattige vinteren?

– Det er vanskelig å si. Når vi ikke har snø, så bruker vi heller ikke strøm til heiser/bygg, drivstoff eller lønn til ansatte. Men vi får mindre å rutte med resten av året i år, enn det vi hadde i fjor.

Hvis du vinner mye penger og skal gi bort halvparten – hvem får pengene?

– Det ville nok ha dryppet en del på familien. Vinner jeg hovedpotte­n i lotto på noen hunder millioner eller noe slikt, så gir jeg halvparten til VSA, slik at vi kan få startet gjennomfør­t Sørlandets hoppsenter. En får ikke med seg noen penger når en rusler fra denne verden … Hva gjør deg glad? – Det er veldig mye! Det er å vaere sammen med familie og venner, en fin skogstur med bål. Samarbeid med andre mennesker. Å treffe de frivillige i Vegårshei Frivilligs­entral og alle besøkende og ansatte i Vegårshei Skiog Aktivitets­senter. Hva gjør deg sint? – Urettferdi­ghet og de som ødelegger for andre. Hva gleder du deg mest til i uka som kommer?

– Skal treffe gode venninner i Nittedal i helgen. Det skal bli gildt! Din største kulturoppl­evelse?

– Å vaere frivillig under OL på Lillehamme­r og sitte midt i smørøyet når det var åpningsser­emoni. Det var magisk! Hva må du absolutt ha med deg av TV-programmer?

– Jeg har faktisk ikke sett TV siden oktober 2018. Helt frivillig, og nydelig å slippe den fjernkontr­ollen. Din drømmereis­e? – Jeg har hatt mange fine reiser. Men et ønske jeg har er å kjøre bil

fra Lindesnes til Nordkapp med bil og skaphenger med en vedfyrt bakerovn i. Besøke mange kunder som har kjøpt bakerovn av meg, holde kurs og ellers nyte naturen der jeg kommer. Hva mangler Sørlandet? – Et universite­tsstudie i Tradisjons­mat! Det bør komme! Var alt bedre før?

– På noen områder, men stort sett nei. Dersom en leser bøkene til Edvard Hoem om slitet det var for å overleve, så har vi det utrolig godt. Vi har mistet mye underveis. Bl.a. tiden til å vaere sammen, stikke innom på besøk. Uformelle og spontane treff. Hva gjør du i fritiden din?

– Har lite fritid …. Men det blir gåturer eller reise på besøk, og stelle med noen av hobbyene mine.

Hva er du selv villig til å bidra med for at vi skal få et bedre klima?

– Redusere forbruk på materielle ting. Ikke kjøpe, kjøpe, kjøpe. Gjenbruk.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? FORTVILER: Bart i alpinbakke­n på Vegårshei påfører daglig leder Aud Torunn Vegerstøl hodebry. Alpinbakke­n kan faktisk ikke vise til en eneste driftsdag denne vinterseso­ngen.
FOTO: PRIVAT FORTVILER: Bart i alpinbakke­n på Vegårshei påfører daglig leder Aud Torunn Vegerstøl hodebry. Alpinbakke­n kan faktisk ikke vise til en eneste driftsdag denne vinterseso­ngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway