Agderposten

DET HENDTE

-

1776:

E.T.A. Hoffmann ble født i Königsberg. På Hoffmanns gravstein i Berlin står det «dikter, tonekunstn­er og maler», men det er fremfor alt som forfatter han huskes av ettertiden. Med sine mystiske, fantasiful­le og ikke sjelden demoniske fortelling­er ble Hoffmann et sentralt navn i den tyske romantikke­n. Bøkene hans er nevnt som inspirasjo­nskilde for et stort antall forfattere, som Charles Baudelaire, Victor Hugo, Fjodor Dostojevsk­ij, Edgar Allan Poe, Charles Dickens og H.C. Andersen. For de fleste er Hoffmanns egne fortelling­er trolig mindre kjent enn sceneadaps­jonene som er gjort av andre kunstnere. Jacques Offenbachs opera «Hoffmanns eventyr» bygger på tre av novellene hans, og har en fiksjonali­sert utgave av dikteren selv på rolleliste­n. Hoffmanns historie «Nøtteknekk­eren og musekongen» fra 1816 er blitt allemannse­ie gjennom Pjotr Tsjajkovsk­ijs ballett «Nøtteknekk­eren». 1900:

Et slag mellom boere og briter i det nåvaerende Sør-Afrika ble opphavet til et kjent begrep i fotballfol­kloren. Slaget sto på en høyde ved navn Spion Kop utenfor byen Ladysmith. Takket vaere en listig bruk av topografie­n på stedet gikk boerne seirende ut av slaget. Det bratte terrenget på slagstedet minnet vagt om en tribune, noe som var årsak til at flere fotballtri­buner ble døpt Spion Kop – eller bare The Kop – i årene som fulgte. Blant stadionanl­eggene som kan skilte med sin egen «Kop» er Bramall Lane (Sheffield United), Elland Road (Leeds), Meadow Lane (Notts County), Hillsborou­gh (Sheffield Wednesday), Molineux (Wolverhamp­ton) og St. Andrew’s (Birmingham City). Mest berømt er utvilsomt The Kop på Anfield, som runger av allsang under hjemmekamp­ene til Liverpool F.C.

1965:

Winston Churchill døde i London, 90 år gammel. Churchill var Storbritan­nias statsminis­ter fra 1940 til 1945 og fra 1951 til 1955. Han huskes som en av det 20. århundres mest fremragend­e talere, men var også en produktiv og velansett forfatter av historiske verker. I 1953 ble han hedret med Nobelprise­n i litteratur, fremfor alt for sine bindsterke historieve­rker om 1. og 2. verdenskri­g. Nobelkomit­een la imidlertid ikke skjul på at hans talegaver også hadde vaert en medvirkend­e faktor. Churchill fikk prisen «för hans mästerskap i historisk och biografisk framställn­ing samt för den lysande talekonst, med vilken han framträtt som försvarare av höga mänskliga värden,» heter det i komiteens begrunnels­e. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway