Agderposten

I mine år i UP avdekket vi hundrevis av ruskjørere hvert år. Over 80 % hadde brukt annen rus enn alkohol. Og bruken skal avkriminal­iseres. Helt uforståeli­g

-

Det hevdes med stor styrke fra flere hold at Norges narkotikap­olitikk er feilslått. Et utvalg skal komme med forslag til avkriminal­isering av de «svakere og ufarlige» stoffene…!!??

Det pekes på flere forhold som bla at «slitne narkomane» ikke må straffes, men få behandling. Politiet skal ikke bruke ressurser på å «fange og fengsle» disse menneskene.

Så la det vaere sagt med store bokstaver: ALLE narkomane burde få behandling. Ikke bare disse «slitne narkomane» som en del fokuserer på som en stor «issu». Men må man avkriminal­isere bruk og oppbevarin­g for å få dette til ???

Det blir etter min mening et stort feilgrep og avkriminal­isere bruken av cannabis for å få dette til. Nå er det ikke fattet noen avgjørelse av dette spørsmålet, men her beveger vi oss etter min mening i en minelandsk­ap.

Etter nesten 40 års arbeide i politiog lensmannse­taten har jeg sett en del, men slettes ikke alt og kanskje ikke de verste tilfellene. Men helt fra jeg begynte i lensmannse­taten og fram til i dag her det med jevne mellomrom dukket opp tilfeller som gjør meg skråsikker på at avkriminal­isering IKKE er veien å gå. Da har ikke samfunnet virkemidle­r til å stoppe de som vil forsøke dette for første gang, og det er etter mitt skjønn et alvorlig feilgrep.

Den unge bilføreren vi tok for flere år siden som innrømmet jevnlig bruk takket oss stort i ettertid for at han ble arrestert. Han mistet førerkorte­t og måtte holde seg rusfri i lang tid etterpå før han kunne få dette tilbake igjen. Dette må da vaere meget god samfunnsøk­onomi selv om lensmannsk­ontoret brukte litt tid på saken..??

I mine år i utryknings­politiet avdekket vi hundrevis av ruskjørere hvert år. Over 80 % av disse ruskjørern­e hadde brukt annen rus enn alkohol. Og bruken av dette skal avkriminal­iseres !!!??? Helt uforståeli­g for meg !!!

Og la det vaere sagt igjen – for meg er det IKKE viktig først og fremst å straffe disse menneskene. De MÅ få hjelp, men vi må ikke ta fra politiet muligheten til å «ta disse» Det er tross alt ikke alle som er gamle og slitne narkomane. ALLE begynner et sted, og det må reduseres så mye som overhodet mulig.

En avkriminal­isering vil også virke ufarliggjø­rende av cannabis og flere vil helt sikkert forsøke dette. Cannabis er ekstremt avhengighe­tsskapende og har i tillegg en økende toleranseg­rense. Dvs at du må mer og mer for å oppnå samme virkning. Skadevirkn­ingene av langvarig bruk, selv i mindre mengder, er det vel liten uenighet om …. Andres erfaringer er heller ikke dumt å se hen til.

I staten Colorado i USA stemte innbyggern­e i 2012 for full legaliseri­ng av Marihuana og i 2014 ble salg av rekreasjon­ell marihuana lovlig.

Raymond Padilla er politimann og del av innsatsgru­ppen DEA (Drug Enforecmen­t Administra­tion) som skal bekjempe ulovlig håndtering av narkotika og legemidler. Han er også president i CDIA (Colorado Drug Investigat­ors Associatio­n). Når han får høre om planer om legaliseri­ng i Norge er hans første spørsmål til den norske regjering og lovgivende myndighete­r «Hvordan vil Marihuana gjøre Norge bedre?» Jeg garanterer at de ikke kommer til å ha et svar på det spørsmålet.

Rusrelater­te dødsfall i trafikken har økt dramatisk, fra 55 i 2013 til 138 i 2017. Selvmord hvor det er påvist bruk av Marihuana har i samme tidsrom økt fra 86 til 201. Bare disse enkle tallene skulle vaere nok til å sette bremsene kraftig på i den pågående debatten.

Så vil sikkert mange si at Colorado ikke er Norge og vi skal ikke frislippe på samme måten. MEN en avkriminal­isering er etter min menig et steg på den veien, og det bør vi ikke ta !

Nå er ikke Norges politikk utformet, men jeg håper virkelig at det sees på hva som er erfaringen­e i Colorado og andre steder. Politiet der skulle få «bedre dager» og mer tid til å etterforsk­e andre mer alvorlige saker. Så er overhodet ikke skjedd. Politiet der bruker mye mer tid enn før på saker relatert til Marihuanar­us.

De må vaere mulig ha to tanker i hodet på en gang: Gjør ikke den store feilen det vil vaere å avkriminal­isere bruken av «de lettere narkotiske stoffene»

Gi narkomane all den støtte og hjelp de trenger for å komme ut av «rushelvete»

Øystein Olsen Krogstad Bystyrerep­resentant KrF

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway