Agderposten

Heller sykehuspen­ger til terapibass­eng enn utbytte til kommersiel­le aktører

- Kari Henriksen og Tellef Inge Mørland Stortingsr­epresentan­ter for Arbeiderpa­rtiet

Åshild Bruun-Gundersen anklager Arbeiderpa­rtiet for å ville ha et todelt helsevesen, fordi vi ikke er for den kommersiel­le ordningen fritt behandling­svalg som Frp/ Høyre-regjeringe­n innførte i 2015. Ingenting er fjernere fra sannheten.

Arbeiderpa­rtiet vil ha et helhetlig offentlig sykehustil­bud, der fellesskap­et har styring med hvordan vi bruker midlene i sykehussek­toren. Vi har i alle våre alternativ­e budsjetter bevilget mer penger enn Frp/ Høyre-regjeringe­n til sykehus. Hittil i stortingsp­erioden ville Sørlandet sykehus fått om lag 150 millioner mer med våre statsbudsj­ett.

Der Frp/Høyre-regjeringe­n bruker millioner på å administre­re ordningen fritt behandling­svalg, bruker vi de pengene til å styrke de offentlige sykehusene slik at de kan ha flere ansatte, gi bedre pasientbeh­andling, ha lengre åpningstid­er og slippe å kutte inn til beinet. I en tid der respirator­ene på sykehuset i Arendal er syv år på overtid og terapibass­enget må stenge fordi man ikke har råd til nødvendig vedlikehol­d, mener vi det er riktig prioriteri­ng.

Frp og høyresiden­s politikk øker forskjelle­ne, noe også deres sykehuspol­itikk baerer preg av. Gjennom en storstilt privatiser­ing til kommersiel­le helsekonse­rn demonteres de offentlige sykehusene og det åpnes for privat kommersiel­l drift uten politisk kontroll. Det er dårlig bruk av fellesskap­ets penger og det fører til at allerede få fagspesial­ister blir smørt enda tynnere utover. Private aktører kan etablere seg der de selv ønsker og selv velge hvilke pasientgru­pper man vil gi tilbud til. Disse finansiere­s automatisk av de samme pengene som skal gå til offentlige sykehus.

Når Frp og regjeringe­n ikke følger opp med å bevilge det det er behov for til de offentlige sykehusene, skaper de en negativ spiral der mer og mer blir privatiser­t. Privatiser­ingen er også en sentralise­ringspolit­ikk. De private aktørene har i hovedsak etablert seg i sentrale strøk, gjerne rundt østlandsom­rådet.

De som taper er de som trenger sammensatt­e tilbud, langvarige behandling­sopplegg og som trenger behandling naerme der de bor. Ordningen krever mye administra­sjon og fagfolk må bruke tid på papirarbei­d på bekostning av pasientene.

Vi vil ha en tillitsref­orm, der det ikke er New Public management-politikken som styrer. Ansatte må få tid og anledning til å bruke deres faglige skjønn og klokskap.

Arbeiderpa­rtiet vil gi alle et likeverdig sykehustil­bud ved å bygge ut og styrke de offentlige sykehusene og bruke pengene våre fornuftig, til sykehus i Norge, fremfor til overskudd i utenlandsk­e, kommersiel­le selskaper.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway