Agderposten

Klimaendri­ngene vi er blitt advart mot de siste 25 årene er nå for alvor merkbare.

-

▶ Noen nyter knoppskyti­ngen ihagenog koser seg i solveggen. Andre fortviler over manglende skiføre og merker de første symptomene på pollenalle­rgi.

▶ Vi har med gru sett hvordan skogbranne­ne har herjet i Australia. Stadig oftere ser vi rapporter om ekstremvae­r, både fra fjerne og hjemlige breddegrad­er.

▶ Det er vanskelig å unngå å bli klimabekym­ret i disse dager. Varme- og nedbørsrek­ordene har falt som fluer de siste månedene. Naturen er i utakt.

▶ Ja, vi har opplevd milde og grønne vintre før, og sesongvari­asjoner er naturlig. Vinteren vi opplever i den første måneden i det nye tiåret baerer likevel bud om at de klimaendri­ngene vi er blitt advart mot de siste 25 årene nå for alvor er merkbare.

▶ FNs klimapanel har allerede konstatert at menneskeli­g aktivitet har ført til en global oppvarming på rundt 1 grad siden førindustr­iell tid, og har konkludert med

at konsekvens­ene er mer ekstremvae­r, stigende havnivå og mindre is i Arktis. Den siste rapporten viser at globale utslipp av klimagasse­r må reduseres med 40–50 prosent innen 2030 sammenlign­et med 2010 for å klare å begrense økningen til 1,5 grader.

▶ I vår nye vaerhverda­g er det all grunn til å ta advarslene fra FNs klimapanel på alvor. Vi kan ikke tillate oss annet enn å ha tillit til rapportene fra panelets 195 medlemmer, som er basert på vurderinge­r og analyser av all tilgjengel­ig vitenskape­lig litteratur. At det fortsatt er klimatvile­re blant oss, må vi likevel ha respekt for. Kompetent opposisjon er en del av den vitenskape­lige metode, og det er gjennom motstand vitenskape­n utvikles.

▶ Med USA på vei ut av Parisavtal­en og få tegn til reduserte utslipp hos verdens klimaverst­ing Kina, er utsiktene til å nå målet om minst 30 prosents reduksjon innen 2030 dystre. Da er det prisverdig at noen går foran og vekker hver enkelt av oss, som de to tobarnsfed­rene vi forteller om i dag, Jørgen Grell Lykken (45) fra Kristiansa­nd og Ronnie Aschim (41) fra Grimstad. De har sluttet seg til miljøbeveg­elsen Extinction Rebellion, men har en vanskelig oppgave. Kun fem personer møtte opp til deres rekrutteri­ngsmøte i Grimstad denne uken. Årsaken er selvsagt at de fleste av oss opplever klimakrise­n like mye som en global systemkris­e. Vi kan likevel ikke henfalle til apati. Vi er nødt til å feie for egen dør før vi kan ha håp om å påvirke andre.

▶ Helst ville vi ha måkt snø enn å stelle i hagen i disse januardage­ne.

 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? KLIMABEKYM­RING: Esther Lyngmyr forbereder utserverin­gen på Café Victor i Pollen I Arendal en januarmorg­en i 2020. det er vanskelig å unngå å bli klimabekym­ret i disse dager.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN KLIMABEKYM­RING: Esther Lyngmyr forbereder utserverin­gen på Café Victor i Pollen I Arendal en januarmorg­en i 2020. det er vanskelig å unngå å bli klimabekym­ret i disse dager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway