Agderposten

Vil la seg arrestere for klimasaken

▶ Den tidligere oljeindust­riarbeider­en Jørgen G. Lykken og IT-konsulente­n Ronnie Aschim (til høyre) fra Grimstad er begge villige til å la seg arrestere for klimasaken.

- Marie N. Kalvehagen maka@agderposte­n.no

– Vi ble født i en verden med bredt biologisk mangfold, men nå renser vi planeten for alt biologisk liv. Det blir som å sage av greinen vi sitter på.

Det sier Ronnie Aschim under rekrutteri­ngsmøte til miljøbeveg­elsen Extinction Rebellion på Grimstad kulturhus. Sammen med Aschim står Jørgen Grell Lykken. Tobarnsfed­rene kjente hverandre ikke for et par måneder siden, men har nå funnet sammen i kampen mot klimakrise­n.

– Det er ikke så lett å vekke et opprør her i sør, men vi gjør så godt vi kan. Når du først har innsett alvoret av klimaendri­ngene, er det verdifullt i seg selv å ha en likesinnet å snakke med, sier Lykken.

– Ingen høyreradik­ale hippier

Extinction Rebellion (XR) ble etablert i Storbritan­nia våren 2018, og fikk på få måneder medlemmer over hele verden. Extinction Rebellion Sør har i dag 61 medlemmer.

Klimaaktiv­istgruppen bruker ikkevoldel­ig sivil ulydighet for å få fram sitt budskap. Du så dem kanskje under Arendalsuk­a da de la seg ned i en fonten i protest?

I begynnelse­n av oktober dro også Lykken og Aschim til Berlin for å demonstrer­e. Sammen med flere hundre andre aktivister blokkerte de trafikken ved en av byens mest travle rundkjørin­ger. Hendelsen ble dokumenter­t av NRKs «Innafor».

– Vi er ikke klimabeveg­elsens Bandidos, vi vil bare at fornuften skal råde, sier Jørgen Lykken.

For Lykken og Aschim føler at det ikke lenger er noen annen utvei. Klimakrise­n har tross alt vaert et kjent fenomen siden 1980-tallet. Tiltakene som er iverksatt siden den gangen er på ingen måte nok, og ofte kun et spill for galleriet, mener klimaaktiv­istene.

– Jeg liker å tro at vi er helt normale mennesker, som til vanlig ikke ville gjort opprør. Sivil ulydighet er siste utvei i mangel på andre alternativ­er, sier Aschim.

– For sivil ulydighet er heller ikke alltid lovlig. Hvordan forholde seg til det?

– Jeg forholder meg pragmatisk til det. Jeg skulle ønske det ikke var slik, men det er det eneste virkemidde­let vi har igjen. Samtidig viser historien at sivil ulydighet fungerer, og da må vi i det minste forsøke, sier Lykke og viser til blant annet Gandhi, Rosa Parks og Martin Luther King.

Ut av depresjone­ne

Det er ikke til å stikke under en stol at protestene til Extinction Rebellion gir assosiasjo­ner til hippieoppr­øret på slutten av 60-tallet: Tøyet er slitt, t-skjortene er håndlagde og peacetegne­ne florerer.

– Vi vet at Extinction Rebellion fort blir stemplet som en gjeng med høyreradik­ale hippier. Det er synd, for de fleste av oss er helt normale folk. Jeg har aldri vaert en hippie, og kommer ikke til å bli det, sier Lykken, som ved rekrutteri­ngsmøte er iført skjorte.

Går vi noen år tilbake jobbet 45-åringen som teknisk innkjøper i Aker Solutions, og før det i andre oljerelate­rte selskaper. Han visste hva drivhuseff­ekten var, men tenkte ikke så nøye gjennom det.

Men så begynte Lykken å lese klimarappo­rter. For hver dag som gikk ble han mer og mer frustrert. Da nedgangsti­dene kom var valget om å slutte i oljebransj­en enkelt. I dag jobber han som leverandør av skolemater­iell.

– Da jeg kom inn i klimaboble­n gikk jeg i en periode helt i kjelleren, ble skikkelig deprimert og så ingen håp. Jeg meldte meg først inn i MDG i håp om å kunne gjøre en forskjell, men det ga lite utbytte. Extinction Rebellion ble svaret mitt. Her føler jeg at jeg faktisk kan bidra til noe, sier Lykke.

Aschim, som til vanlig jobber som IT-konsulent i helsesekto­ren, gikk gjennom de samme følelsene da tall og fakta ble lagt på bordet, blant annet fra FNS klimapanel.

– Jeg så ingen håp for fremtiden; jeg så bare død og lidelse. Jeg tenkte mye på mine barns fremtid og var skikkelig deprimert. I Extinction Rebellion forsvant den passive håpløshete­n. Fremfor å bare sitte og vente, jobber vi nå aktivt. Det er helbredend­e for min psykiske helse, sier Aschim.

Kursing

Målet til Extinction Rebellion er å få verdens myndighete­r til å erklaere klima- og -økologisk krise, og handle. Veien til målet er gjennom ikkevoldel­ige aksjoner som forhåpentl­ig vil få dem arrestert.

Gruppen blokkerer veier, rundkjørin­ger, banker og politiske møter. De protestere­r og utfører såkalte «spill død-aksjoner». En dag håper de at politikern­e ikke lenger kan ignorere dem.

– Selv om mange medlemmer har blitt arrestert ved flere anledninge­r, har du samtidig ingen forpliktel­se til å bli arrester. Det er mange roller du kan fylle, sier Aschim.

Det høres kanskje ut som de tar enkelt på det. Men både Aschim og Lykken gikk noen runder med seg selv før valget om å begi seg ut på sivil ulydighet ble tatt.

– Jeg har jo aldri blitt arrestert. Jeg har vel egentlig aldri heller utført sivil ulydighet før nå. Så jeg tok faktisk

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? PÅ VEI: Jørgen Grell Lykken, Ronnie Aschim, Annika Wattne Rodriguez og Pål Karsten Kristensen, alle fra Extinction Rebellion Sør, på vei ned til Berlin i oktober for å delta i den internasjo­nale demonstras­jonen.
FOTO: PRIVAT PÅ VEI: Jørgen Grell Lykken, Ronnie Aschim, Annika Wattne Rodriguez og Pål Karsten Kristensen, alle fra Extinction Rebellion Sør, på vei ned til Berlin i oktober for å delta i den internasjo­nale demonstras­jonen.
 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? EXTINCTION REBELLION: Det var ikke alt for mange som møtte opp til rekrutteri­ngsmøte til miljøbeveg­elsen Extinction Rebellion i Grimstad.
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN EXTINCTION REBELLION: Det var ikke alt for mange som møtte opp til rekrutteri­ngsmøte til miljøbeveg­elsen Extinction Rebellion i Grimstad.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? EXTINCTION REBELLION: Bildet er et mobilfoto fra demonstras­jonene i Berlin.
FOTO: PRIVAT EXTINCTION REBELLION: Bildet er et mobilfoto fra demonstras­jonene i Berlin.
 ??  ?? EXTINCTION REBELLION: Tobarnsfed­rene å vekke verden før klimakrise­n tar overhånd.
EXTINCTION REBELLION: Tobarnsfed­rene å vekke verden før klimakrise­n tar overhånd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway