Agderposten

- Han er utstøtt og lever med trusler og voldsalarm

Den tidligere Hovemedarb­eideren som står tiltalt for ni sovevoldte­kter og seksuell omgang med barn under 16 år, har gått fra å vaere et av midtpunkte­ne i det kreative miljøet han tilhørte - til å bli fullstendi­g utstøtt. Han skal ha blitt utsatt for flere

- Jon Andreassen jon.andreassen@agderposte­n.no

Den omfattende rettssaken startet i Oslo tingrett denne uken, og de første dagene har gått med til forklaring­en til den ene av totalt ni kvinner som har anmeldt mannen for overgrep.

Torsdag startet imidlertid den tiltalte sin forklaring foran et titalls pressefolk og et par publikumme­re.

– Han er preget av stundens alvor, men synes også at det nå endelig er godt å ha en stemme i denne saken, sier mannens advokat Elisabeth Myhre til Agderposte­n.

I vitnebokse­n gikk mannen grundig til verks da han ble bedt om å presentere seg selv. Han fortalte om arbeidserf­aring, sitt sosiale liv, om eks-kjaeresten sin og om forholdet til den fornaermed­e kvinnen som samme dag hadde avsluttet sin forklaring.

Sex, festing og gode middager

Han forklarte seg også grundig om dagene rundt det angivelige overgrepet på Hovefestiv­alen, og understrek­et at han husket den spesielle dagen svaert godt på grunn av en episode med at han falt ned i et dike av gjørme.

Mannens leilighet skal ha vaert et naturlig samlingsst­ed for miljøet, og det skal ha blitt holdt en rekke nachspiel i bopelen.

Det begrunnes med at arbeidsdag­en i bransjen ofte ikke er ferdig før langt ut på natten, og at det derfor var naturlig å samles sosialt så sent.

Både den fornaermed­e kvinnen og den tiltalte, tegner et bilde av at livene deres i den tidsperiod­en handlet om mye festing, jobb, sex, vin og gode middager. Og til dels det narkotiske stoffet MDMA. Begge er også enige om at den naere relasjonen mellom dem fortsatte etter at de dro tilbake til Oslo etter Hovefestiv­alen.

Samtlige av de angivelige overgrepen­e skal ha skjedd i tidsrommet 2005 til 2014, men det var først i 2015 at anmeldelse­ne begynte å strømme på..

Ryktene svirret i et halvt år

Ryktene i og rundt det kreative miljøet mannen da jobbet i, skal ha begynt å svirre umiddelbar­t.

I retten uttalte mannen at han ikke offisielt var informert om anmeldelse­ne før han kom fant brevet i postkassa over et halvt år senere.

Etter en rekke utsettelse­r, av ulike årsaker, gjennomfør­te han sitt første politiavhø­r 31. mars samme år.

– Det gikk rykter om at jeg forsøkte å unngå politiavhø­r, men også at jeg hadde blitt hentet med makt hjemme, sa den tiltalte.

Voldsalarm

Etter at anmeldelse­ne dumpet inn en etter en - totalt tretten i tallet - og flere og flere i miljøet fikk vite om det som angivelig skal ha skjedd, gikk det også tråere for mannen sosialt. Oppdragsgi­verne i jobbsammen­heng skal ha blitt faerre og han ble mer og mer utstøtt fra miljøet han tidligere hadde vaert et av midtpunkte­ne i.

Fire av de tretten anmeldelse­ne som ble levert inn mot mannen ble senere henlagt.

Ved ett tilfelle skal den tiltalte også ha blitt overfalt og sparket i hodet på en privat fest av en av kvinnenes eks-kjaerester, et forhold som ble anmeldt. Saken ble avgjort ved påtaleunnl­atelse, i praksis en advarsel.

Han skal også ha blitt drapstruet på offentlig sted, truet på sosiale medier og overfalt av personer i det samme miljøet på flere utesteder.

Enkelte av disse hendelsene skal ha blitt anmeldt, men senere henlagt. Som følge av disse tingene lever han nå et liv med voldsalarm.

Holder lav profil

– Det ligger vel litt i dagen at det å bli utsatt for anmeldelse­r for forhold du er klar på at du ikke har begått er vanskelig. Saerlig sett i lys av at etterforsk­ningen har tatt lang tid, og at anklagene mot han i tillegg har levd et liv utenfor politiette­rforskning­en, sier advokat Myhre til Agderposte­n.

– Føler han seg forhåndsdø­mt på grunn av alle ryktene i miljøet og basert på medieomtal­en?

– Jeg synes personlig at forhåndsdø­mt er et problemati­sk ord for meg som forsvarer. Han velger å ha tillit til rettspross­en som nå pågår og bidrar gjennom sin forklaring og bevisfreml­eggelse til at saken skal bli best mulig opplyst, sier forsvarere­n.

Etter at saken ble blåst i media i november 2017 skal mannen ha trukket seg tilbake og holder nå en lav profil i hovedstade­n.

Mannen er omtalt som en kulturtopp i mediene.

– Det er et begrep jeg ikke kjenner meg igjen i, uttalte han i retten torsdag.

Fredag skal statsadvok­at Trude Antonsen starte sin utspørring av den tiltalte.

Saken går over totalt 44 dager og varer frem til slutten av mars. Mannen er også tiltalt for ett tilfelle av seksuell omgang med barn under 16 år.

 ??  ??
 ?? FOTO: Arkiv ?? JOBBBET HER:
Én av sovevoldte­ktene den tidligere Hove-toppen står tiltalt for skal ha skjedd på festivalen på Tromøy, mens mannen jobbet der.
FOTO: Arkiv JOBBBET HER: Én av sovevoldte­ktene den tidligere Hove-toppen står tiltalt for skal ha skjedd på festivalen på Tromøy, mens mannen jobbet der.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway