Agderposten

Byggeleder har fullt erstatning­sansvar

Byggeleder Cowi har fullt erstatning­sansvar for kunstgress­banen på Holta. Det slår Lagmannsre­tten fast.

- Øystein Bjerkestra­nd oybj@agderposte­n.no

Det betyr at Lillesand kommune frifinnes for alt ansvar for den dårlige kvaliteten på banen. I Tingretten tapte kommunen mot alle tre parter: byggeleder Cowi, entreprenø­r Heldal og leverandør Unisport. Men i Lagmannsre­tten ble Cowi tildelt alt ansvar for feilene.

– Vi er veldig fornøyd med dommen som skiller seg fra tingretten­s dom. Der fikk kommunen skylda fordi det ikke hadde blitt reklamert innen riktig tid, men nå er det stadfestet at dette ble gjort riktig, sier Lillesand-ordfører Einar Holmer-Hoven til Agderposte­n.

Dommen betyr at Cowi må erstatte skadene på banene. Dette vil ifølge Holmer-Hoven koste mellom 6,5-7 millioner kroner. Dette er kostnader kommunen måtte tatt dersom tingretten­s dom ble stående.

Dommen har imidlertid ikke tatt høyde for erstatning­sbeløp. Den fastslår kun hvem som sitter med ansvaret.

Saksomkost­ninger

Kommunens anke mot Heldal og Unisport vant derimot ikke frem. Dermed må Lillesand betale saksomkost­ninger som beløper seg til knapt seks millioner kroner. Totalt er dommen i Lagmannsre­tten likevel en seier for kommunen.

– Det er gledelig av to grunner. Det er både gunstig økonomisk og det frikjenner kommunen for dårlig arbeid. Vi sitter likevel igjen med relativt høye kostnader, men når vi først tok skrittet og gikk til anke er vi langt bedre stilt med denne dommen, sier ordføreren, som påpeker svaert høye saksomkost­ninger.

– Man kan bli litt oppgitt av de høye kostnadene. Rundt 4000 kroner i timen. Og Lagmannsre­tten har ikke gjort noen forkortnin­g av dette.

Han forteller videre at det ville vaert rundt ti millioner kroner dyrere for Lillesand kommune om dommen fra tingretten hadde blitt stående.

Tung sak

Bjørn Heldal, daglig leder i Heldal Entreprenø­r AS, sier til Agderposte­n at han er godt fornøyd.

– Det har vaert en tyngende sak. Det kan vi ikke legge skjul på. Spesielt når det er i hjemkommun­en. Derfor har vi gjentatte ganger forsøkt å komme til forlik, sier Heldal.

Heldal har hele tiden vaert klare på at de har levert etter byggeleder­s (Cowi) bestilling.

– Vi må levere det vi er pålagt i kontrakten. Det er en trasig sak, men vi er glad for at det gikk slik på vegne av oss selv, sier Heldal.

Dommen fra Lagmannsre­tten er ikke rettskraft­ig. Det betyr at partene kan anke i løpet av 30 dager. Cowi skriver i en kort kommentar at de er uenige i dommen og vil gjøre en analyse av den for å vurdere hva de skal gjøre.

Dommen kan også bli betydnings­full for andre kommuner som har vurdert å gå til sak om dårlige kunstgress­baner.

 ??  ?? FORNØYD: Lillesand-ordfører Einar Holmer-Hoven er fornøyd med dommen fra Lagmannsre­tten.
Uenige
FORNØYD: Lillesand-ordfører Einar Holmer-Hoven er fornøyd med dommen fra Lagmannsre­tten. Uenige
 ??  ?? LAGMANNSRE­TTEN HAR TALT: Kunstgress­anlegget i Holta må bygges på nytt fra bunnen. Den sakkyndige rapporten fra Via Nor er kritisk til både entreprenø­r Heldal, byggeleder Cowi og leverandør Unisport.
LAGMANNSRE­TTEN HAR TALT: Kunstgress­anlegget i Holta må bygges på nytt fra bunnen. Den sakkyndige rapporten fra Via Nor er kritisk til både entreprenø­r Heldal, byggeleder Cowi og leverandør Unisport.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway