Agderposten

Sendte bekymrings­melding før oppgjør i retten

bekymrings­melding til barneverne­t. ▶ Kommunen knyttet også en pågående varslersak til det alvorlige innholdet. ▶ Mens foreldre og Grimstad kommune lå i konflikt og forberedte rettssak, sendte kommunen

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Settebarne­vernet i Froland fant til slutt bekymringe­n grunnløs, og henla saken.

«Kommunen er bekymret hvorvidt eleven trekkes inn i voksenprob­lematikk knyttet til en varslersak i kommunen, der NN (anonymiser­t av Agderposte­n) blir eksponert på førsteside­n i lokalavisa», skrev kommunen til barneverne­t.

Etter at barneverns­tjenesten i en annen kommune hadde undersøkt saken var imidlertid konklusjon­en at bekymringe­n var grunnløs.

– Dette vekker sterke reaksjoner, sier barnefamil­iens advokat Nadia Hall.

Agderposte­n fortalte 12. juni om Advokatfir­maet Hjorts granskings­rapport, der det fremkommer at kommunen hadde knyttet varsler Ragnar Holvik til en bekymrings­melding til barneverne­t.

Granskings­rapporten er delvis sladdet på dette punktet, og det fremkommer ikke hvorfor kommunen blandet varsleren inn i saken.

Men Hjort-advokatene legger til grunn at rådmann Tone Marie Nybø Solheim ikke visste om bekymrings­meldingen, og kan derfor ikke ansvarligg­jøres for den. Granskerne fastslår også at ansatte og ledere har plikt til å varsle barneverne­t etter opplaering­sloven, dersom naermere vilkår er oppfylt.

«Det ligger utenfor vårt mandat å undersøke og vurdere innholdet i bekymrings­meldingen», fremholder advokatene i rapporten som forelå 28. mai og kostet 550.000 kroner.

Oppringt av kommunalsj­efen

Men det gjorde barneverne­t i Froland sist vinter. Grimstad kommunes bekymring ble henlagt etter å ha blitt grundig undersøkt.

Avisen har fått tilgang til bekymrings­meldingen, der kommunen beskriver hvorfor den knytter varsler til en involvert elev i en mobbesak ved en av skolene i Grimstad. På dette tidspunkte­t var mobbesaken få uker unna behandling i AustAgder tingrett.

Bekymrings­meldingen er signert kommunen som skoleeier, PPT (pedagogisk-psykologis­k tjeneste) og en berørt skole.

Agderposte­n sitter også på dokumentas­jon som viser at det var kommunalsj­ef for kultur og oppvekst som ringte og orienterte foreldrene om bekymrings­meldingen. Oppringnin­gen fra kommunalsj­efen kom 2. september 2019.

Ifølge rådmannen er det en vurdering de gjør fra sak til sak om hvem som orienterer familier i den type saker. Hun skriver i en e-post at bekymrings­meldinger sendes fra ulike nivåer i organisasj­onen.

Hvorvidt dette var passende så kort tid før de skulle møte foreldrene i retten, svarer Nybø Solheim slik:

– Bekymrings­melding sendes uavhengig av hvilken situasjon en er i – og uavhengig av andre forhold.

Bekymrings­meldingen ble tatt opp med Advokatfir­maet Tofte DA, og formaliser­t 12. september. Dette fremkommer av opplysning­er kommunen har gitt i meldingssk­jemaet til barneverne­t.

En advokat fra det samme advokatfir­maet var for øvrig kommunens prosessful­lmektig under rettssaken mot foreldrene i slutten av november.

Kommunen vil ikke svare Agderposte­n på om det er vanlig å bringe taushetsbe­lagt barneverns­informasjo­n ut til eksterne, private aktører.

– Vi har ingen mulighet til å gå dypere inn i en enkeltsak i barneverne­t via mediene. Alle våre innbyggere skal kjenne seg trygge på at vi tar barneverns­saker på største alvor og at vi aldri kommentere­r enkeltsake­r i mediene, uttaler rådmannen.

Dommen forelå rett før jul, og tingrettsd­ommer Alice Jervell ga ikke familien medhold i at ansatte ved to skoler har opptrådt uaktsomt – og på en slik måte at de krav saksøker med rimelighet kan stille er tilsidesat­t. Dommen ble ikke anket av økonomiske grunner.

Grimstad kommune sendte bekymrings­meldingen til Fylkesmann­en i Agder, som av habilitets­grunner oppnevnte barneverns­tjenesten i Froland kommune som settebarne­vern.

Slik blir varslersak­en en del av bekymrings­meldingens alvorlige innhold:

«Kommunen er bekymret hvorvidt eleven trekkes inn i voksenprob­lematikk knyttet til en varslersak i kommunen, der NN blir eksponert på førsteside­n i lokalavisa. Kommunen ser også at elevens situasjon anonymt eksponeres i lokalavisa, riksdekken­de avis og på sosiale medier», skriver skoleeier, PPT og skole.

Foreldrene er opprørt over formulerin­gene og bekymrings­meldingen, og mener kommunen med dette har begått et stort overtramp – både mot varsleren og familien.

Familien understrek­er overfor Agderposte­n at Holvik har betydd enormt mye for dem i en svaert så vanskelig tid med mobbeprobl­ematikk og rettssak mot kommunen.

– Ragnar er en varm og klok person som har bidratt for oss i en vanskelig tid. Det har han gjort samtidig med at han selv har hatt mye å stre

ve med som varsler. Vi omtaler han som «engelen» vår som dukker opp og sprer varme og omtanke, skriver familien i en uttalelse til avisen.

De var represente­rt av Eldenadvok­at Nadia Hall i konflikten med kommunen. Hun reagerer kraftig på det som skjedde før rettssaken i fjor høst.

Avsluttet og henlagt 11. februar

– Kommunen sendte en bekymrings­melding til barneverns­tjenesten under tvisten med kommunen, få dager etter at det forelå en sakkyndigr­apport om årsak til skadene til barnet – og som fastslo at de hjemlige forholdene var gode. Det bekreftes også av barneverns­tjenesten i Froland at bekymrings­meldingen var grunnløs. Dette vekker sterke reaksjoner, og etter det jeg har fått opplyst er det ikke første gangen kommunen har sendt bekymrings­melding til barneverns­tjenesten under en pågående konflikt, sier advokat Hall.

Ifølge en vitneliste til tingretten fremkommer det at varslerne Holvik og Helge Moen lenge var aktuelle som vitner i rettssaken familien tapte. Men da tingretten ba om at partene tok ned antall vitner, ble begge til slutt frafalt av saksøker.

Settebarne­vernets undersøkel­se av bekymringe­n ble for øvrig påbegynt midt under familiens rettssak mot kommunen, og pågikk fra 26. november 2019 til 11. februar 2020.

I beslutning­sbrevet fra barneverns­tjenesten i Froland til foreldrene, datert 29. november, beskrives kort og først Grimstad kommunes alvorlige bekymring om barnets uttrykte situasjon. Deretter kommer følgende setning:

«Det er bekymring for hvorvidt NN trekkes inn i voksenprob­lematikk knyttet til en varslersak i kommunen».

Tre måneder etter leverer barneverns­tjenesten i Froland sin ni siders rapport, og det konkludere­s med at foreldrene har kjempet med nebb og klør for at deres barn skal få den hjelpen han trenger for å komme tilbake til skolen på en trygg måte. Varslersak­en nevnes nå ikke med ett ord i gjennomgan­g og vurdering av saken.

Settebarne­vernet i Froland skriver blant annet:

«Bekymrings­meldingen ga inntrykk av at dette var foreldre som var vanskelige å samarbeide med og at de derfor heller ikke la til rette for at han skulle tilbake til skolen …

Dette inntrykket blir deretter kategorisk avvist:

«Slik barneverns­tjenesten vurderer det, har foreldrene naermest stått overfor en umulig oppgave … At de har valgt å sette foten ned, og å kjempe for at NN skal få den hjelpen NN trenger, vitner ikke nødvendigv­is om motstand, men om den omsorgen og omtanken de har for at NN skal få det så bra som mulig... Den innhentede informasjo­n sammenfall­er i stor grad med det foreldrene har fortalt», heter det blant annet i undersøkel­sesrapport­en.

Grimstad kommunes bekymrings­melding ble henlagt 11. februar i år.

 ??  ?? BLE HENLAGT: Barneverne­t i Froland under- søkte en bekymrings­melding fra Grimstad kommune. Saken ble henlagt som grunnløs 11. februar. Bekymrings­meldingen ble sendt kort tid før kommunen skulle møte foreldrene i retten.
BLE HENLAGT: Barneverne­t i Froland under- søkte en bekymrings­melding fra Grimstad kommune. Saken ble henlagt som grunnløs 11. februar. Bekymrings­meldingen ble sendt kort tid før kommunen skulle møte foreldrene i retten.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BEKYMRINGS­MELDING: Her er utdraget fra bekymrings­meldingen som ble tema i granskings­rapporten som Advokatfir­maet Hjort nylig utarbeidet for Grimstad kommune.
FOTO: PRIVAT BEKYMRINGS­MELDING: Her er utdraget fra bekymrings­meldingen som ble tema i granskings­rapporten som Advokatfir­maet Hjort nylig utarbeidet for Grimstad kommune.
 ??  ?? REAGERER:
Advokat Nadia Hall.
REAGERER: Advokat Nadia Hall.
 ?? FOTO: PÅL YNGVE BERG ??
FOTO: PÅL YNGVE BERG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway