Agderposten

Vanskelig valg for Venstre

-

▶ Det går mot

kamp og uro når Venstre til høsten skal velge ny leder etter Trine Skei Grande. Så langt har fire kandidater vaert lansert av ulike partilag og partimedle­mmer. Alle fire er sittende statsråder.

▶ Både naeringsmi­nister Iselin

Nybø, utdannings­minister Guri Melby, kulturmini­ster Abid Raja og klimaminis­ter Sveinung Rotevatn har sine forkjemper­e i partiet. Sistnevnte blir fremhevet for sine lederegens­kaper og vil vaere den sterkeste kandidaten dersom partiet vektlegger det «indremedis­inske». Og det er vel liten tvil om at det et kriseramme­t Venstre trenger mer enn noensinne er en ledelse som kan skape den roen som gjør at partiet kan konsentrer­e seg om politikk, ikke personkonf­likter.

▶ Agder Venstre er

tydelige på at de ikke ønsker Abid Raja. Ikke som partileder. Ikke engang som nestleder. Til det siste er det lett å gi Agder Venstre rett. Abid Raja egner seg dårlig som «to'er». For ham er det fullt flomlys som gjelder. Som andre nestleder har han slitt med lojalitete­n til sin leder ved mer enn en anledning.

for Venstre er at de i regjering har fått raust med statsrådst­aburetter i forhold til oppslutnin­gen i folket, men likevel ikke evnet å løfte de typiske Venstre-sakene. Skole har Høyre kuppet (til tross for at Venstre har sittet med statsråden), miljø og klima vil «alle» ta eierskap til, kanskje med unntak av Frp, og «flere jobber» kunne vaert klippet ut av Arbeiderpa­rtiets valgkampbr­osjyre.

og en gang svaert så dominerend­e – parti har mistet sitt saerpreg. Skal de ha håp om å overleve som parti, må de bygge stein på stein. Bygge en identitet som velgerne kjenner igjen; et grønt liberalt parti og tydelige i kampen for personvern, demokrati og menneskeve­rd. Den enkleste måten å få det til på er selvsagt med ro i ledelsen slik at det blir fokus på politikk -og bare det. På den annen side er det vanskelig å nå velgerne uten en leder som evner å skape oppmerksom­het og engasjemen­t. Det er liten tvil

▶ Det store paradokset ▶ Norges eldste –

om at til akkurat det, er det Abid Raja som stiller sterkest.

ernokformy­eåhåpepå. Uansett hvilken trio valgkomite­en faller ned på, vil noen vaere skuffet. Men som valgkomite­en helt sikkert er klar over, av Venstres 24 ledere siden 1884 er det bare to kvinner; avtroppend­e Trine Skeie Grande og Eva Kolstad midt på 70-tallet.

svaert vanskelig ledervalg Venstre skal gjennom i september. Kontinuite­t eller fornying. Indremedis­in eller velgeroppm­erksomhet. Det er det valget egentlig står om.

▶ Ro i partiet ▶ Det blir et

tradisjone­n fra neste uke. Solsiden kommer tilbake. Den daglige lederen utgår fra mandag av og er tilbake i august. Debattspal­tene er fortsatt åpne. Riktig god sommer med Agderposte­n!

 ??  ?? FAVORITTER: Abid Raja og Sveinung Rotevatn leder foreløpig racet om å bli ny leder i Venstre etter Trine Skei Grande. Men noen bør kanskje minne valgkomite­n på at partiet, som var den sterkeste forkjemper­en for stemmerett for kvinner, har hatt to kvinnelige og 24 mannlige ledere siden stiftelsen i 1884.
FAVORITTER: Abid Raja og Sveinung Rotevatn leder foreløpig racet om å bli ny leder i Venstre etter Trine Skei Grande. Men noen bør kanskje minne valgkomite­n på at partiet, som var den sterkeste forkjemper­en for stemmerett for kvinner, har hatt to kvinnelige og 24 mannlige ledere siden stiftelsen i 1884.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway