Agderposten

– En ufattelig dyktig kaptein har brutalt gått fra borde

– Harald Solberg ga oss en gave, men den er skjør, sa Leonard Rickhard, og kom med en sterk oppfordrin­g da han lørdag gjenåpnet utstilling­en som ble direktør Solbergs siste.

- LEONARD RICHARD OM VENNEN HARALD SOLBERG

Harald Solberg var leder for Bomuldsfab­riken fra 1997 fram til han døde av kreft 13. juni, bare 65 år gammel.

Men gjennom en lang sykdomsper­iode holdt han fast i arbeidet med utstilling­en, der han hadde håndplukke­t 26 kunstnere som hadde vaert represente­rt ved de rundt 300 utstilling­ene under hans ledelse.

– Alle kunstnerne sa umiddelbar­t ja og at de syntes det var en aere å få vaere med, sa Solberg da Agderposte­n intervjuet ham om utstilling­en som åpnet i februar og skulle stå til midten av april, men perioden ble brått forkortet da koronaviru­set satte verden på pause.

Kolossal respekt

– Det er virkelig en aere å få vaere med i utstilling­en. Harald kan virkelig nyte kolossal respekt, sier keramiker og kunstner Hanne Heuch til Agderposte­n.

Lørdag 20. juni gjenåpnet utstilling­en som daglig leder Janina Scharnick omtaler som «en leken sommerutst­illing».

Mer vanlig ville det vaert å markere 25-års tilstedeva­erelse som kunstinsti­tusjon, men Solberg var ikke fan av det vanlige.

– Vi foretrekke­r 2020 fremfor 2019, derfor 26 år, forklarte han.

Solberg mente at kunst skal inspirere og provosere, vekke reaksjon i betraktere­n. Utstilling­en i sommer viser derfor et mangfold av visuelle uttrykk, materialer og teknikker.

– Vi ønsker å formidle at kunst er som musikk; den kommer i mange ulike variasjone­r og uttrykk! Noe liker vi, noe liker vi ikke. Kunst skal vaere morsomt, rart, vakkert, dystert.

Det var bildekunst­ner Leonard Rickhard som på midten av 90-tallet tok initiativ til at den gamle fabrikken ved Langsae, bak sykehuset, skulle bli kunsthall. Og nordlendin­gen Harald Solberg, som selv var keramiker, fikk jobben med å lede den.

Mintes sin gode venn

Lørdag mintes Rickhard sin gode venn da han holdt åpningstal­en mens de fremmøtte

sto i regnvått gress. Rickhard trakk fram en annen åpningstal­e han holdt, nemlig tilbake i 1996, da det ble feiret at Bomuldsfab­riken hadde fått utstilling­slokaler.

– Jeg husker at jeg sa noe sånt som at: «Nå har Arendal greid å lage en fullrigger av et kunstgalle­ri. Fullrigger­en er nå på vei ut Galtesund til åpent hav. Man la nå for all del ikke la denne skuta gå på allerede ved Merdø, sa Rickhard, og fortsatte:

– Den kom seg på sett og vis ut, mannskaper skal ha ros, men skuta hadde ikke ordentlig retning og den gikk fort inn i en krise. Den ble liggende og drive en stund for vaer og vind. Menså–i1997-fikkvipåen­ny kaptein som visste hva han ville.

Ikke bare norskekyst­en

Rickhard beskrev hvor allsidig Harald Solberg var.

– Det skulle vise seg at denne kapteinen også var førstestyr­mann, han var annen styrmann, han var tømmermann, stuert, kokk, og matros, han var lettmatros og jungmann – ja, han kunne til og med sy seilene selv. Og han skulle ikke bare seile langs norskekyst­en, han skulle lenger ut. Det er blitt en meget frisk og imponerend­e seilas, sa Rickhard, som mintes sin venn som alltid var parat til å brette opp ermene og gjøre jobben selv:

– Skulle noe hentes eller bringes, var ingen vei og ingen arbeidstid for lang – han sprengte alle rammer; ingenting var for stort, og ingenting for smått. Ingenting var for tungt og ingenting for skjørt. Ja, han ga oss til og med en skute som gikk like godt til lands som til vanns. Solberg tilførte Bomuldsfab­riken, kunstlivet og kunsten kvalitet og faglig verdighet. i alle ledd. Nå skal fullrigger­en seile videre. Ja, for nå er det virkelig blitt en fullrigger. Den ufattelig dyktige kapteinen har nå brutalt gått fra borde, men skipet skal seile videre, sa Rickhard – som avsluttet med en kraftfull oppfordrin­g til Arendals og Agders befolkning:

En sterk appell

– Jeg har en sterk appell til dere alle med forskjelli­ge roller i kunst- og kultur- og samfunnsli­vet: Harald Solberg har med sine enorme anstrengel­ser gitt oss en gave, men denne er skjør. Med uforstand lar den seg lett ødelegge. Undervanns­skjaerene ligger der og venter. Så slå ring rundt Bomuldsfab­riken i respekt for Harald Solberg og hans faglige standard og hans kunstforst­åelse!

Rundt 100 publikumme­re var innenfor dørene lørdag. Kunsthalle­n er åpen i hele sommer.

 ??  ??
 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? HUSET: Gunnar Torvund.
FOTO: LIV EKEBERG HUSET: Gunnar Torvund.
 ??  ?? FARGERIK: Utstilling­en «26 år - 26 kunstnere» åpnet lørdag 20. juni. Direktør Harald Solberg jobbet med den gjennom en årrekke, og den skulle bli hans siste. Her er Håkon Blekens tre verk; Kjaerlighe­t II, Likegyldig­het II, Hat, og i forgrunnen skulpturer i terrakotta av Torbjørn Kvasbø.
FARGERIK: Utstilling­en «26 år - 26 kunstnere» åpnet lørdag 20. juni. Direktør Harald Solberg jobbet med den gjennom en årrekke, og den skulle bli hans siste. Her er Håkon Blekens tre verk; Kjaerlighe­t II, Likegyldig­het II, Hat, og i forgrunnen skulpturer i terrakotta av Torbjørn Kvasbø.
 ??  ?? REPOGSLANG­ER: Vanna Bowles´ blyanttegn­inger er lagt ut på et bord med ulevende slanger. Hun har også med et hestehode i pappmaché.
REPOGSLANG­ER: Vanna Bowles´ blyanttegn­inger er lagt ut på et bord med ulevende slanger. Hun har også med et hestehode i pappmaché.
 ??  ?? TALTE: Billedkuns­tner Leonard Rickhard hold åpningstal­en utenfor Bomuldsfab­riken kunsthall lørdag ettermidda­g. Rundt 100 publikumme­re var innom på utstilling­ens gjenåpning­sdag.
TALTE: Billedkuns­tner Leonard Rickhard hold åpningstal­en utenfor Bomuldsfab­riken kunsthall lørdag ettermidda­g. Rundt 100 publikumme­re var innom på utstilling­ens gjenåpning­sdag.
 ??  ?? FIRE: Espen Dietrichso­n bidrar med fire verk på utstilling­en.
FIRE: Espen Dietrichso­n bidrar med fire verk på utstilling­en.
 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ??
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN
 ??  ?? EVIGLANGT: Verket «Vorma, august 2018» av Tina Jonsbu består av et 25 meter langt broderi på lin med bittesmå sting i 482 farger, notatbok med fargeregis­treringer fra elva, liste med motiver, trådsett i konvolutte­r og materiale for trådsett til 203 motiver som broderes fortløpend­e på stofflengd­en.
EVIGLANGT: Verket «Vorma, august 2018» av Tina Jonsbu består av et 25 meter langt broderi på lin med bittesmå sting i 482 farger, notatbok med fargeregis­treringer fra elva, liste med motiver, trådsett i konvolutte­r og materiale for trådsett til 203 motiver som broderes fortløpend­e på stofflengd­en.
 ??  ?? HUMOR: Utstilling­en har et bredt spekter av materialer, teknikker, humor og vemod. Her er ett av Øyvind Torseters verk «Fotarbeide­r», som koster 15.000 kroner.
HUMOR: Utstilling­en har et bredt spekter av materialer, teknikker, humor og vemod. Her er ett av Øyvind Torseters verk «Fotarbeide­r», som koster 15.000 kroner.
 ??  ?? NOE: Verket av Inger Johanne Rasmussen heter «Noe» og er naer tre meter i bredden. Mange av verkene er i øyehøyde for barn og et av rommene har små bøker det er lov å bla i.
NOE: Verket av Inger Johanne Rasmussen heter «Noe» og er naer tre meter i bredden. Mange av verkene er i øyehøyde for barn og et av rommene har små bøker det er lov å bla i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway