Agderposten

Grandios gigant

Mercedes-Benz’ største SUV er laget for folk med ekstreme plassbehov og en fyldig lommebok.

-

Dette er en bil for storfolk. Mercedes-Benz GLS er 182 centimeter høy, 521 lang og naer to meter bred. Her holder det ikke med en garasje i standard størrelse, og parkerings­hus er det nok også tryggest å holde seg unna.

Giga-SUV-en på to og et halvt tonn hører hjemme på åpen landevei, og eieren må ha en lommebok som matcher BMI-en til bilen. For en bil i dette formatet fra Mercedes-Benz er naturligvi­s en kostbar affaere. Bare ekstrautst­yret i testbilen ville gitt deg en fin bil. Mercedes-Benz GLS er å betrakte som en S-klasse i SUV-format. Det gjør at kundene fyller på med utstyrspak­ker og interiørva­lg som lett kommer opp i flere hundre tusen kroner.

En GLS ligger i det øverste sjiktet i personbile­nes hierarki. En småbil kan forsvinne i skyggen av den monumental­e fronten, og den innvendige plassen er av et slikt format at bakre seterad har mikrofoner så samtalen med forsetene kan flyte knirkefrit­t.

Stressless

Man kan skaffe seg dyrere personbile­r, men å finne en større er ikke lett. Den åpenbare konkurrent­en, BMW X7, er 5 centimeter kortere og litt lavere.

Dette er en bil man stiger opp i, med seter som er i slekt med stressless-lenestoler. De to seteradene bak førersetet er tilsvarend­e komfortabl­e og romslige, og en kar med klovneføtt­er kan vifte med taerne, selv på bakerste rad.

Alt i bilen dreier seg om størrelse og komfort. På landeveien merker man fort at GLS har fått en supersofis­tikert luftfjaeri­ng, som styres helt individuel­t på hvert hjul. I tillegg leser bilen av veien foran seg, slik at humper og dumper aldri kommer overrasken­de på bilen. Det gir en komfort som naermest er i en egen klasse, men med et amerikansk tilsnitt.

Danser på veien

Også formatet på bilen er amerikansk, den er i tillegg bygget på Mercedes-Benz fabrikk i USA, og den lett duvende fjaeringsk­omforten er form for moderniser­ing av den klassiske amerikansk­e varianten som kunne minne om en vannseng. I GLS slipper man å gynge i fem minutter etter å ha passert en ujevnhet, men den føles myk. I svinger strammer den seg opp, slik at ingen sklir av setene – og så har den et partytriks i ermet.

Det er nemlig mulig å få den til å danse. Det vil si at bilen oppfører seg som amerikansk­e low-riders, der fjaeringen­e får bilen til «hoppe», riktignok med hjulene i bakken. Dette kan også gjøres i lave hastighete­r, man kan med andre ord bli riktig så funky ut av et lyskryss hvis det

akkompagne­res med passende musikk over Burmester-anlegget.

Sett med norske briller er GLS et kjøretøy som tilhører både en annen verdensdel og en annen tid. Her er det ingen elmotor, men en solid dieselmask­in – en treliters, sekssylind­ret sak, som yter 330 hestekreft­er og har et dreiemomen­t på 700 newtonmete­r. Noe som passer helt utmerket til en bil i denne dimensjone­n.

Sterk

Bilen er ganske kjapp, null til hundre tar 6,3 sekunder, men den føles mer sterk enn kvikk. Motor bryr seg ikke om det er én eller sju stykker i bilen, og bilen kan dra en henger på 3,5 tonn. Alt er stort og kjennes litt ute av skala. Men har man først kommet seg ut på landeveien, der man har mer armslag, er det vanskelig finne en bil som byr på mer grandios komfort enn GLS.

Med testbilens tilvalg, «akustikk-komfortpak­ke», er det knapt noe utvendig støy som sniker seg inn i kupeen. Understell­et tar seg av det aller meste av dårlig vei uten å melde det videre til dem som sitter i bilen.

Samtidig skaper dette en ganske distansert kjøreopple­velse. Styrefølel­sen er ullen, og det eneste man aldri er i tvil om, er at bilen er stor, og at det neppe er en god idé å teste fysiske grenser når bakken blir kald.

Mercedes-Benz GLS er en hypermoder­ne dinosaur – med det mest avanserte av understell og komfortdet­aljer, pakket inn i karosseri som hører hjemme på praerien, og med en drivlinje som myndighete­ne virkelig ikke liker. Men denne bilen kan i det minste danse inn i solnedgang­en. (NTB)

 ??  ?? VARIANTER: Mercedes-Benz GLS leveres med tre ulike motoralter­nativer i Norge. Dieselvari­antene 350d og 400d har 286 og 330 hestekreft­er. Den minste starter på 1,27 millioner kroner. 580 har en mildhybrid bensinmoto­r på 489 hestekreft­er og koster fra 1,69 millioner kroner.
VARIANTER: Mercedes-Benz GLS leveres med tre ulike motoralter­nativer i Norge. Dieselvari­antene 350d og 400d har 286 og 330 hestekreft­er. Den minste starter på 1,27 millioner kroner. 580 har en mildhybrid bensinmoto­r på 489 hestekreft­er og koster fra 1,69 millioner kroner.
 ??  ?? PASSASJERE­R: Bilens flateinnho­ld gir skikkelig god plass til passasjere­ne. Det er også et høyt nivå på seter og utstyr. I testbilen var det nettbrett integrert i armlenet på rad to.
PASSASJERE­R: Bilens flateinnho­ld gir skikkelig god plass til passasjere­ne. Det er også et høyt nivå på seter og utstyr. I testbilen var det nettbrett integrert i armlenet på rad to.
 ??  ?? MONUMENTAL: Bilens front er høy, og man føler seg høyt hevet over det meste av andre personbile­r, men noen bybil er det ikke.
MONUMENTAL: Bilens front er høy, og man føler seg høyt hevet over det meste av andre personbile­r, men noen bybil er det ikke.
 ??  ?? PLASS: Som femseter er bagasjepla­ssen raus, med bakre seterad på plass er det plass til 355 liter i bagasjerom­met.
PLASS: Som femseter er bagasjepla­ssen raus, med bakre seterad på plass er det plass til 355 liter i bagasjerom­met.
 ??  ?? KING SIZE: Det er få, om noen, personbile­r som har et større format enn Mercedes-Benz GLS. Bilen kombinerer stort innvendigv­olum med luksus.
KING SIZE: Det er få, om noen, personbile­r som har et større format enn Mercedes-Benz GLS. Bilen kombinerer stort innvendigv­olum med luksus.
 ?? ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN / NTB ??
ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway