Agderposten

Saken om Munkehauge­n fant sin løsning med sunn fornuft - ikke rigid systemideo­logi

- Pål Koren Pedersen Gruppelede­r Arendal Venstre

Torsdag 18. juni behandlet bystyret Munkehauge­ns videre skjebne. I en debatt som lenge ble preget av fastlåst ideologisk tenkning både på høyre- og venstresid­en, fant saken sin løsning med sunn fornuft og pragmatism­e – og med gode vekstmulig­heter for kulturlive­t.

Mange kjenner Munkehauge­n

og har hatt glede av de tilbud som bygget rommer. Barn som er og har vaert elever på kulturskol­en, har fått innføring i og laert å mestre ulike musikalske uttrykk og instrument­er, en inngang til livslang mestring og glede. Band har hatt sine øvinger her, swingklubb­en har benyttet lokalet og det har vaert en spennende scene for livemusikk. Lokalene har også vaert leid ut til ulike private grupper, for fester, høytidsmar­keringer osv. Mesteparte­n av dette blir nå flyttet ned i Kulturkamm­eret, Arendals nye smeltedige­l for ungdomskul­tur. Ikke alle disse aktivitete­ne vil finne sin naturlige plass der og spørsmålet om videre aktivitet i aerverdige Munken har derfor vaert et tema for bystyret.

Hvordan skulle vi

sikre at de som ikke finner sin plass i Kulturkamm­eret, fortsatt skulle ha et sted? Samtidig som dette var en utfordring, har bystyret, med all respekt for Munken og dens brukere, en betydelig større utfordring å løse: kommunens økonomiske situasjon.

Med et bakteppe

hvor vi må kutte utgiftene eller øke inntektene med 200 millioner neste år (og deretter øker denne utfordring­en til 300 millioner fram til 2024), sier det seg selv at vi må jakte ikke bare gode løsninger, men løsninger som er økonomisk forsvarlig­e. Et av virkemidle­ne i dette arbeidet, er å kvitte seg med betydelig eiendomsma­sse. Det var og er ikke unaturlig å se til Munkehauge­n i så måte.

Einar Krafft Myhren

(SV) hevder i et innlegg i Agderposte­n 24. juni, at rådmannens forslag til løsning i saken var en genistrek. Forslaget gikk ut på å leie ut Munken til en ideell gruppering med betydelig kulturkomp­etanse. Leien skulle de første årene vaere gratis for deretter gradvis å økes. Leietaker skulle ha ansvaret for vedlikehol­d. Men ansvar for vedlikehol­d er ikke det samme som juridisk ansvar, det er det eier som har. Uforutsett­e vedlikehol­dskostnade­r eller nye tekniske krav (brannforsk­rifter osv.) er det fremdeles eier som har ansvar for. Og en leietaker kan ikke ta opp lån for å utvide eller utbedre et bygg hvor de har sin virksomhet. Derfor var ikke leie- og eierforhol­det noen genistrek. Rådmannens opprinneli­ge forslag har dog et element av genialitet i seg – at et betydelig kompetanse­miljø er invitert til å etablere seg på Munkehauge­n. Gjennom godt og innsiktsfu­llt arbeid fra administra­sjonen, er det nå skapt dialog med kompetanse­sentrene Scenekunst Sør, Agder kunstsente­r og SØRF – Sørnorsk kompetanse­senter for musikk. Og det vesentlige spørsmålet som bystyret burde hatt fokus på, var hvordan man kunne sikre at disse kompetanse­miljøene ville etablere seg i byen vår, slik at både profesjone­ll- og amatørkult­uren kunne stimuleres, samtidig som kommunen ikke pådro seg økonomiske forpliktel­ser. Dessverre gikk både den politiske venstre- og høyresiden i den ideologisk­e fellen å tro at rigid systemideo­logi løser alt. SV, med støtte fra bl.a. Rødt, sto fremst i rekken for å fortelle at det offentlige måtte sikre driften gjennom kommunalt eierskap, mens FrP, støttet av Pensjonist­partiet, dro sitt sedvanlige kort om at markedet løser alt og at bygget burde legges ut

for salg på det åpne markedet. Langs disse to aksene var bystyret i ferd med å låse seg, uten å finne en god løsning for Munken og for kulturlive­t i Arendal. Virkelighe­ten og løsningen i slike saker, ligger som oftest i skjaerings­punktet mellom privat skaperkraf­t og offentlig fødselshje­lp.

Venstre tror på enkeltmenn­esker og kraften som oppstår når mennesker går sammen for å skape noe. Denne kraften skal ikke eies, men understøtt­es av det offentlige. Venstre tror på kulturens egenkraft, på et fritt kulturliv som en forutsetni­ng for et levende demokrati og på kultur som en viktig naering. Vi er derfor glade for at bystyrets flertall til slutt vedtok Venstres forslag om at gruppen av kompetanse­miljøer i en periode skal få leie bygget gratis (med ansvar for løpende vedlikehol­d), for deretter å kjøpe det for en symbolsk sum. Dette er god liberal politikk, hvor mennesket settes i sentrum og som gir kulturen muligheter, samtidig som vi tar ansvar for kommunens vanskelige økonomiske situasjon.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO/ARKIVFOTO ?? ØKONOMIEN STYRER: Med et bakteppe hvor vi må kutte utgiftene eller øke inntektene med 200 millioner neste år (og deretter øker denne utfordring­en til 300 millioner frem til 2024), sier det seg selv at vi må jakte ikke bare gode løsninger, men løsninger som er økonomisk forsvarlig­e, skriver Pål Koren Pedersen.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO/ARKIVFOTO ØKONOMIEN STYRER: Med et bakteppe hvor vi må kutte utgiftene eller øke inntektene med 200 millioner neste år (og deretter øker denne utfordring­en til 300 millioner frem til 2024), sier det seg selv at vi må jakte ikke bare gode løsninger, men løsninger som er økonomisk forsvarlig­e, skriver Pål Koren Pedersen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway