Agderposten

Kort, men godt

Lexus’ første elbil kommer hit til høsten. På veien er den svaert behagelig, bare synd at turen ikke kan vaere så lang.

-

Toyota, og deres premiummer­ke Lexus, har leflet med batteridri­ft i en årrekke. Faktisk helt siden forrige årtusen, lengre enn de aller fleste bilproduse­nter. I 1997 presentert­e de Toyota Prius, en hybridbil som nå har kommet til sin fjerde generasjon.

Det som er litt pussig, er at Toyota ikke har villet ta steget over i ren eldrift. For noen år siden var de til og med sikre på at hydrogenbi­ler var veien å gå, mens elbilen til nød var brukbar til bybruk.

Men det har tydeligvis rent en god del vann gjennom kraftverke­ne siden den gang, for nå er konsernet til slutt klare med det som er en helelektri­sk bil, og det er premiumavd­elingen som får aeren av å starte det hele.

Lexus UX 300e er så å si identisk med den eksisteren­de UX-modellen, som er en hybrid, minus eksosrøren­e bak. Det er en moderne SUV som er snaut 4,5 meter lang, i samme størrelse som for eksempel Audi Q3.

Kompakt batteripak­ke

Batteriene er plassert under baksetet og i gulvet under sjåføren. Lexus sier selv at batteriet er «kompakt», noe som også gir et hint om at dette ikke er verdens beste langturbil. Batteripak­ken er på 54 kWt, noe som er fint fordi det ikke påvirker bilens lastekapas­itet – den er faktisk større enn i hybriden – men samtidig litt problemati­sk fordi rekkevidde­n blir beskjedne 30 mil. Det er ikke all verden i dagens elbilmarke­d. Og rekkevidde­n faller med ytterliger­e fire mil når man slår på klimaanleg­get.

I og med at batteristø­rrelsen er såpass begrenset, er det for så vidt ikke så farlig at ladefarten er 50 kilowatt, det går ganske fort å få den til 80 prosent uansett.

Hvis man er villig til å se gjennom fingrene med rekkevidde­n, så vokser UX 300e fram til en skikkelig fin bil. Den er, og føles, betydelig kvikkere enn hybridvers­jonen. Den elektriske motoren har et helt annet drag, og der den trinnløse girkassen i hybriden lager en forsinkels­e på kraftlever­ingen, er det rett på sak i elbilen.

Behagelig

Komforten, som er god i hybridvers­jonen, er strålende i elbilen. Elbilens lydløse motor bidrar til en fredelig kupe, og batteriene fungerer som ekstra støyisolas­jon der de er plassert lavt mellom akslingene i gulvet. Det lave tyngdepunk­tet gir i tillegg en veldig fin veiholdnin­g. Man må riktignok, og som vanlig i en Lexus, venne seg til et interiør som er uortodokst, det er elsk eller hat. Samtidig er sittekomfo­rt og kvalitetsf­ølelse prima.

UX 300e er en bil det er veldig behagelig å kjøre på tur med. Og på langtur er det kanskje ikke så farlig at man må ta seg en strekk og en ladepause når man har kjørt rundt 20 mil? Det er i hvert fall det Lexus kan håpe på at kundene tenker.

Det de også kan håpe på, er at elbilmarke­det begynner å ligne på et normalt bilmarked. Fram til nå har det vaert slik at nyheter og rekkevidde trumfer merker, slik at den gamle normen med at kundene var tro mot en bilproduse­nt, forsvant som vårsnø i solhelling­en.

Kostbar

Lexus har en ganske liten, men svaert

merketro tilhengers­kare, som nå kan velge helelektri­sk. Dette er folk som er aller mest fornøyde med sine biler, ifølge naer sagt alle undersøkel­ser om emnet, og det er all mulig grunn til å tro at kvaliteten på elbilen også holder klasselede­nde standard. Lexus har i hvert fall troen på at de har laget noe som vil holde. Garantien på batteriet er 10 år eller én million kjørte kilometer. Det er solide tall.

Lexus kommer også med en ny vri på tempererin­g av batteripak­ken, ved bruk av luft i stedet for vann som har vaert vanlig til nå. Systemet skal vaere som et klimaanleg­g for batteriene, og skal gi optimal temperatur både i kulde og varme. UX 300e er med andre ord ikke en bil Lexus har slengt sammen på fritiden, bare for å vaere med på elbilgalop­pen.

Høy pris

Problemet er bare at prisen er høy. Bilen kommer omtrent samtidig som Volvo XC40 Recharge, som har 10 mil lengre rekkevidde, dobbelt så mange hestekreft­er og trekk på alle fire – ikke bare forhjulene – til så å si samme pris. Da gjenstår det å se om merketilhø­righeten er å sterk at Lexuskunde­ne likevel velger UX 300e når den er i norske butikker til høsten. (©NTB)

 ??  ?? BELGISK BLÅ: Lexus UX 300e er i Norge, med belgiske registreri­ngsskilt. Det kan komme noen avvik på den endelige bilen, men det er trolig bare små norske butikker til høsten, foreløpig er det preproduks­jonsbiler som er til testing i tekniske justeringe­r.
BELGISK BLÅ: Lexus UX 300e er i Norge, med belgiske registreri­ngsskilt. Det kan komme noen avvik på den endelige bilen, men det er trolig bare små norske butikker til høsten, foreløpig er det preproduks­jonsbiler som er til testing i tekniske justeringe­r.
 ??  ?? MEDIUM-SUV: UX-modellen er snaut 4,5 meter lang og i samme størrelse som Audi Q3 og BMW X1, modeller som ikke har noen elektrisk drivlinje.
MEDIUM-SUV: UX-modellen er snaut 4,5 meter lang og i samme størrelse som Audi Q3 og BMW X1, modeller som ikke har noen elektrisk drivlinje.
 ??  ?? STERKERE: UX 300e koster så å si det samme som hybridvers­jonen av modellen, men har 20 hestekreft­er mer og er ett sekund raskere fra null til hundre.
STERKERE: UX 300e koster så å si det samme som hybridvers­jonen av modellen, men har 20 hestekreft­er mer og er ett sekund raskere fra null til hundre.
 ??  ?? FØRSTEMANN: Lexus UX 300e er den første elbilen fra Toyotakons­ernet.
FØRSTEMANN: Lexus UX 300e er den første elbilen fra Toyotakons­ernet.
 ?? ALLE F OTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB ??
ALLE F OTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway