Agderposten

– Jeg er helt mørbanka

Etter ti dager, 1.250 kilometer og 19.000 høydemeter på sykkelsete­t, er tidligere rusavhengi­ge Rachid i mål. – Uvirkelig! Et rått eventyr, sier Rachid, som fikk følge av Dag Otto Lauritzen på siste etappe. Tidligere rusavhengi­ge syklet brutal rute i ti da

- Liv Ekeberg liv.ekeberg@agderposte­n.no

«Drømmelage­t» bestående av ni tidligere rusavhengi­ge, trillet over målstreken i Ålesund sankthansa­ften – ti dager etter at de la ut fra Aker Brygge. Den ene av de åtte syklet på tandem på grunn av synsnedset­telse, men klarte også bragden; å legge bak seg 1.250 kilometer og 19.000 høydemeter mellom hovedstade­n og Ålesund.

Agderposte­n har tidligere skrevet om Rachid som er åpen om sin trøblete fortid, men nå har vaert helt ren i halvannet år og fått livet sitt på rett kjøl.

Ble overrasket

Vi skrev også om da sykkelkomp­iser fra Arendal Cykleclub overrasket ham med å komme til Sirdalshei­ene for å sykle en etappe sammen med ham.

Trass i betennelse i den ene armen, klarte Rachid å fullføre den utrolige Norgesturn­een med laget fra Idretten skaper sjanser:

Tirsdag, på selve sankthansa­ften, trillet de inn under målseglet i Ålesund

– Gratulerer, Rachid! Nå må vi få spørre som sportsjour­nalistene gjør: Hvordan føles det?

– Takk! Det føles uvirkelig. Det har vaert et deilig vaert et eventyr! Så mange opplevelse­r at jeg ikke har hatt tid døyve alt. Jeg har tatt etappe for etappe. Vi har hatt et helt fantastisk samhold i gruppa, alle har «backa» hverandre. Det er sterkt og rørende, sier 42-åringen.

– Hvordan er formen nå?

– Jeg er mørbanka, medgir den topptrente 43-åringen og ler.

Sankthansa­ften feiret han og resten av gjengen på Drømmelage­t med en god middag før gruppa ble spredt til ulike kanter av landet. Men samles igjen om en måned for en bursdagsfe­iring.

Dag Otto kom

Den nest siste dagen kom Dag Otto Lauritzen til Ørsta og overnatte i lavvoen, for å sykle med gjengen den siste etappen inn til Ålesund. Rachid er full av gode ord om den tidligere sykkelprof­fen:

– Han har vaert en støttespil­ler i prosjektet gjennom det siste halve året, og har holdt kontakten med oss. Han er så jordnaer og et fantastisk menneske.

Hver morgen har de stått opp klokka 04 for å vaere klare på sykkelsete­t klokka 6.

Gruppa ble bare bedre og bedre gjennom turen, forteller han. For det krever mer enn lårmuskler å gjennomfør­e ti dager med i snitt 70 kilometer på sykkelsete­t hver dag.

– Det krever intens konsentras­jon, for vi ligger «på hjulet» til den foran, og vi stoler veldig på hverandre. Vi sykla som et tog. Dag Otto mente at vi var semiproffe, sier Rachid.

Dramatisk

Et par ganger underveis ble det ganske

dramatisk på smale, svingete vestlandsv­eier, da noen av rytterne var naer på bli kjørt ned av bilister. Skremmende og rystende.

– Vi stoppa opp, snakka om det og trygga hverandre. Samholdet i gruppa er det råeste. Så mye inkluderin­g og gode vibber. Vi har allerede bestemt at vi skal holde kontakten. Det er ikke bare denne turen, og så er det ferdig. Dette er vennskap for livet, sier Rachid.

Blir dokumentar

Den prisvinnen­de dokumentar­filmskaper­en «Petter Uteligger» Nyquist har fulgt gjengen underveis og skal lage en film om den utrolige reisen.

Han har også gitt Rachid noen mål:

– Han snakket om at det er lett å kjenne på en tomhet når et stort mål er nådd, og rådet meg til å sette meg ned og skrive ned alt jeg synes var viktig på turen. Så sa ha: «Sett deg et nytt delmål. Begynn å planlegge neste mål allerede nå!» Og det skal jeg.

For selv om dette kapittelet er over, er det mange blanke sider i boka til Rachid som han akter å fylle med spennende opplevelse­r. Han har også et sterkt engasjemen­t i å hjelpe andre.

Blir i Arendal

Hans opphold ved Tyrili i Kittelsbuk­t er over om noen måneder, men Rachid vil bli vaerende i Arendal, der han har fått seg venner i sykkelmilj­øet og i ettervern-miljøet.

Han har allerede holdt motivasjon­sforedrag for andre som har slitt eller sliter med rus, og han har tatt med en gjeng på sykkeltur.

– Jeg trives og har det bra i Arendal, og ser muligheten å gjøre en forandring for andre. Jeg har en bagasje med meg, en erfaring man ikke kan lese seg opp til. Jeg har vaert ganske langt nede og har jobba hardt for å komme opp. Jeg vet at det som er viktig, er å bli sett og bli hørt. Jeg kan ikke gå skrittende for dem, men jeg ønsker å vaere der ved siden av dem på veien til et bedre liv, sier Rachid.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? DRØMMELAGE­T: «Drømmelage­t» bestående av ni tidligere rusavhengi­ge, trillet over målstreken i Ålesund sankthansa­ften – ti dager etter at de la ut fra Aker Brygge. Her sammen med Petter Nyquist (til høyre, alias Petter Uteligger). Han har fulgt prosjektet gjennom et år og skal lage dokumentar­film om rittet.
FOTO: PRIVAT DRØMMELAGE­T: «Drømmelage­t» bestående av ni tidligere rusavhengi­ge, trillet over målstreken i Ålesund sankthansa­ften – ti dager etter at de la ut fra Aker Brygge. Her sammen med Petter Nyquist (til høyre, alias Petter Uteligger). Han har fulgt prosjektet gjennom et år og skal lage dokumentar­film om rittet.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? VINNER: Dag Otto Lauritzen kom og overnattet på Ørsta Camping og syklet siste etappe med Drømmelage­t og Rachid (til venstre) fra Idretten skaper sjanser-prosjektet.
FOTO: PRIVAT VINNER: Dag Otto Lauritzen kom og overnattet på Ørsta Camping og syklet siste etappe med Drømmelage­t og Rachid (til venstre) fra Idretten skaper sjanser-prosjektet.
 ??  ?? LANG FERD: Den ti dager lange sykkelture­n opplevdes som krevende, men verdt innsatsen. – Samholdet i gruppa er det råeste, sier Rachid.
LANG FERD: Den ti dager lange sykkelture­n opplevdes som krevende, men verdt innsatsen. – Samholdet i gruppa er det råeste, sier Rachid.
 ??  ?? KOM I MÅL: De har jobbet for å få livet på rett kjøl, men de siste ti dagene har alt handlet om å nå målstreken i Ålesund. Rachid sitter her foran til høyre.
KOM I MÅL: De har jobbet for å få livet på rett kjøl, men de siste ti dagene har alt handlet om å nå målstreken i Ålesund. Rachid sitter her foran til høyre.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway