Agderposten

Poengtrekk for 1. divisjonsk­lubber

Norges Fotballfor­bund trekker Strømmen tre poeng og Raufoss ett poeng for svak økonomisk styring.

-

Det kommer fram i en pressemeld­ing om NFFs finansiell­e oppfølging­ssystem. 1.-divisjonsk­lubbene Strømmen og Raufoss har ikke nådd sine delmål, og dermed starter de 2020-sesongen med poengtrekk med mindre de skulle anke avgjørelse­ne og vinne frem.

– Jeg er ikke glad for at to klubber i 1. divisjon blir trukket poeng for ikke å nå sine økonomiske handlingsp­laner. Det er likevel helt på sin plass at klubbene som ikke oppnår sine delmål får den reaksjonen de avtalte da de inngikk sine handlingsp­laner for å forbedre økonomien, sier fotballpre­sident Terje Svendsen.

Fire klubber i 1. divisjon var per 31. desember 2019 i såkalt rød kategori innenfor det finansiell­e oppfølging­ssystemet: Jerv, Raufoss, Strømmen og Øygarden.

I Eliteserie­n er kun Start i rød kategori. Sørlandskl­ubben blir pålagt å lage handlingsp­laner for å rette opp sin negative egenkapita­l, skriver fotballfor­bundet. I Toppserien er kun Lyn i rød kategori.

Korona-trussel

Tallene som ble lagt fram fredag, gjelder klubbenes økonomiske status ved utgangen av 2019. Det er knyttet bekymring til hvordan tallene vil se ut ved neste halvårsrap­portering på bakgrunn av koronapand­emien.

– Jeg er spent og urolig for hvordan pandemien har påvirket klubbøkono­mien i det halvåret vi er inne i. Vi ser at økonomien totalt sett var greit stilt før vi gikk inn i denne uoversiktl­ige perioden, sier Svendsen.

Koronasitu­asjonen er også årsaken til at rapporteri­ngen av 2019-regnskapen­e er blitt forsinket. NFF har utsatt frister og lagt så godt som mulig til rette for at klubbene har klart å bli ferdige med sine regnskaper.

Rekordomse­tning

Det er også en rekke positive signaler å lese fra 2019-regnskapet i toppfotbal­len. Blant annet kan både Eliteserie­n, 1. divisjon og Toppserien vise til rekordhøy omsetning.

Eliteserie­n og 1. divisjon for menn omsatte for 1,92 milliarder kroner i 2019, mens Toppserien hadde en omsetning på 220 millioner kroner.

De to herrefotba­llseriene hadde et samlet underskudd på 1,6 millioner, mens Toppserien bokførte et underskudd på 5,5 millioner.

– Totalbilde­t viser balanserte overskudd for majoritete­n av klubbene i ligaene, men både Eliteserie­n og OBOS-ligaen hadde enkeltklub­ber som dro totalen vesentlig ned. Vi er fornøyde med klubbene som balanserer driften sin og setter taering etter naering. Vi er urolige for noen klubber som bruker vesentlig mer enn det de greier å skaffe til veie, sier seksjonsle­der for klubbstøtt­e i NFF, Rune Nordhaug.

Flest i gul kategori

Når det gjelder kategorien­e innenfor forbundets finansiell­e oppfølging­ssystem, er statusen som følger:

Eliteserie­n:

Grønn kategori: Bodø/Glimt, Mjøndalen, Molde, Rosenborg, Stabaek, Viking, Aalesund.

Gul kategori: Brann, Haugesund, Kristiansu­nd, Odd, Sandefjord, Sarpsborg, Strømsgods­et, Vålerenga.

Rød kategori: Start.

1. divisjon:

Grønn kategori: Grorud, KFUM Oslo, Kongsvinge­r, Ranheim, Sandnes Ulf, Sogndal, Åsane.

Gul kategori: HamKam, Lillestrøm, Stjørdals-Blink, Tromsø, Ull/Kisa.

Rød kategori: FK Jerv, Raufoss, Strømmen, Øygarden.

Toppserien:

Grønn kategori: Klepp, Kolbotn, LSK Kvinner.

Gul kategori: Arna-Bjørnar, Avaldsnes, Røa, Sandviken, Rosenborg, Vålerenga. Rød kategori: Lyn. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? TREKK: Fotballklu­bben Strømmen starter 1. divisjon med tre minuspoeng som følge av at den ikke har nådd delmålene i sin økonomiske handlingsp­lan.
FOTO: NTB SCANPIX TREKK: Fotballklu­bben Strømmen starter 1. divisjon med tre minuspoeng som følge av at den ikke har nådd delmålene i sin økonomiske handlingsp­lan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway