Agderposten

Brødre satser på ny restaurant midt i Arendal

-

står glass med krydder i mange farger.

– Aleppo er i Midtøsten kjent som en gastronomi-by. Historisk var Aleppo en viktig handelssta­sjon for varer på Silkeveien fra Kina til Europa, et veikryss for mange ulike smaker og utvikling av retter, forteller Bashir.

Nå har altså Arendal fått sin «syriske matstasjon», som skal by pizza- og kebab-restaurant­ene i byen hard konkurrans­e.

Syrisk mat er ikke spesielt sterk, men veldig smakfull, forteller Bashir. De fleste syriske retter har en krydderbla­nding som består av sju krydder.

Smårettene kalt meze spises gjerne som forrett eller ved siden av en kjøttrett som to personer kan dele. Litt brød og en god salat – vips har du et sunt og smakfullt måltid. Vegetarian­ere og veganer kan enkelt velge å droppe kjøttrett ved siden av.

– Egentlig var det araberne som tok med seg meze til Spania, der de kalte for dem for tapas, forteller Bashir.

Vi får smake på to av mange typer 'meze'. Den ene kalles 'mohammara og er en paprikaog valnøtt-dipp fra Aleppo i Syria. Den andre heter «mtabbal» og er en aubergine-røre.

Søker etter servitører

De to driftige brødrene kom til Norge som flyktninge­r for bare fem år siden, men snakker flytende norsk og har allerede flere års erfaring fra catering og restaurant­bransjen i Mandal og Kristiansa­nd.

– Vi har fått veldig gode tilbakemel­dinger fra nordmenn på maten vår, og nå håper vi at folk her også vil like syrisk mat, sier Bashir.

De første to årene bodde de på et flyktningm­ottak i Nome i Telemark, før vi fikk opphold og ble bosatt i Mandal kommune. Yngstebror Abdu vil flytte til Arendal snarest mulig.

For nå, midt i den travleste ferietiden, blir det bånn gass med åpen restaurant og takeaway fra 11 til 23 alle dager.

– Vi søker etter folk via vår facebooksi­de, sier Bashir.

Måtte flykte fra hjembyen

Brødrene Hejazi vokste opp i Aleppo, og Bashir var nesten ferdig med utdanninge­n innen markedsfør­ing på et privat universite­t da krigen brøt ut. Lillebror Abdu gikk i laere hos en smykkekuns­tner.

– Vi var på ferie i Tyrkia da krigen for alvor rammet Aleppo. Leilighete­n vår ble ødelagt, alle eiendelene tatt. Vi kunne ikke reise hjem igjen, forteller Bashir.

Foreldrene deres flyktet til Dubai, der de bor og jobber nå, mens en tredje bror fikk opphold i Østerrike.

Restaurant-brødrene i Arendal håper at familien på sikt får lov til å besøke dem her.

 ??  ??
 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? restaurant­en Aleppo Stasjon.
FOTO: LIV EKEBERG restaurant­en Aleppo Stasjon.
 ?? FOTO: ALEPPO STASJON ?? OGSÅ FOR ØYNENE: Dette er «fatthe»! En rett vi spiser til frokost (med kikerter) eller til middag (med lam eller kylling). Det er utrolig godt, og består av yoghurt, tahini, sitron, kikerter, smør, granateple­kjerner, bladpersil­le, fritert arabisk brød og nøtter, forteller brødrene på sin Facebook-side om denne retten.
FOTO: ALEPPO STASJON OGSÅ FOR ØYNENE: Dette er «fatthe»! En rett vi spiser til frokost (med kikerter) eller til middag (med lam eller kylling). Det er utrolig godt, og består av yoghurt, tahini, sitron, kikerter, smør, granateple­kjerner, bladpersil­le, fritert arabisk brød og nøtter, forteller brødrene på sin Facebook-side om denne retten.
 ??  ?? PIZZA OG KEBAB: Bashir Hejazi fylte 30 år dagen da Aleppo Stasjon åpnet. Her er han ved kebab-kjøttet som skulle grilles da vi var innom en halvtime før gjestene kom på åpningsdag­en. Restaurant­en har også pizzaovn.
PIZZA OG KEBAB: Bashir Hejazi fylte 30 år dagen da Aleppo Stasjon åpnet. Her er han ved kebab-kjøttet som skulle grilles da vi var innom en halvtime før gjestene kom på åpningsdag­en. Restaurant­en har også pizzaovn.
 ??  ?? MATSTASJON: Brødrene Abdu (t.v) og Bashir Hejazi fant sitt drømmeloka­le i Arendal, der Pigene på Torvet flyttet ut i fjor vår. Bilder fra hjembyen Aleppo og krydder som brukes i det syriske kjøkken pryder veggene.
MATSTASJON: Brødrene Abdu (t.v) og Bashir Hejazi fant sitt drømmeloka­le i Arendal, der Pigene på Torvet flyttet ut i fjor vår. Bilder fra hjembyen Aleppo og krydder som brukes i det syriske kjøkken pryder veggene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway