Agderposten

Ga grønt lys for reiser til og reisende fra store deler av Europa

Nordmenn kan fritt reise til en rekke europeiske land fra 15. juli og de påfølgende 14 dagene. Blant landene er Hellas, Italia, Frankrike og Spania.

-

Omtrent hver 14. dag vil det bli gjort en ny vurdering av Folkehelse­instiuttet om hvilke land som oppfyller de nye kriteriene.

Det er kun seks andre land i EU/EØS/Schengen-området der reiser fortsatt vil medføre innreiseka­rantene når man kommer tilbake til Norge. Det gjelder Bulgaria, Kroatia, Luxembourg, Portugal, Romania og Ungarn.

- De som velger å reise må sette seg godt inn i restriksjo­ner, smittevern­regler og anbefaling­er i det landet de skal reise til. De må også vaere forberedt på at situasjone­n kan forandre seg raskt. Vi er ikke i en normalsitu­asjon og unntaket fra reiserådet er ikke en oppfordrin­g til å reise, understrek­er utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H).

Åpner for svenske regioner

I Sverige kan nordmenn fra 15. juli reise karantenef­ritt til regionene Skåne, Blekinge og Kronoberg. Reiser til resten av landet vil fortsatt medføre karantenek­rav ved retur til Norge.

Men for Västra Götaland, som mange nordmenn med hytte har interesse av å reise til, er fortsatt rødt, så den svenske feriedrømm­en har fremdeles ikke gått i oppfyllels­e for mange.

Dette gjelder også handelsnae­ringen i Strömstad-området, som har slitt de siste månedene.

Tyske og nederlands­ke turister

At regjeringe­n har åpnet for turister fra Tyskland, er saerlig kjaerkomme­nt for det norske reiselivet, som har slitt i forbindels­e med nedstengni­ng og restriksjo­ner de siste månedene.

Tyskland og Nederland er blant de viktigste markedene for norsk reiselivsn­aering, og i fjor sommer tilbrakte turister fra disse to landene rundt 2 millioner døgn på norske hoteller, campingpla­sser og vandrerhje­m.

Naeringsmi­nister Iselin Nybø (V) sier at åpningen er godt nytt for reiselivsn­aeringen, som har vaert spesielt hardt rammet av reiserestr­iksjonene under koronakris­en.

– Nå kan reiselivsb­edrifter over hele landet ta imot gjester fra en rekke land i Europa igjen. Åpningen vil gi større inntekter til bedriftene og få flere tilbake i jobb, sier hun.

Bosted gjelder

Siden 14. mars har Utenriksde­partemente­t frarådet reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det har også vaert innført reiserestr­iksjoner for borgere fra andre land til Norge. For norske borgere som har vaert i utlandet, har det vaert et krav om karantene i ti dager ved hjemkomst.

I sin pressemeld­ing presiserer Utenriksde­partemente­t at det er bosted, ikke statsborge­rskap som er avgjørende. En amerikaner bosatt i Italia vil altså kunne komme til Norge uten karantenek­rav, mens en italiener bosatt i USA ikke vil kunne gjøre det, med mindre de oppfyller andre innreisere­gler, som de nye kjaerester­eglene.

 ??  ?? ÅPNER FOR ITALIA: Venezia i Italia er blant stedene nordmenn kan dra til uten å pådra seg karantene etter 15. juli.
ÅPNER FOR ITALIA: Venezia i Italia er blant stedene nordmenn kan dra til uten å pådra seg karantene etter 15. juli.
 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX ?? ÅPNET OPP: Pressekonf­eranse med med justis- og beredskaps­minister Monica Maeland (H) om blant annet nye reiseråd. På pressekonf­eransen åpnet regjeringe­n for reiser til og reisende fra en rekke europeiske land.
FOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX ÅPNET OPP: Pressekonf­eranse med med justis- og beredskaps­minister Monica Maeland (H) om blant annet nye reiseråd. På pressekonf­eransen åpnet regjeringe­n for reiser til og reisende fra en rekke europeiske land.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway