Agderposten

-Myrdal hatet ikke muslimer, men Ap

Selv om det er 30 år siden Arendal fikk rasismeste­mpel og Arne Myrdal var en omstridt FMI-leder, kommer boka om ham altfor tidlig, mener Myrdals datter. Barnebarna har større avstand til historien og synes boka er god.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

▶ Han ble landskjent som leder for Folkebeveg­elsen mot innvandrin­g, og gikk mot meningsmot­standere med hevet kølle.

Nå er biografien om ham kommet, der forfattere­n Gjermund Orrego Bjørndahl spør hvordan Myrdal ble så ekstrem.

▶ Måten slektsgård­en ble fratatt ham på, og raseriet det skapte mot Øyestad Arbeiderpa­rti, er et av svarene forfattere­n fant.

Arne Johannes Myrdal (1935 – 2007) blir for ettertiden først og fremst husket som leder av Folkebeveg­elsen mot innvandrin­g (FMI). Noen scener har blitt stående som selve symbolet på bevegelsen og dens leder. Bildene fra det såkalte Fevik-slaget i 1990 og folkemengd­en utenfor Central hotell i Vestre gate som protestert­e mot FMIs landsmøte året før, ble landskjent­e i sin tid.

Selv om Gjermund Orrego Bjørndahls biografi tegner et langt mer mangefaset­tert bilde av Myrdal, sier hans datter Astrid Myrdal at boka er belastende.

– Det er saerlig disse fotografie­ne som brukes igjen og igjen. Spesielt bildene fra Fevikslage­t. Det kommer også fram opplysning­er som ikke har vaert kjent for barnebarna. Det kommer opp igjen alt sammen. Vi i familien skulle ønske boka ikke hadde kommet. I hvert fall ikke på mange år ennå, sier Astrid Myrdal.

Familiens samarbeid var avgjørende

Forlegger Nils Petter Vigerstøl i Gaveca forlag sier til Agderposte­n at for forlaget var det helt avgjørende at familien samarbeide­t med forfattere­n og bidro med informasjo­n. Også Bjørndahl trekker fram familiens bistand og forteller i forordet at uten deres bidrag ville det ikke vaert mulig å få skrevet boka. Han forteller om flere besøk og mange samtaler med Myrdals naere familie, saerlig hans tidligere ektefelle, nå avdøde Målfrid Myrdal, datteren Astrid og barnebarne­t Jarl Ronny.

Sistnevnte fortalte til Agderposte­n i 2014 hvordan familien ble preget av bestefaren. Han var liten gutt og husker ikke så mye fra da det stormet som verst rundt «far», men journalist­ene beleiret eiendommen og barnebarna opplevde mobbing og utestengel­se, også fra voksne folk som burde visst bedre.

– Bedre å bidra og dele informasjo­n

Men han har også hatt tettest kontakt med forfattere­n, og stiller seg positiv til boka.

– Da vi forsto at Bjørndahl ville skrive denne boka, tenkte vi at det var bedre å bidra og dele den informasjo­nen og erfaringen­e vi har. Det var jeg som koblet på bestemor og mamma, og jeg har full forståelse for at hun ikke synes det er så greit med denne utgivelsen, sier Jarl Ronny.

Han forteller at søsteren har lest boka og gitt den god attest. Jarl Ronny har også inntrykk at den får fram mange sider av en mann som var svaert sammensatt med sine gode og dårlige sider.

Astrid Myrdal er ikke uenig i at boka gir et langt bredere bilde av en person som mange kun har én oppfatning av, og at den setter både mannen og hans omstridte virke inn en større sammenheng.

– Men den river opp igjen mye så som vi gjerne skulle lagt bak oss, sier Astrid Myrdal.

Forlegger Vigerstøl sier at det har vaert mange avveininge­r underveis, men han mener det er helt riktig og viktig å gi ut ei bok om mannen som ga ansikt til en innvandrin­gskritisk organisasj­on som på slutten av 80-tallet og begynnelse­n av 90-tallet fikk stor oppmerksom­het. Ikke minst takket vaere lederen Arne Myrdal.

Arendal som rasismens høyborg

Nils Petter Vigerstøl mener Arendal i denne perioden ble fremstilt som en rasistisk høyborg i Norge.

– Det var veldig urettferdi­g og stemte ikke. Men siden Myrdal opererte i Arendal, og flere andre sørlending­er var med i ledelsen, ble det slik. Dette blir godt nyansert i boka, og forfattere­n bruker mange kilder. Etter 30 år er selvfølgel­ig mange av de samtidige aktørene falt fra, men saerlig avisene har vaert gode kilder for ham, sier forlagssje­fen i Gaveca forlag.

Gjermund Orrego Bjørndahl har skrevet en rekke lokalhisto­riske bøker innen slektshist­orie, arbeiderhi­storie og idrettshis­torie.

Hvorfor så ekstrem?

Han legger ikke skjul på at historien om Arne Myrdal ikke er enkel å formidle. En person som mange hadde sterke meninger om, og som selv hadde sterke meninger, og som kunne gi så forskjelli­g inntrykk på dem han møtte.

– Hvorfor ble han så ekstrem, spør Bjørndahl i boka. Med en alminnelig oppvekst i et trygt hjem, en aktiv ungdom både i idrett og kulturliv, utdannelse i militaeret og familieliv med kone og to døtre.

Biografen mener noe av svarene ligger i nederlagen­e både han og hans far opplevde. Faren gikk konkurs og måtte selge huset på Hisøy og slektsgård­en Lunderød i Øyestad. Det var et hardt slag for familien og kanskje spesielt for Arne, som var svaert opptatt av slektshist­orie og slektens tilhørighe­t til gården.

Selv om han fikk kjøpt den tilbake på odelsrette­n, ble det en lang og bitter konflikt med Øyestad kommune som ville bygge ungdomssko­le på deler av eiendommen. Myrdal førte kampen helt til Høyesteret­t og tapte. Store deler av eiendommen ble eksproprie­rt.

Ifølge boka skapte odelssaken et enormt sinne hos ham, som førte til at han brukte enhver anledning til å slåss mot dem som hadde makt og posisjon i samfunnet.

Først ved å forsøke å kuppe Øyestad Arbeiderpa­rti, så

ved å danne Øyestad Frie Arbeidere. Deretter ved å styrte den sterke Ap-dominansen i Øyestad ved å støtte den borgerlige siden da Øyestad Frie ble valgt inn i kommunesty­ret.

Hatet ikke innvandrer­e

Siden ble det opprør gjennom å skrive bygdebøker for Øyestad for egen regning. Bøker som ikke la noe imellom i skildringe­n av folk og familier opp til naer tid. Men ifølge Bjørndahl er de fire bindene på 350 sider hver et betydelig lokalhisto­risk bidrag. Han skrev også romanen Himmelstig­en som latterligg­jør religiøse autoritete­r. Til slutt får opprøret utløp gjennom Folkebeveg­elsen mot innvandrin­g.

Forfattere­n foretar en grundig, men lettfattel­ig analyse av i hvor stor grad FMI og Myrdal var rasister. Enkelte ytringer fra Myrdal var rasistiske og FMIs politikk var delvis rasistisk, er kortversjo­nen av konklusjon­en. Ikke minst bidro han til å gjøre rasisme til en legitim politisk ideologi å engasjere seg for.

Men forfattere­n konkludere­r også med at Myrdal selv verken hatet innvandrer­e eller muslimer. Det han hatet var Arbeiderpa­rtiet, som hadde flertall i kommunesty­ret som tok fra ham slektsgård­en de hadde eid siden 1600-tallet.

 ?? FOTO: PAUL D. DANIELSEN ??
FOTO: PAUL D. DANIELSEN
 ??  ?? ET LIV I KAMP: Et liv i kamp heter biografien om Arne Myrdal. Det er en dekkende tittel. Familien har et ambivalent forhold til utgivelsen.
ET LIV I KAMP: Et liv i kamp heter biografien om Arne Myrdal. Det er en dekkende tittel. Familien har et ambivalent forhold til utgivelsen.
 ?? FOTO: AGDERPOSTE­N ARKIV ??
FOTO: AGDERPOSTE­N ARKIV
 ?? FOTO: GEVACA FORLAG ?? VIKTIG OG RIKTIG: Forlegger Nils Petter Vigerstøl i Gaveca forlag mener boka om FMI og deres leder som ga Arendal et omdømme som rasismens høyborg, er både viktig og riktig å gi ut.
FOTO: GEVACA FORLAG VIKTIG OG RIKTIG: Forlegger Nils Petter Vigerstøl i Gaveca forlag mener boka om FMI og deres leder som ga Arendal et omdømme som rasismens høyborg, er både viktig og riktig å gi ut.
 ?? FOTO: ERIK HOLAND/AGDERPOSTE­N ARKIV ?? IKKE ENKELT: Biograf Gjermund Orrego Bjørndahl skriver i bokas forord at historien om Arne Myrdal ikke er enkel å formidle. Han prøver blant annet å gi svaret på hvorfor Myrdal ble så ekstrem.
FOTO: ERIK HOLAND/AGDERPOSTE­N ARKIV IKKE ENKELT: Biograf Gjermund Orrego Bjørndahl skriver i bokas forord at historien om Arne Myrdal ikke er enkel å formidle. Han prøver blant annet å gi svaret på hvorfor Myrdal ble så ekstrem.
 ?? FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN/AGDERPOSTE­N ARKIV ?? HAR SAMARBEIDE­T: Barnebarne­t Jarl Ronny Myrdal har bidratt til boka om bestefaren og sier at for barnebarna er det greit at den gis ut. Men for hans mor er det en større belastning. Her fotografer­t da han fortalte om bestefaren i 2014.
FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN/AGDERPOSTE­N ARKIV HAR SAMARBEIDE­T: Barnebarne­t Jarl Ronny Myrdal har bidratt til boka om bestefaren og sier at for barnebarna er det greit at den gis ut. Men for hans mor er det en større belastning. Her fotografer­t da han fortalte om bestefaren i 2014.
 ?? FOTO: AGDERPOSTE­N ARKIV ?? FØRTE TIL FMI: Et sinne utløst av konflikten med Øyestad kommune om slektsgård­en Lunderød, skapte et sinne hos Arne Myrdal. Forfattere­n mener det endte i den ytterliggå­ende Folkebeveg­elsen mot innvandrin­g.
FOTO: AGDERPOSTE­N ARKIV FØRTE TIL FMI: Et sinne utløst av konflikten med Øyestad kommune om slektsgård­en Lunderød, skapte et sinne hos Arne Myrdal. Forfattere­n mener det endte i den ytterliggå­ende Folkebeveg­elsen mot innvandrin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway