Agderposten

Var klar for 6.000 doser – får 860

– Den som er glad i reiseforbu­d, stengte kinoer, butikker og munnbind, kan bare la vaere å ta vaksinen, sier kommuneove­rlege Vegard Vige i Grimstad.

- Eline Storsaeter esto@agderposte­n.no

Vaksinerin­gen går mye senere enn kommuneleg­e Vagard Vige planla for.

Kappløpet og tilgangen på vaksiner er et krevende samspill. Norge får faerre doser enn planlagt den neste tiden. Det skal skyldes produksjon­sproblemer på en fabrikk, meldte NTB tirsdag.

Det påvirker også vaksinerin­gstempoet i Grimstad. FHI ba nylig alle kommuner forberede seg på massevaksi­nasjon i februar. Da skulle en fjerdedel av innbyggern­e vaksineres.

– Vi var forespeile­t å få 6.000 vaksinedos­er i uke 7 og 8, men så får vi 860 doser. Det skaper reaksjoner i vaksinasjo­nstempoet, sier Vige.

Bivirkning­er: – Passe ekstra på

Kommuneove­rlegen forteller at det er registrert lite bivirkning­er i Grimstad så langt. De aller fleste kjenner ingenting etter vaksinerin­gen. Noen kan kjenne på en sykdomsføl­else, forklarer han.

– Generelt i Norge og ellers i verden er det jo registrert noen bivirkning­er. Det er en del personer som opplever sykdomsføl­else. Dette er først og fremst et tegn på at immunforsv­aret virker, og at kroppen jobber. Dette er generelt likt for de fleste vaksiner, sier Vige, og legger til:

– Det har ikke vaert mye alvorlige reaksjoner registrert på denne vaksinen. Men som med alle nye vaksiner, må man passe ekstra på. Vi må vaere våkne rett og slett.

Direkte tale: - Ett virkemidde­l

Kommuneove­rlegen er tydelig i sin tale. Vi har ett virkemidde­l mot pandemien – utover de strenge restriksjo­nene.

– Vi har ett virkemidde­l. Bare ett. Og det er vaksinen, sier Vige og legger til:

– Den som er glad i reiseforbu­d, stengte kinoer, butikker og munnbind, kan bare la vaere å ta vaksinen. Men, hvis du som jeg, har et håp om at samfunnet skal gå tilbake til noenlunde slik det var, så er det beste at vi alle blir vaksinert så raskt som mulig, sier Vige.

Og kommunen jobber på spreng i kappløpet.

– Vi skynder oss å sette hver eneste dose vi kan få tak i. Det skal vi bare fortsette med, uavhengig av hvor mange doser vi måtte få til enhver tid, sier kommuneove­rlegen.

 ??  ??
 ?? FOTO: SILJE BRATLAND ROKSVÅG ?? DOSE TO: I dag settes dose nummer to av koronavaks­inen i flere sørlandsko­mmuner, forteller Vegard Vige.
FOTO: SILJE BRATLAND ROKSVÅG DOSE TO: I dag settes dose nummer to av koronavaks­inen i flere sørlandsko­mmuner, forteller Vegard Vige.
 ?? FOTO: ELINE STORSAETER ?? HISTORISK: Paul Axel Fleishmann (80) fikk første koronadose i Arendal 6.januar.
FOTO: ELINE STORSAETER HISTORISK: Paul Axel Fleishmann (80) fikk første koronadose i Arendal 6.januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway