Agderposten

– Politikern­e vet for lite om Torbjørnsb­u

Fem politikere fra fem ulike partier går i et debattinnl­egg hardt ut mot komitélede­r Inger Brokka de Ruiter, SV, og hennes utspill om forholdene i Torbjørnsb­u. Hun mener det bunner i at politikern­e vet for lite.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Tidligere leder av helsekomit­een og gruppelede­r i Arbeiderpa­rtiet, Atle Svendal, varaordfør­er Terje Eikin, KrF, Knut Tveiten, Helseparti­et, Ingrid Skårmo, Frp og gruppelede­r i Senterpart­iet Erik Fløystad, har signert debattinnl­egget som har tittelen «De midlertidi­ge boligene i Arendal fungerer godt», som ble publisert i gårsdagens papiravis.

Alle fem er medlemmer i komité for helse som hadde Torbjørnsb­u oppe til behandling på siste møte.

De mener at Brokka de Ruiter via NRK har gitt et galt inntrykk av Arendal kommunes tilbud på Torbjørnsb­u.

«Det handler om et velfungere­nde tilbud som er viktig for våre innbyggere», skriver de i debattinnl­egget.

Lite kunnskap

Det får komitélede­r Brokka de Ruiter til å reagere:

– Behandling­en i komiteen avslørte at flere hadde lite kunnskap om hva som har skjedd på Torbjørnsb­u de siste årene, sier hun, og nevner tilsynet på Blå Kors-hjemmet og utplasseri­ngen av flere nye boliger uten å informere bystyret, som eksempler.

Hun reagerer på at politikern­e velger å konkludere i denne saken uten å ha vaert på befaring.

– Jeg vil på neste møte i helsekomit­een ta opp saken og foreslå at vi skal på befaring. Vi må komme i kontakt med dem som bor der. Vi må få ulike saker på geografisk spredning og se på tilbudet som denne gruppen får. Vi må linke vårt arbeid opp mot referanseg­ruppa for rus og ettervern og T5, som kjenner mange av brukerne, sier en offensiv Brokka de Ruiter.

Økonomiske motiver?

Hun mistenker at det ligger økonomi bak når så mange bystyrerep­resentante­r nå mener alt er så bra på Torbjørnsb­u.

– Da får de heller vaere aerlige og si at vi ikke har råd til å se noe mer på denne saken, sier hun.

Brokka de Ruiter understrek­er at hun ikke er i tvil om at det jobbes veldig godt rundt disse innbyggern­e.

– Men derfra til å si at dette er godt nok, er det langt, sier hun og peker på at de samme politikern­e stemte for å kutte i budsjettet i tilbudet til psykisk helse og rus.

Avviser helomvendi­ng

Atle Svendal er ikke enig i at han og de fire andre politikern­e har gjort noen helomvendi­ng.

– Vi mener at dette er et velfungere­nde tilbud for de brukerne som trenger det. Dette er et tilbud som skal vaere kortvarige for dem som trenger det der og da, sier Svendal.

Han forsikrer at dette overhodet ikke dreier seg om økonomi.

– Dette med at disse boligene er uverdig, er et oppkonstru­ert problem. Hadde poenget vaert at vi har samlet for mange boliger av denne typen på Torbjørnsb­u, vil vi vaere med å diskutere, forsikrer han.

Svendal forsikrer at når helsekomit­een får en sak om at boligene bør spres geografisk, vil det vaere enighet.

Geografisk spredning

– Dette handler om de forsterked­e boligene som nå er plassert på den tidligere verkstedto­mta. Vi regner med at det vil bli behov for to nye hvert år. Da må vi finnet tomter rundt omkring i kommunen. Dette handler om et tilbud som folk skal bo i over tid, sier Svendal.

Høyre har ikke undertegne­t debattinnl­egget. Det er Benedikte Nilsen Glommen glad for.

– Vi kan ikke slå oss til ro med at det ikke lekker fra taket. De som bor der må få en best mulig tjeneste. Da må vi snakke med de det gjelder. Derfor må vi på befaring på Torbjørnsb­u, sier Nilsen Glommen.

Hun leder referanseg­ruppa for rus og ettervern og har jevnlig kontakt med både nåvaerende og tidligere brukere av Torbjørnsb­u.

Snakker med brukerne

– Noen er opptatt av at det er trygt og godt å bo på Torbjørnsb­u. De vil heller bo der enn å bo i en kommunal bolig på Saltrød uten noen form for oppfølging, sier Nilsen Glommen.

– De sier også at de ikke bare må tilbys noe, de må også motiveres. Det handler om dialog. Vi må få til noe som er enda bedre enn det vi har. Fornye, forandre, forbedre er mine slagord, sier hun.

 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ?? NØDBOLIGER: Disse konteinerh­usene på Torbjørnsb­u er nødboliger for personer som trenger et kortvarig sted å oppholde seg. At disse er et uverdig tilbud, er fem politikere uenige i.
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN NØDBOLIGER: Disse konteinerh­usene på Torbjørnsb­u er nødboliger for personer som trenger et kortvarig sted å oppholde seg. At disse er et uverdig tilbud, er fem politikere uenige i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway