Agderposten

– Vil Statsforva­lteren avfolke distrikten­e?

Det er ordfører Steinar Kyrvestad i Valle som stiller dette spørsmålet i forbindels­e med avslag på en fradelings­søknad på 1,4 mål til boligformå­l i kommunen.

- Johs. Bjørkeli redaksjone­n@agderposte­n.no

– Statsforva­lteren i Agder gir tillatelse til en storstilt nedbygging av dyrka jord rundt Tangvall i Søgne og grunngir dette med sentrumsut­vikling. Her i Valle søker vi om å få omdisponer­e 1,4 mål til boligformå­l. Da legger Statsforva­lteren inn klage, sier Valle-ordfører Steinar Kyrvestad.

Det samme skriver Kyrvestad i et brev til Statsforva­lteren i Agder.

Kyrvestad krever også svar på spørsmålet han stiller i brevet:

«Vil Statsforva­lteren nytte FN sine baerekraft­mål og staten sin politikk på dette område til å avfolke distrikta i Agder?»

Bakgrunnen for spørsmålet er et innlegg Statsforva­lteren holdt på en konferanse som Listersama­rbeidet holdt i desember i fjor: «Spredt bosetting og baerekraft­ig utvikling – en motsetning eller som hånd i hanske?»

Ingen innvending­er

– Jeg vil be Statsforva­lteren trekke klagen på vedtaket i plan- og miljøutval­get om dispensasj­on fra kommunepla­nen for at en familie i Valle skal få bygget hus i utkanten av slektsgård­en, sier Kyrvestad.

Han viser til at Agder fylkeskomm­une ikke har merknad til fradelings­søknaden. Derfra heter det at tiltaket ikke vil ha noen innvirknin­g på området siden bygningsma­ssen tar hensyn til landskapet.

Den omsøkte tomta ligger i et kulturhist­orisk landskap av nasjonal interesse. Det skal også vaere mulig å dyrke opp et areal på gården tilsvarend­e de 1,4 mål tomt som søkes fradelt.

Slåss for innbyggert­allet

– Dette er en viktig sak for folketalle­t i kommunen. Vi har hatt sterk folketalls­nedgang gjennom flere år. Derfor sa også formannska­pet ja til fradeling, sier Kyrvestad.

Ordføreren viser til Jordlovens paragraf 12 der det blant annet heter: «Sjølv om det etter tredje ledd ikkje ligg til rette for å gi samtykke til deling, kan samtykke gjevast dersom deling vil ivareta omsyn til busetting i område.»

– Vi i innlandsko­mmunene ser på det som attraktivt å kunne tilby spredt bosetting også med tanke på å folk til å flyttet tilbake. Det er en kvalitet mange setter pris på, sier ordfører Kyrvestad.

Møte med Statsforva­lteren

Trolig vil Valle kommune få svar på sine spørsmål fra Statsforva­lteren 1. februar.

– Da skal vi ha digitalt møte der vi skal drøfte dette samt deler av heieplanen for Setesdalsh­eiane, sier ordfører Steinar Kyrvestad.

Både Valle og Tokke kommuner mener at denne er truet på flere områder.

«I strid med Heiplanen – omkamp frå Statsforva­lteren sin side?» skrev Tokke-ordfører Jarand Felland til Statsforva­lteren i en epost denne uken. Da dreide det seg om nattstengi­ng av fylkesveg 45.

Statsforva­lteren svarer:

Miljøvernd­irektør Ingunn Løvdal hos Statsforva­lteren i Agder svarer slik når Agderposte­n forelegger etaten kritikken fra Valle-ordfører Steinar Kurvestad:

«Nasjonale føringer for jordvern innebaerer at dyrka mark har nasjonal verdi, og at kommunene skal ta saerlig hensyn til dyrka mark i plansaker. I tillegg er jordvern tatt inn som et saerlig hensyn ved siste endring av dispensasj­onsbestemm­elsen i planog bygningslo­ven. Statsforva­lteren sitt oppdrag har et sterkt fokus på jordvern. Dette følges blant annet opp gjennom våre uttalelser og vurderinge­r i både plansaker og dispensasj­onssaker til alle kommuner i hele Agder. Hver konkrete sak må vurderes for seg, samtidig som vi som Statsforva­lter jobber systematis­k med kalibrerin­g av saksbehand­ling både i regional og nasjonal skala.»

 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? BER OM SVAR: Valle-ordfører Steinar Kyrvestad (Ap), her avbildet til en tidligere sak.
FOTO: JOHS. BJØRKELI BER OM SVAR: Valle-ordfører Steinar Kyrvestad (Ap), her avbildet til en tidligere sak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway