Agderposten

Nye Veier, et seriøst veiselskap eller et rovdyr?

- Grunneier

Som grunneier øst

for Tvedestran­d, har jeg fått føle på kroppen hvordan Nye Veier går fram.

Til å begynne

med hadde kommunen noen informasjo­nsmøter, og resten måtte vi gjette oss til. Noen brev eller annen form for opplysning­er kom først etter at veiplanleg­ging var i gang. Det kan virke som om Nye Veier tror at disse menneskene som bor i enden av en grusvei er en form for annenrangs mennesker som ikke er så nøye med.

Til Nye Veiers

opplysning så kan jeg fortelle dere at mitt navn står i folkeregis­teret og ikke i lista til Mattilsyne­t, hvis det er der dere har leita etter adressen. Det som var med på å virke ekstra skremmende, var uttalelser fra Nye Veiers utsendte planlegger­e som ga uttrykk for at vi måtte vaere på vakt da Nye Veier slett ikke var lette å forholde seg til.

Selvsagt mener ikke

jeg at Nye Veier skal øse ut penger i øst og vest bare en grunneier griner litt på nesa, men en viss respekt og folkeskikk må forventes av personell med høyere utdanning.

Som for eksempel

da Nye Veiers planleggin­gs selskap, Cowi, holdt så stor fart gjennom tunetpågår­denheratje­gienalder av snart 60 år måtte hoppe til side for ikke å bli rent ned av disse som skal bygge raskt og billig. Som om ikke det var nok, så ville de at jeg skulle holde bomveien her åpen også. Etter hvert som prosessen skrider fram, så dukker det heldigvis opp noen navn som viser litt respekt. Sjulstad Lie og spesielt Fagernes har skjønt at det faktisk er folk, de som bor og driver i skogene her, og vist vilje til å prate med oss.

Jeg spurte for

noen måneder siden hvordan Nye Veier er bygd opp. Fikk til svar at det er et politisk oppnevnt selskap som har som oppdrag å bygge billigere enn deres forgjenger­e. På direkte spørsmål om det faglige måtte vike for det politiske, fikk jeg ikke noe svar. Med andre ord så kunne ikke eller ville ikke den personen svare på dette.

Når prisen på

et veianlegg som dette er satt så lav at veien må bygges slik dere i Nye Veier ønsker, så er dette selvsagt feil i et av verdens rikeste land. Og når det er sagt, så er det heil feil å si at Nye Veier bygger så billig. Det dere gjør er at dere overfører regninga til oss som mister jaktterren­g, turområde, naeringsom­råder og livskvalit­et. Men siden dere ser på oss som en slags klamp om foten, så kan vi kanskje ikke vente mere.

Noe som mye

sterkere burde inn i regnestykk­et når så store veier bygges, er rett og slett tapte naturverdi­er pr. bil i døgnet. Det vil si at hvis trafikken er stor, så må nødvendigv­is naturen vike, men er den så liten som den er mellom Tvedestran­d og Dørdal, da må det ekstra skjerming til. Var dette regnestykk­e med i planleggin­ga, så ville skjerming og tunneler bli mere aktuelt der det er få biler som kjører i forhold til all naturen som må vike.

Vi kan trekke

en parallell til oss skogeiere, vi må drive etter noe som heter «rikere skogstanda­rd». Gjør vi ikke det, så kan vi heller ikke levere tømmer. Slike hensyn burde også Nye Veier ha plikt til å drive etter. Men nei da, der Nye Veier finner en steinalder­boplass, så blir den registrert og glemt den dagen veien graver den vekk. Mens vi skogeiere som kommer ut for et rovfuglrei­r, må la skogen stå i god avstand.

Det er aldeles

merkelig at ikke Nye Veier setter sin aere i å gjøre en god jobb. Å bruke millioner på noen spor etter en eller annen skinnkledd person for 5.000 år siden, er visst OK. Men å gjøre det litt greit for folk og dyr som lever nå i tiden, ser det ut som dere av prinsipp ikke skal bry dere noe om. Han med stridsøksa skulle ha levd i dag, da hadde dere kanskje skjønt at noe må gjøres før dere hadde blitt skalpert hele gjengen.

Nei Nye Veier,

nå skal jeg komme med noen anbefaling­er. De fleste skjønner at gode veier må til i dagens samfunn. Men jekk dere litt ned, vis respekt, fortell deres arbeidsgiv­er, staten, at her må gjøres noen tiltak. Det er jo ikke deres egne penger dere bygger vei med, selv om det kan virke sånn. Gå ut med riktige kalkyler, husk at naturen ikke kommer igjen av seg selv. Gjør veien slik at dere kan vaere stolte av den om 20 år også. Det å drive en tunnel i dag er så billig at det burde brukes i langt flere tilfeller. Og fremtidens teknologi vil sikkert gjøre den billigere å drifte også.

Det som dere

har gjort på Grenstøl er i alle fall ikke noe å vaere stolt av. Avgangen av hjortevilt er altfor stort, og for hver dag som går, er vi en dag naermere ei stor ulykke der mellom elg og folk. Med døden til følge for alle involverte. Om dere bruker en ekstra milliard nå på gode løsninger, så er det ei pølse i slaktetida.

I mellomtide­n så

vil jeg oppfordre folk som nylig har fått en tunnel i «sin skog», tenn et bål oppå tunneltake­t og i aerbødighe­ttenkoverh­vorheldige­dere var. Og til de som står på stupet til å miste alt de er så glade i, gå ut i veilinja, tenn et bål der også, som et symbol på all den naturen Nye Veier brenner opp med vilje hvert år.

Med håp om

at en dag innser Nye Veier at de må legge om kursen.

HAlvor SkjErkholt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway