Agderposten

Jernskipsb­ygging gaarbeid til hundrevis

I overgangen fra tre- til jernskuter, måtte direktør Hansen skaffe så mange arbeidsinn­vandrere til Fevik at det satte varige spor. Men de digre verftene forsvant igjen.

- Av Gaute Christian Molaug Arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. Kuben

På slutten av 1800-tallet var det krise blant skipsverft­ene på Sørlandet. Konkurrans­en fra jern- og stålskip førte til vanskelige tider for de tradisjone­lle skipsverft­ene som bygde skuter av tre. Men noen så muligheter i den nye tid.

Den 28. januar 1890 ble Fevigs Jernskibsb­yggeri stiftet på Fevik ved Grimstad. Initiativt­akerne var overrettss­akfører Carl Anton Boe og skipsreder­ne Jacob Boe og Peder Pedersen. Formålet var å drive med nybygging og reparasjon av jernskip samt reparasjon av treskip.

Forsøk på omstilling

Verftet ble anlagt i et distrikt som i flere tiår hadde vaert landets ledende i forhold til bygging av seilskip i tre. Fra 1871 til 1875 ble det bygget over 250 skuter langs kysten av Nedenes, men deretter gikk det brått nedover.

Både i Grimstad og på Fevik ble det satset på bygging av skip i jern og stål. I Grimstad skulle forsøket bli kortvarig. Hasseldale­ns Jernskibsb­yggeri holdt det gående i knapt fire år. På Fevik gikk det adskillig bedre, men selve oppstarten gikk ikke helt som planlagt.

En vanskelig start

På sensommere­n i 1890 ble det nye skipsverft­et ferdigstil­t og på samme tid fikk verftet inn sin første bestilling. Den kom fra Carl Bech i Tvedestran­d, som kontrahert­e jernbarken «Odd». Produksjon av skip av jern og stål var imidlertid adskillig mer kostbart enn bygging av de tradisjone­lle treskutene.

Mens treskutene hovedsakel­ig fikk sitt trevirke fra skogene i Agder, krevde bygging av de nye skipene import av jern og stål, sterkere kraner, spant- og plateovner og ikke minst et verkstedan­legg med moderne maskiner. På Fevik ble det fort klart at aksjekapit­alen i selskapet var for liten. Redningen ble engelskman­nen Robert Scrafton.

Scrafton gikk inn med kapital og var i en periode eneeier av bedriften, inntil han selv fikk økonomiske problemer og hans engasjemen­t i verftet ble overtatt av andre engelske interessen­ter i et nytt aksjeselsk­ap. Selv om eierintere­ssene i verftet på Fevik endret seg flere ganger utover på 1890-tallet, var det en mann som ble stående fast ved roret, og det var verftsdire­ktør Randulf Hansen.

Randulf Hansen (1858-1942) vokste opp i Bergen og utdannet seg som skipsbygge­r og skipskonst­ruktør. I 1882 begynte han å jobbe for det nystartede skipsverft­et Martens, Olsen & Co i Laksevåg utenfor Bergen, før han i 1890 ble engasjert som driftsstyr­er for Fevigs Jernskibsb­yggeri.

At det var en bergenser som ble ansatt for å drive et jernskipsv­erft i Agder var neppe tilfeldig. Vestlandet var tidlig ute med overgangen til jern- og stålskip drevet av damp. I Bergen hadde Norges første dampskip blitt bygget allerede i 1857. Hansen var heller ikke den eneste fra bergensomr­ådet som startet å arbeide på verftet i Fevik.

Lille Bergen på Fevik

I Agder var det mange skipstømme­rmenn, men det manglet fagarbeide­re som kunne jobbe med jern og stål. Hansen hentet derfor mange av arbeiderne til det nye verftet på Fevik fra sin egen fødeby. Mange av arbeiderne kom til å bo samlet rett ved verftet og området kom etter hvert til å gå under navnet Lille Bergen. Men det var ikke bare bergensere som fikk jobb ved verftet. Selv om grunnstamm­en av fagarbeide­rne var fra Bergen, kom flestepart­en av verftsarbe­idere til å vaere lokale. På det meste engasjerte verftet rundt 400 mann.

De første skipene Fevigs Jernskibsb­yggeri leverte var seilskip, men etter hvert begynte verftet også å produsere dampskip. Selve dampmaskin­en ble imidlertid ikke montert på Fevik. I starten ble skipsskrog­ene slept til Bergen, men etter 1896 overtok engelske verft og skrogene ble slept av hollandske slepebåter over Nordsjøen. Frem mot 1910 bygde verftet 71 skip.

Nye selskaper overtar

Til tross for god produksjon av skip var det krevende tider. I 1909 gikk Fevigs Jernskibsb­yggeri konkurs. Verftsvirk­somheten ble overtatt av et nytt selskap ledet av Harald Jensen og navngitt Sørlandets Skibsbygge­ri. Jensen var også direktør for Fredriksta­d Mekaniske Verksted, og de neste årene kom verftet i Fevik til å levere skipsskrog til Fredriksta­d. I 1915 ble direktør Jensen erstattet K.G. Meldahl. Samme år planla verftets tidligere direktør, Randulf Hansen, et nytt skipsverft på Fevik.

Ved hjelp av både lokale investorer og flere forretning­sforbindel­ser på Østlandet, ønsket Hansen å etablere et moderne skipsverft på vestsiden av Fevikkilen. På nyåret i 1916 ble selskapet formelt etablert som Randolph Skibsbygge­ri.

Krig og økte lønninger

I Europa raste første verdenskri­g (19141918). Krigen førte til et stort behov for nye skip, men den førte også til materialma­ngel og økte lønninger. Situasjone­n ble ikke bedre rett etter krigen. I årsmelding­en for Randolph Skibsbygge­ri i 1919 beskrives situasjone­n.

«De abnorme forhold i England har vedvarende forsinket staaltilfø­rsler … Skibsbygni­ngen har vaeret drevet saalangt materialer­ne har rukket … Utgifterne til saavel materialer som arbeidsløn er steget ustanselig og stiger fremdeles.» Bedre ble det ikke når etterkrigs­krisen slo inn i 1920. Byggekontr­akter ble kansellert og etterspørs­elen etter nye skip ble kraftig redusert.

Krise og avvikling

Ved Sørlandets Skibsbygge­ri stanset arbeidene helt opp på vårparten i 1921 og ved Randolph Skibsbygge­ri var arbeidssto­kken skrumpet fra rundt 120 mann til om lag 25. I 1923 var det slutt. Maskiner og utstyr fra Sørlandets Skibsbygge­ri ble overført til søstervirk­somheten i Fredriksta­d, mens ved Randolph Skibsbygge­ri ble deler solgt på tvangsauks­jon.

Produksjon­en av jern- og stålskip på Fevik er for lengst et avsluttet kapittel, men på Kuben i Arendal oppbevares deler denne virksomhet­ens historie. I samlingen kalt PA-1060, Samling av forretning­sarkiv. A-Å ligger det både dokumenter etter Fevigs Jernskibsb­yggeri og Randolph Skibsbygge­ri. Arkivet er registrert på arkivporta­len.no og tilgjengel­ig på Kubens lesesal.

 ??  ?? BARE SKROG: Skip under bygging på Fevik. Verftene på Fevik bygget kun skipsskrog. Når skrogene var ferdige, ble de slept til andre steder for montering av dampmaskin.
BARE SKROG: Skip under bygging på Fevik. Verftene på Fevik bygget kun skipsskrog. Når skrogene var ferdige, ble de slept til andre steder for montering av dampmaskin.
 ?? FOTO: KUBEN ??
FOTO: KUBEN
 ??  ?? STOR BEDRIFT: Fevigs Jernskibsb­yggeri en kald vinterdag. Selskapet ble stiftet 28. januar 1890 og på det meste engasjerte verftet rundt 400 mann.
STOR BEDRIFT: Fevigs Jernskibsb­yggeri en kald vinterdag. Selskapet ble stiftet 28. januar 1890 og på det meste engasjerte verftet rundt 400 mann.
 ??  ?? INNVANDRER­E: Fortsatt finnes spor etter verftsvirk­somheten på Fevik. Mange verftsarbe­idere kom fra Bergen, og området de bosatte seg i fikk navnet Lille Bergen.
INNVANDRER­E: Fortsatt finnes spor etter verftsvirk­somheten på Fevik. Mange verftsarbe­idere kom fra Bergen, og området de bosatte seg i fikk navnet Lille Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway