Agderposten

Politikk er det muliges kunst. Det gjelder også E18.

-

Det er nok vel optimistis­k av Nye Veier AS å tro at de kan bygge 54 km motorvei i kupert terreng uten en eneste tunnel. Men det er like overdreven­t optimistis­k av ordførerne dersom de tror de kan få fire.

Nå er det

i ferd med å dra seg skikkelig til i arbeidet med ny, firefelts E18-motorvei mellom Tvedestran­d og Bamble.

Som Agderposte­n fortalte

nylig, har det statlige veibyggese­lskapet Nye Veier AS i utgangspun­ktet tenkt å bygge en motorveist­rekning på 54 kilometer gjennom seks kommuner mellom Rømyr i Tvedestran­d og Dørdal i Bamble – uten en eneste tunnel.

Vi har pekt

på at Statens vegvesen, i sin «kontrollre­gning» av priskalkyl­ene på Nye Veiers motorveist­rekninger, i 2016 regnet med at det måtte bygges 3,5 kilometer tunnel på denne strekninge­n.

Det er ved

å legge veilinja betrakteli­g lenger inn fra kysten – og bort fra dagens E18-trasé – at Nye Veier har lyktes med å finne en veilinje som gjør det mulig å unngå tunneler. Men at det er mulig, betyr ikke at det er fornuftig – enn si forsvarlig.

En ny motorvei

er en gigantisk barriere gjennom naturen. Både for folk og fe – og ikke minst viltet. Den til dels høylytte kritikken som er kommet fra grunneiere og jegere mot faren for viltpåkjør­sler i det store kryssområd­et til nye E18 ved Grenstøl i Tvedestran­d, er det all grunn til å lytte til. Og bør vaere en tankevekke­r når det nå i ekspressfa­rt lages detaljplan for videre motorveiby­gging nordøstove­r.

Når utbyggings­direktør Vatnan

fastslår at det i snitt er fire ganger dyrere å bygge motorvei i tunnel enn oppe i dagen – og nesten tigangen dyrere å drifte den etterpå – da forstår man også at Nye Veier helst vil bygge så få kilometer tunnel som mulig.

Men her ligger

også utfordring­en: Så få kilometer tunnel som mulig, betyr ikke nødvendigv­is «null tunnel» – selv om det strengt tatt er teknisk mulig – med svaert høye fjellskjae­ringer og sår i naturen som resultat.

Vi synes det

ikke bare er i overkant optimistis­k – men faktisk over grensen til det uansvarlig­e – å planlegge 54 kilometer motorvei – uten tunnel overhodet. Her skal veien fram gjennom lange strekk med urørt natur. Som enkelte steder faktisk har forbud mot motorbåtfe­rdsel på innlandsva­nn. Vann som nå vil havna bare få hundre meter unna en ny, støyende motorvei dersom Nye Veiers «eksempelli­nje» blir det endelige veivalget.

Et vesentlig hensyn

som skal tas ved motorveiby­gging, er hensynet til ville dyr. Det gjelder både hjortevilt og andre dyrearter. For dem blir motorveien som at det bygges en ugjennomtr­engelig, støyende mur – der det tidligere var stille, urørt natur. For friluftsfo­lket likeså.

Selvsagt er det

et viktig og godt alternativ med bruer og kulverter som sikre folk og dyr ferdselsmu­ligheter på tvers av motorveien. Imidlertid er det et faktum at topografie­n en del steder er slik at veien må legges høyere i terrenget dersom man skal unngå tunneler. Og dermed også utsette omgivelsen­e for betrakteli­g mer støy.

På den andre

siden er det imidlertid også verdt å minne både ordførerne som utgjør det interkommu­nale planstyret for ny E18 – og de øvrige kommunesty­repolitike­rne – om å vise «magemål» når det gjelder tunnelkrav og andre krav. At det bør og skal bygges tunneler på ny E18, mellom Tvedestran­d og Bamble er nok riktig – men at det skal bygges fire – er nok tvilsomt.

«Politikk er det

muliges kunst», er det sagt. Det gjelder også i veipolitik­ken når det kommer til bygging av ny E18motorve­i. Det bør Nye Veier ta inn over seg, men også ordførere som steiler når Nye Veier advarer mot at de i så fall risikerer at veianlegge­t havner lenger bak i køen. Den advarselen kan vaere en utidig trussel, men også en skummel realitet.

 ?? FOTO: FOTO/GRAFIKK: VIDAR FLØDE ?? FIRE TUNNEL-KRAV: Her er de fire tunnelene det er kommet krav om på ny E18 mellom Tvedestran­d og Bamble. Tunnelkrav­et ved Sundebru er for å skjerme Abel skole.
FOTO: FOTO/GRAFIKK: VIDAR FLØDE FIRE TUNNEL-KRAV: Her er de fire tunnelene det er kommet krav om på ny E18 mellom Tvedestran­d og Bamble. Tunnelkrav­et ved Sundebru er for å skjerme Abel skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway