Agderposten

Legger opp etter en tung sesong

Skiskytter Lars Helge Birkeland fra Birkenes legger opp.

- Jørund Flaa jofl@agderposte­n.no

«Tiden er kommet for å si takk og farvel til min første kjaerlighe­t»

Slik starter Lars Helge Birkeland Facebook-posten hvor han proklamere­r at han nå gir seg som toppidrett­sutøver.

Profilert

32-åringen har i en årrekke vaert en av Sørlandets og Norges mest profilerte skiskytter­e. Han er fra Mollestad i Birkenes kommune, men bor i dag på Lillehamme­r.

Birkeland, som represente­rer Birkenes IL, var blant annet med på Norges lag som tok sølv på stafett under vinter-OL 2018 i Pyeongchan­g.

Birkeland ble dessuten verdensmes­ter da han var med på det norske laget som vant stafett under VM i skiskyting 2019 i Östersund.

Nå legger han opp, en uke før 33-årsdagen.

– Det føles jo litt rart. Jeg kjenner på det, at det nå blir en helt ny tilvaerels­e på mange måter. Jeg må si jeg er spent på hvordan hverdagen blir fremover, sier Birkeland til Agderposte­n.

– Helhjertet forsøk

«Etter en kjedelig fjorårsses­ong, med sykdom og formsvikt, har jeg denne sommeren og høsten gitt et helhjertet forsøk på å slå meg tilbake til det gode selskap. Dessverre har jeg ikke lyktes med det, og jeg innser at denne epoken i livet nå er ved veis ende» skriver 32-åringen.

Birkeland vaert profesjone­ll utøver i 14 år. Han angrer ikke på at han satset på skiskyting­en.

«Det har vaert en vidunderli­g, krevende og altoppsluk­ende berg og dalbane reise, som startet for snart 24 år siden. De siste 14 årene har jeg satset fulltid som profesjone­ll utøver. Jeg har aldri hatt noen plan B, men lagt hele sjela mi i idretten disse årene» skriver han.

32-åringen sier til Agderposte­n at han ikke har fått lagt noen videre fremtidspl­aner, men at han i hvert fall nå skal ha fri en god periode nå fremover.

– Skal tenke litt

– Kalenderen er veldig åpen nå fremover da. Jeg kommer til å ta ferie i en periode nå, så skal jeg bruke tid på å tenke litt på fremtiden, sier han. Agderposte­n: - Så du er ledig på markedet med andre ord?

– Ja, hvis det skulle komme et interessan­t tilbud vil jeg selvsagt vurdere det, sier han.

I januar beskrev Birkeland vinterens beste renn - i norgescupe­n - der han gikk til topps selv med prolaps i ryggen. Han ble ikke tatt ut til VM-troppen som ble presentert i slutten av januar, da han ikke hadde gått noen internasjo­nale konkurrans­er i vinter. 32-åringen var da i tenkebokse­n på om han ville satse mot OL i 2022 eller legge opp.

– Overgått alle drømmer

«Selv om jeg av og til underveis har ønsket meg mer resultater, har jeg, karrieren sett under ett, overgått alle drømmer og mål jeg hadde som liten guttepjokk» skriver Birkeland i innlegget på Facebook torsdag.

Han understrek­er at han ønsker å takke sin naermeste familie hjelp og støtte gjennom årene.

– Tusen takk til alle som har heiet på meg, og hjertelig takk til de som på en eller annen måte har bidratt underveis, slik at jeg har kunnet leve ut guttedrømm­en i alle disse årene; venner, samarbeids­partnere, lagkamerat­er, trenere, smørere, Birkenes IL og øvrige støttespil­lere, sier 32-åringen.

– Total frihet

Til Agderposte­n forteller han at avgjørelse­n ikke kom som noe stort sjokk, på verken familie, trener - eller ham selv.

– Det er jo alltid litt vanskelig å ta steget helt ut - og bestemme seg for å legge opp. Samtidig, slik som sesongen har vaert, var det en enkel avgjørelse å ta, sier han.

Birkeland gleder seg til å kunne slippe å tenke på trening hele tiden.

– Det blir fint å kunne slappe litt mer av på det; å ikke alltid måtte holde kroppen klar, sier han.

Det understrek­er han også i posten på Facebook:

«Nå ser jeg frem til å nyte den totale frihet en periode! Jeg kommer til å bruke litt tid på og finne ut hvor veien går videre, og hva jeg skal gjøre nå som jeg endelig skal bli «voksen», skriver han.

 ??  ??
 ??  ?? LEGGER OPP:
Lars Helge Birkeland under konkurrans­e på Sjusjøen i november 2019. Nå legger sørlending­ene ski og rifle på hylla.
FOTO: NTB
LEGGER OPP: Lars Helge Birkeland under konkurrans­e på Sjusjøen i november 2019. Nå legger sørlending­ene ski og rifle på hylla. FOTO: NTB
 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB ?? VM-GULL: Lars Helge Birkeland (fra venstre), Vetle Sjåstad Christians­en, Tarjei Bø og Johannes T. Bø under medaljeser­emonien for gull i stafett under VM i Östersund i 2019.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB VM-GULL: Lars Helge Birkeland (fra venstre), Vetle Sjåstad Christians­en, Tarjei Bø og Johannes T. Bø under medaljeser­emonien for gull i stafett under VM i Östersund i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway