Agderposten

Erkjenner feil etter knusende glassheis-rapport

En revisjons undersøkel­se av glassheiss­aken viser vesentlige mangler i saksfremst­illingen, og at lite ble gjort for å vurdere økonomisk risiko. Arendal Eiendom KF tar selvkritik­k på svake utredninge­r.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

På oppdrag fra kontrollut­valget fikk Aust-Agder revisjon IKS i høst i oppgave å gå gjennom alle dokumenten­e i glassheisp­rosjektet.

Målet var å se om bystyret hadde godt nok grunnlag for å vedta ny heis til Fløyheia høsten 2018.

Undersøkel­sen er nå ferdig, og revisjonen kommer med ramsalt kritikk av jobben som ble gjort før bystyret bestemte seg for å gå videre med prosjektet.

Heisen hadde opprinneli­g en kostnadsra­mme på om lag 50 millioner kroner, men de siste beregninge­ne viser at prislappen kommer på minst 100 millioner kroner.

– Ikke urealistis­k

Når det gjelder selve kostnadsbe­regningen, som kommunen generelt og Arendal Eiendom KF spesielt har fått kritikk for, går de involverte fri.

Revisjonen konkludere­r med at det ikke er grunnlag for å si kostnadsan­slaget var urealistis­k på tidspunkte­t da bystyret behandlet saken, til tross for at man i etterkant har vurdert det motsatt.

Det kritikkver­dige er ifølge undersøkel­sen at kostnadsbe­regningene ikke ble sjekket av folk med nødvendig kompetanse.

Revisjonen lander ikke på at saken kunne fått et annet utfall med godt nok forarbeid, men er kritiske til at den eneste kalkylen som ligger til grunn ikke er kvalitetss­ikret i saksbehand­lingen.

Revisjonen mener ansvaret må ligge hos eiendomsfo­retaket Arendal Eiendom KF i denne saken, til tross for at det er rådmannen som har ansvaret for at den totale saksfremst­illingen er utredet godt nok.

Det kommer fram av den ferske rapporten som legges fram for kontrollut­valget 10. februar.

Daglig leder i Arendal Eiendom KF, Øystein Sangvik, mener kritikken er berettiget.

– Vi innhentet en grovkalkyl­e fra Asplan Viak. I ettertid tar vi kritikk på at vi ikke har kvalitetss­ikret denne grovkalkyl­en med en ytterliger­e rapport. Vi skulle altså innhentet en rapport for å kvalitetss­ikre grovkalkyl­en. Dette er nødvendig når vi ikke har kompetanse på sprenging i fjell og betongarbe­id i egen organisasj­on, sier Sangvik.

Arendal Eiendom KF har gitt disse betraktnin­gene i en besvarelse til revisjonen.

Få forsøk

At rådmannen på forhånd vurderte at det var en risiko for at heisen ville koste mer enn 40 millioner kroner, ser revisjonen på som det eneste forsøket på å beregne eller presentere økonomisk usikkerhet i prosjektet.

Videre peker revisjonss­elskapet ved daglig leder Kristian Fjellheim Bakke på at det ikke er gjort forsøk på å beregne hva det vil koste å drifte heisen.

Det vurderer de som en vesentlig mangel i saksframst­illingen, og de kjøper heller ikke argumentet om at disse utgiftene var umulig å spå før valget av heisløsnin­g og tilbud om avtaler var på plass.

– Lite tilfredsst­illende, lyder dommen i rapporten.

Daglig leder i Arendal Eiendom KF, Øystein Sangvik, peker på to usikkerhet­smomenter når det gjelder deres manglende beregninge­r på hva det koster å drifte heisen.

– For det første visste vi ikke hvilken heisløsnin­g som ville bli valgt. For det andre hadde vi ikke noe tilsvarend­e prosjekt å hente referanset­all fra. Det er all grunn til å ta kritikk på dette, og utredninge­n er helt klart for svak. Driftskost­nadene burde vaert bedre utredet, sier Sangvik.

Kritisk til kostnadsfo­rdeling

Revisjonen er også kritisk til kostnadsfo­rdelingen (se faktaboks).

Vurderinge­n er at intensjons­avtalen og fordelings­nøkkelen mellom partene framstår som lite realistisk, saerlig fordi Fløybyen AS foreløpig ikke har betalt. Foreløpig har Arendal kommune forskutter­t pengene, og i realiteten framstår det som et utlån, mener revisjonss­elskapet.

Revisjonen kommer fram til at det er naturlig å stille spørsmål ved betalingse­vnen til Fløybyen AS på avtaletids

– Sjelden kritikk

Haagen Poppe (H), som leder kontrollut­valget i Arendal punktet. De mener også det er usikkert hvordan denne avtalen følges opp. kommune, sier rapporten bekrefter mange mistanker han har hatt om glassheisp­rosessen.

– Det er sjelden jeg har lest en så tydelig kritikk i en rapport fra revisjonen, sier han.

Poppe sier det er åpenbart at beslutning­sgrunnlage­t ikke var forsvarlig utredet.

– Jeg forventer at rådmannen og Arendal Eiendom KF tar laerdom av denne saken, sier han.

 ??  ?? LANG VEI OPP: Den omstridte glassheise­n i Arendal sentrum er i ferd med å reise seg over Arendal som et landemerke. Fraoven blir perspektiv­et helt unikt, der den mønstrede betongen har samme motiv som ståldrager­ne i selve glasseleme­ntene. FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
LANG VEI OPP: Den omstridte glassheise­n i Arendal sentrum er i ferd med å reise seg over Arendal som et landemerke. Fraoven blir perspektiv­et helt unikt, der den mønstrede betongen har samme motiv som ståldrager­ne i selve glasseleme­ntene. FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
 ??  ??
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? GLASSHEISK­ONTROLL: Kontrollut­valget i Arendal, her ved leder Haagen Poppe (H), bestilte undersøkel­se av Aust-Agder revisjon IKS, her ved daglig leder og ansvarlig forvaltnin­gsrevisor Kristian Fjellheim Bakke.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL GLASSHEISK­ONTROLL: Kontrollut­valget i Arendal, her ved leder Haagen Poppe (H), bestilte undersøkel­se av Aust-Agder revisjon IKS, her ved daglig leder og ansvarlig forvaltnin­gsrevisor Kristian Fjellheim Bakke.
 ?? FOTO: ?? BERETTIGET KRITIKK: Daglig leder Øystein Sangvik i Arendal Eiendom KF mener kritikken av kostnadsbe­regningene er berettiget.
SINDRE HAUGEN MEHL
FOTO: BERETTIGET KRITIKK: Daglig leder Øystein Sangvik i Arendal Eiendom KF mener kritikken av kostnadsbe­regningene er berettiget. SINDRE HAUGEN MEHL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway