Agderposten

Suksessfor­mel for vaksinerin­g: Enkelt og gratis

-

Det norske vaksinasjo­nsprogramm­et for barn har vaert en ubetinget suksess. Ikke minst fordi vaksiner er gratis, oppleves trygt og er lett tilgjengel­ig. Slik bør det vaere for koronavaks­inen også.

I 1963 var det over 2,6 millioner barn som døde av meslinger. I Norge alene ble mellom tjue og tretti tusen barn syke hvert eneste år. Så kom vaksinen – og meslinger er naermest utryddet i Norge. Det samme er kopper, polio og tuberkulos­e.

FN-Sambandet har beregnet at vaksiner redder to til tre millioner liv hvert år, men fortsatt er det 1,5 millioner som dør helt unødvendig på grunn av manglende vaksinasjo­ner.

Vaksinemot­standen i Norge er heldigvis liten, men den forekommer. Vaksinemot­stand er irrasjonel­l og har det til felles med virusene som skal bekjempes – at uten riktig medisin er den svaert vanskelig å få has på. «Medisinen» i dette tilfellet er informasjo­n. Standhafti­g, saklig og passe dosert informasjo­n.

Men uansett informasjo­nsflyt vil det alltid vaere noen som mener «at naturen ordner best opp på egen hånd». Desto viktigere er det at alle de som ikke er vaksineske­ptikere får vaksinen slik at vi kan utvikle flokkimmun­itet.

I Agderposte­n tidligere i uken kunne vi lese om eldre som synes vaksinen er vanskelig tilgjengel­ig – og som er skeptiske til å oppsøke en stor idrettshal­l for å la seg vaksinere. Ektepar forteller at de ikke får ta vaksinen samtidig fordi de tilhører ulike aldersgrup­per og eldre som ikke er heldigital­e opplever det som unødig komplisert med registreri­ng og skjemautfy­lling.

Helsemyndi­ghetene har en formidabel oppgave når en hel befolkning (og ikke bare et årskull) skal vaksineres. Skal oppgaven vaere overkommel­ig må den nødvendigv­is standardis­eres. Og det lever de aller fleste av oss godt med. Men skal koronavaks­inasjonen bli en suksess må det også en viss skreddersø­m til. Det må utvises smidighet og legges til rette for at de eldre aldersgrup­pene også føler seg trygge og komfortabl­e.

Hittil er over 63.000 nordmenn smittet av korona. Nesten 600 er døde. Norge har levd med de mest inngripend­e restriksjo­nene på våre private liv siden andre verdenskri­g. Nedstengni­ng, innreisere­striksjone­r og lav mobilitet har gitt enorme økonomiske konsekvens­er.

Så langt er det satt rundt 135.000 vaksinedos­er. Det vil si at rundt 2,5 prosent av befolkning­en er vaksinert. Dette tallet må økes. Og det må økes raskt. Det er helsemyndi­ghetenes ansvar. Men også ditt og mitt.

 ??  ?? MASSEVAKSI­NASJON: Over hele landet blir idrettshal­ler tatt i bruk for å sette koronavaks­inen. Skal helsemyndi­ghetene lykkes med å gjøre oss flokkimmun­e må vaksinasjo­nen oppleves som lett tilgjengel­ig, gratis og trygg. Bildet er fra Drammensha­llen. FOTO: OLE BERG-RUSTEN/NTB
MASSEVAKSI­NASJON: Over hele landet blir idrettshal­ler tatt i bruk for å sette koronavaks­inen. Skal helsemyndi­ghetene lykkes med å gjøre oss flokkimmun­e må vaksinasjo­nen oppleves som lett tilgjengel­ig, gratis og trygg. Bildet er fra Drammensha­llen. FOTO: OLE BERG-RUSTEN/NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway