Agderposten

DET HENDTE

-

1912:

Eva Braun ble født i München. Braun var bare 17 år da hun traff sin senere elsker og ektemann. Hun arbeidet da som assistent og modell for nazipartie­ts offisielle fotograf Heinrich Hoffmann. De to møttes første gang i Hoffmanns Münchenstu­dio i oktober 1929, og det fortelles at den 23 år eldre Adolf Hitler ble presentert for Fräulein Braun som «Herr Wolff». Hitler kom til å vise seg ytterst sjelden offentlig sammen med sin elskerinne. Braun fikk aldri vaere til stede når Hitler mottok politiske forbindels­er, og hun var heller ikke medlem av nazipartie­t. Interessen­e hennes later til å ha kretset rundt mote, sport, romantiske filmer og hennes to skotske terriere. Hitlers rustningsm­inister s Albert Speer skal ha uttalt at «Eva Braun vil bli en stor skuffelse for fremtidens historiker­e». 1958:

Åtte Manchester United-spillere mistet livet da flyet de var om bord i skled av rullebanen under takeoff fra München. Uniteds førstelag var på vei hjem fra Beograd etter å ha spilt kvartfinal­e i europacupe­n da ulykken skjedde. Blant de omkomne var lagkaptein Roger Byrne, måltyven Tommy Taylor og det 21 år gamle stjernesku­ddet Duncan Edwards. Sistnevnte overlevde selve ulykken, men døde to uker senere av skadene hadde pådratt seg. Kort før sin død hadde Duncan Edwards skrevet boka «Tackle Soccer This Way», en instruksjo­nsbok i fotball der han ga tips og råd til unge spillere. Boka ble gjenutgitt i 2009 etter å ha vaert ute av sirkulasjo­n i flere tiår. Blant kjennere hylles Edwards’ bok som et unikt innblikk bak kulissene i en engelsk storklubb i 1950-årene – før fotballen ble forvandlet til milliardin­dustri.

1968:

De 10. olympiske vinterleke­r åpnet i Grenoble i Frankrike. Doping var blitt et hett tema i idretten i løpet av 1960-årene, Grenoble-OL var det første i historien med dopingkont­roll. Alle de 86 stikkprøve­ne som ble tatt var negative. Lekene skulle bli en stor triumf for Norge, som ble beste nasjon med totalt 14 medaljer (6 gull). I langrenn stakk nordmennen­e av med seieren i både dameog herrestafe­tten, mens Ole Ellefsaete­r og Harald Grønningen sørget for gull på henholdsvi­s 50 og 15 km. I tillegg ble Magnar Solberg mester i skiskyting og Fred Anton Maier i hurtigløp på skøyter (5000 meter). Peggy Flemming vant damenes kunstløpko­nkurranse. Det var det første amerikansk­e gullet i disiplinen siden 1961, da hele USAs kunstløpla­ndslag omkom i en flyulykke. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway