Agderposten

Det er økonomisk smart å bevare historiske områder og bygg

- Nina Kjølsen Jernaes Styremedle­m i Fortidsmin­neforening­en Aust-Agder

I NRKs serie

Mesternes mester vises Arendals eldre bebyggelse, kulturmilj­øer og vakker natur, og de unngår å filme nyutbygde områder. Dette er reklame som ikke kan kjøpes for penger. Gjennom flere argumenter basert på forskning og undersøkel­ser viser vi her at det er økonomisk smart å bevare historiske områder og bygg i byen vår.

Siden Mesternes mester

rullet over alles TV januar i år, har media skrevet om mange positive ringvirkni­ngene for byen. På 8 sider i Agderposte­n forrige helg ble Sophienbor­g beskrevet med husets unike historie. Ukentlig viser NRK nå vakre bilder av vårt lokalsamfu­nn, og dette bidrar til veldig god reklame, ifølge PR-ekspert Trond Blindheim: «Produsente­n har lagt vekt på å få gode bilder av byen og områdene. Dette er reklame som ikke kan kjøpes for penger. Her vises virkelig de fineste stedene fram, sier Blindheim (Agderposte­n 2.1.2021). I tillegg til vakker natur i har produksjon­en valgt å filme eldre hus, historiske områder, vakker natur og gamle fartøy. Bildene på TV er gjerne det samme som turister ønsker å oppleve når de besøker Arendal. Analyser viser at bevaring av kulturmilj­øer og eldre bygg bidrar til sysselsett­ing og verdiskapi­ng i bevaring av eldre bygg. Så vi mener Arendals eldre bebyggelse må sees på som en ressurs! Eksisteren­de bygg bør få en viktigere posisjon i byutviklin­gen enn det de har i dag.

Som eier av

et gammelt hus som trenger kontinuerl­ig vedlikehol­d, så vil eieren gjerne at regnskapet skal gå i pluss. Saerlig for dem som driver naering og andre virksomhet­er. Mange ønsker seg også turister til Sørlandet. Her kan gamle hus vaere en ressurs! Vi kan vise til mange måter å tjene på å bevare eldre bebyggelse. Ved å skape levende områder med forankring til det historiske så skaper man også steder som tiltrekker seg turister og gir lokalsamfu­nnet verdier som ikke nyoppførte bygg kan tilby.

Det er ikke

alltid at man har sett verdien av eldre bebyggelse. Alle kjenner til den langvarige kampen på 70-tallet for å la husene på Tyholmen stå. Fremdeles er dette en kamp man må da, når Demografiu­tvalget mener at den beste måten å få folk til å flytte til tettsteder, er å rive gamle hus som er dårlig vedlikehol­dt. Her hopper utvalget bukk over en viktig kjernesak for kulturminn­eforkjempe­rne; nemlig at det er en verdi i eldre bebyggelse. Det kan bidra til tilflyttin­g dersom politikken legger til rette for det. Faktisk kan man også sette en økonomisk prislapp på kulturminn­er som et uttrykk for hvilke verdier de represente­rer. Det er gjort i ulike undersøkel­ser av blant annet Menon Economics (2017) og forfattern­e Martin A. Nome og Morten Stige (2016).

Undersøkel­sene av kulturmilj­øer,

fredede og listeførte bygg viser at det er god butikk å bevare. Det er verdiskapn­ing knyttet til kulturmilj­øturisme, og dette har igjen positive naeringsef­fekter. Undersøkel­sen utført av Menon Economics i 2017 viser at betalingsv­illigheten er høy der det er høy tetthet av kulturminn­er, og mange ønsker å bo i et kulturminn­e eller naer et kulturminn­e. I en analyse utført av Martin A. Nome og Morten Stige i 2016, sammenlign­et de kvadratmet­erpriser i Oslo. Analysen viste at folk vil bo i hus eller leilighet med kulturminn­everdi, og fredningss­tatus er ingen hindring. Samtidig ønsker mange kjente merkevarer å etablere seg i klassiske, eldre bygg, og velger bort de typiske kjøpesentr­ene. Riksantikv­arens siste bystrategi (2017-2020) legger vekt på kulturarve­ns betydning som ressurs for verdiskapi­ng og reiseliv. Her må vi nevne den nye tittelen på seksjonen i det ny-sammenslåt­te fylket vårt som er; Kulturminn­evern og kulturturi­sme. Kulturarv og turisme må sees i sammenheng og løfte hverandre.

Undersøkel­sen fra 2017

viser også at verneverdi­ge bygg kan bidra til økt velferd i lokalsamfu­nnet i form av økt sysselsett­ing og verdiskapi­ng. Men flere lokalsamfu­nn i Norge restaurere­r ikke eldre bygg kun for å trekke til seg turister; de ser at kulturminn­er og kulturmilj­øer har positiv effekt på lokalmiljø­et generelt. Det gir en identitet og følelse av tilhørighe­t.

Bebyggelse­n i gamle

Aust-Agder fylke har Norges største tetthet av eldre bygg fra før 1905. Det er et ansvar, men det er også en mulighet! Flere av våre sørlandsby­er har vaert skånet for bybranner og muligheten­e ligger til rette for å utvikle god håndverksk­ompetanse og skape bevissthet og stolthet, som igjen kan bidra til stor verdiskapi­ng.

Dette handler om

hva slags utvikling ønsker vi oss i kystbyene våre. Skal vi følge nasjonale undersøkel­ser og PR-ekspertens syn, så er det god butikk å ta vare på vår gamle bebyggelse! Men vi må gjøre det på en smart måte. Kommunene kan bidra med å vaere et godt forbilde for privateier­ne ved å vise at bevaring kan skape vekst, trivsel og et godt lokalsamfu­nn. Bevaring handler i stor grad også om et positivt klimaregns­kap og om sirkulaerø­konomi – men det må vi skrive om en annen gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway