Agderposten

Å frakte sårbare mennesker rundt som pakkepost. Hvorfor er vi fornøyde med det?

-

Vi klarer ikke å få på plass god nok behandling for de mest sårbare og brysomme av oss. Det er både livsfarlig og lite livsverdig.

Som journalist har jeg dekket mange vonde saker. Det forferdeli­ge som har skjedd, får mye oppmerksom­het en liten stund, så blir det ofte glemt av de fleste av oss. En sak som rystet Norge, men som få husker saerlig mye av nå, var det som ble kjent som trikkedrap­et i Oslo, 2. august 2004.

Det var en

dag som mange andre, helt til det ikke var det mer. På 17-trikken ved Bislet gikk det på en passasjer som tok fram en kniv han stakk vilkårlige mennesker med. En av passasjere­ne, en ung mann fra Skien, døde av knivskaden­e. Det ingen visste, i kaoset og forvirring­en som oppsto, var at mannen akkurat hadde vaert pasient på akuttmotta­ket på Ullevål universite­tssykehus. Den norsk-somaliske mannen var psykotisk da han gikk inn på trikken.

En stund etter

at sykehuset hadde stått i flere ukers mediestorm, fikk jeg en telefon fra en av psykiatern­e som jobbet på avdelingen der mannen hadde vaert pasient. Hun var fortvilet: «Dere skulle bare visst hvordan vi egentlig har det her oppe». Hun ville at folk skulle få vite. Som journalist i VG fikk jeg lov til å besøke akuttmotta­ket der hun jobbet, gjennom flere døgn.

Der fikk jeg

se hvordan pasienter som ikke klarte å ta vare på seg selv, ble avspist med minst. Jeg kom inn i verden der legene var presset til å skrive ut pasienter på «permisjon», fordi avdelingen var overfylt. Takplater som var brune etter kloakklekk­asjer. Pasienter var innlagt på røykeromme­t, og når de ble for mange, måtte noen av dem sove i stuen. Sykehusavd­elingen manglet beltesenge­r og hadde ikke penger til plastkoppe­r, slik at pårørende kunne få en kopp kaffe hvis de kom på besøk. De ansatte hadde skaffet krus, men hadde fått beskjed om at det manglet penger på driftsbuds­jettet til oppvaskmas­kin. De måtte derfor bruke tiden de skulle brukt på pasienter til å vaske opp. Det var manglende budsjetter satt i system.

Det er lenge

siden 2004. Mye er blitt annerledes, men alt er ikke blitt til det bedre. For to uker siden fortalte Lars Vereide, som er tillitsval­gt for ambulanses­jåførene i Arendal, om hvordan de må fakte psykisk syke mennesker som pakkepost fram og tilbake til legevakten. Mennesker som ønsker å dø. For syke til å vaere alene, men på legevakten vil ingen ha dem, så de ringer 113 på nytt og får nok et besøk. Vereide fortale om en psykotisk pasient som naboene var engstelige for. Ambulansen måtte kjøre rundt med den nakne kvinnen i to timer, før sykehuset fant plass til henne på psykiatris­k avdeling. Noen dager senere fortalte Victoria Fjaerestra­nd om sitt liv som svingdørsp­asient: «Jeg kjenner meg igjen i det ambulansen­e beskrev om svingdørsp­asientene som ringer flere ganger. Du mister innsikten i egen helse», sa Fjaerestra­nd i Agderposte­n. Det historiene har felles, er at de kommer fra dem som er tettest på. Men ofte ender utspillene opp som en flau bris i samfunnsde­batten.

Det handler selvsagt

om penger og trange budsjetter. Men for psykiatrie­ns del handler det ofte om at dette er en ressurssva­k pasientgru­ppe som ofte ikke roper høyest på egne vegne. Det må som regel en samvittigh­etsfull psykolog, psykiater eller ambulansem­edarbeider til.

I et år

hvor pandemien kom, hvor de som var ensomme og alene fra før er blitt enda mer ensomme og har mistet mange tilbud, lanserte regjeringe­n nullvisjon­en for psykisk helse. Helseminis­teren lover friske midler i statsbudsj­ettet. Det endte med 20 millioner kroner, hvor halvparten skulle gå til holdningsk­ampanjer. Men for dem som alvorlig psykisk syke, hjelper det ikke å bruke penger på et reklamebyr­å. De trenger en seng, pleie og noen som tar vare på dem.

Og kanskje må

vi tørre å stille noen vanskelige spørsmål på nytt? Som Agderposte­n skrev på lederplass nylig har antall sengeplass­er i psykiatrie­n systematis­k blitt bygget ned siden 80-tallet. Store, sentrale institusjo­ner ble lagt ned i forbindels­e med psykiatrir­eformen. Nå skulle «alle» med psykiske lidelser håndteres lokalt – og aller helst poliklinis­k. På Agder har antall døgnplasse­r blitt tilnaermet halvert, fra 335 til 184, i løpet av de siste 16 årene.

Det kan hende

at noen av dem som går ut og inn av akuttmotta­kene og legevakten skulle ønsket seg en seng litt lenger. Spurte politikern­e dem hva de ønsket seg, da sengene ble faerre?

 ?? Foto: NTB ?? DE SOM TRENGER DET MEST: For psykiatrie­ns del handler det ofte om at dette er en ressurssva­k pasientgru­ppe som ofte ikke roper høyest på egne vegne. Men det burde andre gjøre.
Foto: NTB DE SOM TRENGER DET MEST: For psykiatrie­ns del handler det ofte om at dette er en ressurssva­k pasientgru­ppe som ofte ikke roper høyest på egne vegne. Men det burde andre gjøre.
 ??  ?? Katrine Lia redaktør og kommentato­r i Agderposte­n kali@agderposte­n.no
Katrine Lia redaktør og kommentato­r i Agderposte­n kali@agderposte­n.no

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway