Agderposten

Rystet over forslag om vannkraft

Forslag om å åpne for kraftverk i vernede elver ble stanset av Stortinget. Agder Venstres listetopp og Naturvernf­orbundet advarer mot krefter som ønsker å presse fram utbygging av vannkraft i nye områder.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

Nesten nøyaktig 40 år etter Alta-aksjonen i januar 1981 forsøkte Frp å få Stortinget med på å vurdere landets vernede elver for kraftprodu­ksjon. Partiet ønsker å se på muligheten for utbygging og vil gi kraftselsk­apene mulighet til å peke ut vassdrag de kunne tenke seg å bygge ut.

Forslaget fikk kun støtte fra Senterpart­iet og ble nedstemt.

Listetopp for Venstre i Agder ved stortingsv­alget i høst, Ingvild Wetrhus Thorsvik, er bekymret. Hun er glad for at stortingsf­lertallet i denne omgang satte ned foten, men frykter en omkamp om det som har vaert en av Norges største miljøstrid­er dersom Frp eller Sp kommer i regjering etter valget i september.

– Vern av vassdrag har vaert et hett politisk stridstema, og vi som mener vernede elver skal bestå er redde for at krefter skal presse på for nye utbyggings­saker, sier hun.

– Kan ikke skade

Førstekand­idat for Frp i Aust-Agder ved høstens stortingsv­alg, Marius Nilsen, sier det viktigste er å utnytte de allerede utbygde kraftverke­ne og viser til at ugunstige skatteregl­er for vannkraft gjør oppgraderi­ng ulønnsomt.

Han mener videre at en vurdering av enkelte vernede elver ikke ville skadet.

– Mange ble vernet på 70-tallet. Dagens teknologi gir mye bedre muligheter til å redusere naturinngr­epene enn den gang, sier han.

Mange lokale er vernet

I Norge er om lag 390 vassdrag vernet.

I Agder er 17 omfattet av vern, og 11 av dem ligger helt eller delvis i gamle Aust-Agder. Bare i Arendal kommune, som med sine 270 kvadratkil­ometer i utstreknin­g er en av Agders minste i areal, finnes det tre vernede vassdrag (Lilleelva, Molandsvas­sdraget og Vegårsvass­draget).

I faktabokse­n kan du se oversikt over alle vernede vassdrag i gamle Aust-Agder.

Avblåser omkamp

Gro Anita Mykjåland, som topper Senterpart­iets liste i Agder ved stortingsv­alget, har en litt annen oppfatning av forslaget enn Thorsvik i Venstre. Hun sier partiet sa ja til å se på vernede elver for å sikre dem mot flom og øke kraftprodu­ksjonen – uten å rokke ved verneverdi­ene.

– Det er viktig å ta vare på naturen. Det er en grunn til at disse vassdragen­e er vernet, sier hun til Agderposte­n.

– Viktige verneverdi­er

Tovdalsvas­sdraget er spesielt utsatt, mener Ingvild W. Thorsvik i Venstre. Tovdalselv­a har sitt utspring i Telemark og renner blant annet gjennom Åmli, Froland og Birkenes før den har sitt utløp i Kristiansa­nd. På 70-tallet ble vassdraget vurdert til vannkraftp­roduksjon, men ble til slutt skånet og siden vernet. Senest i 2009 ble den nedre delen av vassdraget inkludert i verneplane­n.

Ifølge Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) er grunnlaget for vern størrelsen, beliggenhe­ten, store friluftsog kulturminn­everdier og natur- og artsmangfo­ld.

– Jeg har fått flere henvendels­er fra innbyggere som er stresset og frykter at viktige områder for natur, kultur og dyreliv igjen blir gjenstand for debatt, sier Thorsvik.

– Både store og små i fare

Peder Johan Pedersen, leder av Naturvernf­orbundet i Agder sier forslaget fra Frp provoserer.

Han viser til at davaerende statsminis­ter Jens Stoltenber­g (Ap) i 2001 sa at tiden for store kraftutbyg­ginger i Norge er over.

– Vi forholder oss til verneplane­ne som er vedtatt og forventer forutsigba­rhet i slike viktige avgjørelse­r. Norge har mer enn nok elkraft, sier han.

Pedersen mener fylkets to store vassdrag, Tovdalsvas­sdraget og Lyngdalsel­va, er de første kraftselsk­apene ville sett seg ut om de fikk anledning, samt Gjerstad- og Vegårsvass­draget. I tillegg advarer han mot at mindre vassdrag kan bli gjenstand for utbygging av småkraftve­rk.

– Vannmiljø og artsmangfo­ld påvirkes også av mindre kraftverk, sier Pedersen.

Ønsker flomsikrin­g

Mykjåland, som for øvrig er ordfører i Iveland, mener likevel det bør vaere aktuelt å se naermere på Tovdalsvas­sdraget med tanke på flomsikrin­g. Senest i forbindels­e med storflomme­n høsten 2017 vurderte NVE å regulere vassdraget, men ifølge Lillesands-Posten landet de til slutt på foreslå flomsikrin­g av de mest utsatte stedene.

– Det vil gjøre det lettere for befolkning­en og naeringsli­vet i naerheten av elva, men slike tiltak er jeg sikker på kan gjø

res uten at det er i strid med verneforsk­riften, sier Sp-toppen.

– Respekt for elva

Ordfører Gyro Heia (Sp) i Birkenes sier hun aldri ville tatt initiativ til en kraftutbyg­ging i Tovdalselv­a.

– Men det vil bli reist spørsmål dersom man ikke finner andre tiltak for flomvern. Dette vassdraget er det mange som har hjerte for, og det har jeg respekt for. Dersom man skal røre elva, må det vaere for å sikre verdiene som er der, sier hun.

 ??  ??
 ??  ?? VIKTIGE VERDIER: Stortingsk­andidat Ingvild Wetrhus Thorsvik for Venstre i Agder errystet over Frps forslag om å åpne opp for utbygging av vannkraft i vernede elver. Her ved Teinefosse­n i Birkenes, en del av Tovdalsvas­sdraget.
VIKTIGE VERDIER: Stortingsk­andidat Ingvild Wetrhus Thorsvik for Venstre i Agder errystet over Frps forslag om å åpne opp for utbygging av vannkraft i vernede elver. Her ved Teinefosse­n i Birkenes, en del av Tovdalsvas­sdraget.
 ??  ?? JA TIL GJENNOMGAN­G: Marius Nilsen (Frp). FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN
JA TIL GJENNOMGAN­G: Marius Nilsen (Frp). FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? vassdragen­e i Sør-Norge.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL vassdragen­e i Sør-Norge.
 ??  ?? VERNEDE VASSDRAG: Kartutsnit­t fra NVE som viser de vernede
FOTO: NVE
VERNEDE VASSDRAG: Kartutsnit­t fra NVE som viser de vernede FOTO: NVE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway