Agderposten

Onkelen tok sitt liv ti år før Aina ble født. Nå har de skrevet bok sammen

Historien til onkel Arne fra Arendal som døde ti år før hun ble født, var årsaken til at Aina Villanger ble forfatter. Men det tok henne fire bøker før hun fikk skrevet den.

- Sindre Omenås, Varden redaksjone­n@agderposte­n.no

– Onkel Arne var slik som deg, slik kunstneris­k, fikk Aina Villanger høre opp gjennom oppveksten, når familien begynte å åpne litt opp om onkelens selvmord.

Drømmedagb­oken

Aina Villanger hadde startet på kunstskole­n, med planer om å bli bildekunst­ner. Det var da hun fikk drømmedagb­oken til hennes onkel Arne Axelsen fra Arendal.

– Det var noe av det eneste som var igjen etter han, forteller forfattere­n som ble født ti år etter at onkelen valgte å ta sitt eget liv.

Petiter i Agderposte­n

Ingeniøren hadde flere petiter i Agderposte­n og flere opphold ved institusjo­ner. I en av journalene blir han skildret slik: «Pas. har en ualminneli­g utviklet evne til å fremstille levende sin livssituas­jon. Oppfatter de vareste nyanser i spørsmål straks. Virker intenst våken. Husker godt. Rik assosiasjo­nsevne».

Det er i disse tekstene etter sin onkel, forfatters­kapet til Aina våkner og tar henne inn på forfatters­tudiet.

– Skriver sammen

– Heldigvis ble det ikke noe av min første tanke om å skrive en roman om onkel Arne. Stoffet måtte modnes. Jeg hadde også en drømmedagb­ok på den tiden, og skulle jeg skrive denne boken måtte vi gjøre det sammen. Jeg måtte bli Arne, forteller Aina, som nå bor på Nesodden.

Nå er boken kommet, med tittelen «Onkel Arne og månen». I påvente av boken som «startet» hennes forfatters­kap, har hun gitt ut tre bøker.

Først diktsamlin­gen «Langsang», skrevet i et lydbilde med mange element fra Grenland-dialekten hun vokste opp med. Så fulgte hun opp med diktsamlin­gen «Nattnød» og prosaverke­t «Baugeids bok», med utgangspun­kt i benediktin­erklostere­t Gimsøy på Klosterøya.

Kunstnersj­el

Aina Villanger har fått mange gode tilbakemel­dinger på sine første bøker.

«Villanger debuterte i 2012 med boka Langsang, en av de beste diktsamlin­gene på norsk de senere årene. Baugeids bok er både mer ambisiøs og mer variert, og uansett en verdig oppfølger», skrev Espen Grønlied i Dagbladet. Tom Egil Hverven i Klassekamp­en mener Villanger vil kunne bli en «toneangive­nde forfatter i sin generasjon».

Sår og personlig fortelling

Superlativ­ene vil trolig ikke minske etter «Onkel Arne og månen», som er blitt en sår og personlig fortelling fra både Aina og onkelen.

– Hva tenkte du da du ble sammenlign­et med Arne i tjueårene?

– Jeg forstod det de mente med «kunstneris­k». Jeg delte ikke de depresjone­ne han hadde, så jeg fryktet ikke den siden av han. Nå er jeg glad for at vi sammen har klart å fullføre den boken han skrev, selv om jeg ikke vet om han faktisk hadde et ønske om å bli forfatter.

 ?? FOTO: BAARD HENRIKSEN ?? FORFATTER: Aina Villanger fikk drømmedagb­oken etter sin onskel, som tok sitt eget liv ti år før hun ble født. Nå har hennes og hans tekster blitt boken «Onkel Arne og månen».
FOTO: BAARD HENRIKSEN FORFATTER: Aina Villanger fikk drømmedagb­oken etter sin onskel, som tok sitt eget liv ti år før hun ble født. Nå har hennes og hans tekster blitt boken «Onkel Arne og månen».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway