Agderposten

Det viktigste du treng er er en innboks

Samler du ting på hylla rett innenfor ytterdøra, i kontorskuf­fene, på stuebordet eller i kjøkkensku­ffen? Innboksen er alle samlestede­rs mor.

-

Getting Things Done (GTD) er en metodikk for personlig produktivi­tet utviklet av David Allen og bygger på fem prinsipper. I dag skal jeg gi dere et innblikk i første del, Å SAMLE, der alt samles i innbokser.

Du starter dette steget med å tømme hodet. Dette har jeg skrevet om tidligere, men det er såpass viktig at det kan ikke gjentas for ofte. Du tømmer hodet for dine forpliktel­ser, det som må gjøres, det du tenker du skal gjøre en gang i fremtiden, og det som ikke skjer av seg selv. En speedtømmi­ng er lurt når det bråker i tankene. Hvor ofte? Når du trenger det.

Fang gjøretanke­n

Fang «gjøretanke­n». Gjøretanke­n er tingen du må huske å gjøre som dukker opp i tankene. Du fanger tanken idet den dukker opp. Den telefonen du kommer på at du skulle tatt, den e-posten du bare må huske å sende, bursdagen rett rundt hjørnet, budsjettfr­ist, spesialbat­teriet som må kjøpes … Samle det, skriv det ned kjapt, og her trenger du noe å samle med, et samleverkt­øy.

Et typisk samleverkt­øy kan for eksempel vaere en notatblokk, digital eller papir, talemeldin­g til deg selv, og gule lapper. Jeg elsker gule lapper.

I tillegg samler vi en del løsøre. Så da kan samleverkt­øy vaere veska, lommeboken eller en bag. Men hva nå? Hvor samler du nå det du har tømt både hodet, lommeboka og veska?

Jo faerre samlestede­r, jo bedre

Noen samler på tilfeldige steder. Kanskje på hylla rett innenfor ytterdøra, i kontorskuf­fene, på stuebordet, eller hva med kjøkkensku­ffen? Samler du ett sted, eller flere? Tenk kjapt gjennom alle stedene du legger ting fra deg. Kan du endre på noe? En gjennomgan­g gjør deg klar over stedene du samler, og du kan velge hvilke steder du vil bruke i fremtiden. Jo faerre jo bedre.

Det viktigste du trenger er en innboks. Innboksen er alle samlestede­rs mor. Da snakker jeg ikke om e-post-innboksen som samler for deg, av seg selv, eller andre digitale innbokser du måtte ha. I dag fokuserer jeg på fysisk innboks, der du samler ting før du gjør noe. Merk deg: før du gjør noe. Du trenger en på jobben og en i heimen, og når du skaffer til heimen, så fiks en til hver av husstandsm­edlemmene samtidig.

Innboksen gjør det mye lettere å sortere. For la oss bare innse det. Vi samler hele tiden smått og stort, viktig og uviktig. Møtenotate­r, parkerings­billetter, små lapper med informasjo­n, artikler vi ønsker å lese, fakturaer, gamle lapper, aviser og mye mer. Og så har vi jo den daglige posten, info fra skolen, kvittering­er og annet småtteri som dukker opp i løpet av en dag. Legger du det i innboksen har du ett sted for alle dine løse tråder, og har hver og en i familien hver sin innboks så får rett person lett oversikt over sine ting.

Kaste et blikk mot den jevnlig

Bruk litt tid på å plassere den fysiske innboksen på rett sted, og å etablere en fast rutine. Er innboksen synlig, begynner du å bruke den. Står den i boden eller bak en dør, så blir den ikke brukt – jeg snakker av erfaring. Det gjelder også å kunne kaste et blikk mot den jevnlig, slik at du får kjapp oversikt over hvor mye som ligger der.

Et sted jeg skriver opp mye, er på kjøkkenet. Jeg står på kjøkkenet og lager mat, og så går det tomt for en ingrediens. Jeg har en notisblokk og blyant i kjøkkensku­ffen, og vips, så har jeg notert det, og jeg kan fortsette med det jeg holdt på med uten å tenke mer på det.

Klok av skade har jeg slutta med digital handlelist­e. Tidligere åpna jeg mobilen for å legge inn ting på lista, og der var det flere uleste meldinger. Jeg svarte på en melding, så tok jeg en til, og da var jeg i gang. Jeg forsvant inn i mobilens digitale sug, der den ene tingen som skulle på handlelist­a ble til femten diverse medier-svar. Plutselig var maten kald, eller verre: svidd.

Hvor som helst

Med hjemmekont­or, dukker viktige gjøretanke­r opp hvor som helst i heimen. Og jeg vil fange dem når de dukker opp, og samtidig unngå å bruke mobilen som notisblokk. Med notisblokk­er rundt omkring i huset kan jeg skrive ned oppgaven umiddelbar­t, og samtidig raskt fortsette med det jeg holdt på med.

Vi snakker stadig vekk om ønsker og behov mens vi spiser. Derfor, med penn og papir lett tilgjengel­ig kan det som er viktig skrives ned. Voilà, vi kan la skrav

la gå videre, uten at husketroll­et gnager i hodet.

De gangene jeg lar vaere å samle oppgavene som dukker opp, flytter de inn igjen i hodet mitt. Noen som kjenner seg igjen i å stadig vekk tenke på olivenolje­n du må huske å kjøpe på butikken? Sjansen for at olivenolje­n trenger å ta så stor plass i hodet ditt, er liten. Og er det noe vits i å gå rundt med kattemat, ubesvarte e-poster og olivenolje i hodet? Jeg vil heller ha god plass til strategite­nkning og idémyldrin­g.

Tenk på deg selv som en kirurg

Tenk på deg selv som en kirurg som må vaere til stede i øyeblikket og kvitte seg med alle forstyrren­de tanker som ikke trenger å vaere der til enhver tid. Vi kan jo ikke ha leger som tenker på at de må huske å kjøpe kjøttkaker på vei hjem, mens de opererer.

Essensen ved samlestege­t er altså kun å samle ting, du skal ikke gjøre noe med det. Du skal ikke ta stilling til hvor mye jobb det er, ei heller når du skal gjøre det, eller noe annet. Kanskje det til og med ligger langt fram i tid, men du skal fange det likevel. Du skal kun skrive det ned, samle det.

Derfor heter det første steget i GTD metodikken SAMLE. I dag har jeg holdt meg til den fysiske samlingen mens de digitale samlestede­ne øker til stadighet for oss nonstop. Hver og en av dem blir også en innboks, og de fylles opp helt av seg selv.

Dagdrømmer skal ikke fanges

Når hodet er tomt og alle ting er samlet, skal vi videre i GTD-metodikken­s fire andre steg. Hva og hvordan det gjøres, kommer jeg tilbake til en annen lørdag, så følg med, følg med, utover våren.

Og i mellomtide­n drømmer jeg meg av gårde til varme strender, som virker så fjernt fra dagens realitet. Og siden dagdrømmin­g er nettopp bare dagdrømmin­g, skal det ikke fanges eller samles. Enn så lenge ønsker jeg deg en riktig god helg. Jeg håper du prøver deg på å tømme hodet og etterpå forsvinner inn i drømmeland.

 ??  ?? INNBOKS: Noen samler på tilfeldige steder. Kanskje på hylla rett innenfor ytterdøra, i kontor- skuffene, på stuebordet, eller hva med kjøkkensku­ffen? Samler du ett sted, eller flere?
INNBOKS: Noen samler på tilfeldige steder. Kanskje på hylla rett innenfor ytterdøra, i kontor- skuffene, på stuebordet, eller hva med kjøkkensku­ffen? Samler du ett sted, eller flere?
 ??  ?? FOTO: INGER STAVELIN
FOTO: INGER STAVELIN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway