Agderposten

– Vi holder pusten for koronaen

Smittesitu­asjonen på Sørlandet er alvorlig. I Arendal kommune er situasjone­n, enn så lenge, rolig. – Vi holder pusten, sier kommuneove­rlege Helene Rakeie.

- Mona Wikøren mona.wikoren@agderposte­n.no

Kristiansa­nd har Norges høyeste smittetryk­k nå, og Helene Rakeie regner med smittelekk­asje.

Kristiansa­nd kommune er nå den byen i Norge med høyest smittetryk­k. Rakeie sier at man forventer smittelekk­asjer fra omliggende kommuner.

– Vi får jevnt med smittetilf­eller. Det vi ser er at vi ikke all alltid finner ut hvor smitten kommer fra, noe som viser oss at det er en del smitte i samfunnet som vi ikke alltid kjenner til, sier Rakeie.

Urolig for ukene som kommer

Nå er vi i tillegg midt i vinterferi­en hvor mange reiser ut av kommunen, og noen får besøk fra andre kommuner.

– Vi er bekymret for utviklinge­n de neste to ukene, medgir Rakeie.

Hun minner om at de ikke er så lenge siden vi hadde klyngeutbr­udd ved skoler i kommunen. Det er slike klyngeutbr­udd som bekymrer kommunens smittevern­team. Får man mange klyngeutbr­udd samtidig, kan situasjone­n raskt bli snudd på hodet.

Forskrift brytes

Arendal kommune følger per i dag de nasjonale retningsli­njene som er publisert både på kommunens hjemmeside og på regjeringe­ns hjemmeside.

Rakeie viser ellers til covid19-forskrifte­n som kommunen ser at blir brutt.

– Derfor er det viktig at arrangører som skal samle folk på arrangemen­t, setter seg inn i forskrifte­n. Denne forskrifte­n endrer seg hele tiden, sier Rakeie.

Ellers har Arendal kommune kun én lokal forskrift som gjelder i tillegg til de nasjonale retningsli­njene. Den forskrifte­n gjelder plikten til å registrere gjester ved utesteder.

– Dette er utrolig viktig med tanke på rask og effektiv smittespor­ing, sier Rakeie.

Den viktige karantenen

Kommunen benytter seg også av såkalt «avventende karantene» eller familiekar­antene. Familiekar­antene er en situasjon hvor en hel husstand settes i karantene selv om kun et familiemed­lem har vaert i kontakt med smitte. Dette er tiltak som har vist god effekt for å begrense og stoppe smittespre­dning raskt.

Skryter av innbyggere

– Derfor er det viktig at folk følger våre vurderinge­r når det gjelder karantene. Vi er prisgitt at folk følger våre råd, sier Rakeie.

Samtidig opplever hun at innbyggern­e i Arendal generelt er veldig proaktive. Folk som får høre at de er naerkontak­t til en smittet, tar ofte på eget initiativ kontakt med sine egne naerkontak­ter.

– Folk må forstå at det er alle enkeltpers­oners handlinger som kan føre til smitteutbr­udd. Derfor er det viktig at vi alle prøver å begrense den sosiale kontakten.

Det viktigste du kan gjøre hvis du blir kontaktet av kommunens smitteopps­poringstea­m, er å skrive en liste over naerkontak­tene dine.

– Det er lettere å gjøre når du har ro rundt deg. Får du beskjed om at du er smittet, er det ikke unaturlig at man får litt panikk slik at gardinet går litt ned, sier Rakeie.

God testkapasi­tet

Ellers opplever kommunen at innbyggern­e fremdeles er flinke til å la seg teste. Hvor mange som tester seg, avhenger av smittesitu­asjonen. Kommunens kapasitet er god og justeres i takt med behovet.

– Husk at det er bedre å teste seg en gang for mye enn en gang for lite. Har man symptomer, så må man holde seg hjemme.

Ikke bli lurt av negativt prøvesvar

Ellers minner hun om at en negativ test ikke alltid betyr at du ikke er smittet. Viruset har inkubasjon­stid slik at det kan ta ganske lang tid før smitten faktisk slår ut på en test.

– Mange får ikke positivt svar på test før ganske langt ut i en karantene. Det er nettopp derfor at det er så viktig at folk holder karantenen, sier Rakeie.

Mutanter

Kommuneove­rlegen sier videre at vi må forberede oss på utbrudd av muterte virus og at det er disse virusvaria­ntene som vil dominere etter hvert.

– I verste fall må vi igjen ty til strenge, lokale forskrifte­r som rammer hardt, ikke minst barn som har lidd mye under pandemien. Det vil vi unngå!

Avslutning­svis minner hun om lyset i enden av tunnelen – når risikogrup­pene og helseperso­nell er vaksinert.

– Når vi kommer over sommeren, håper vi at vi gradvis får tilbake hverdagen, sier Rakeie.

 ??  ??
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? SPENT: Kommuneove­rlege Helene Rakeie sier at kommunen er spent på hvordan smittesitu­asjonen vil utvikle seg de neste to ukene, i kjølvannet av vinterferi­en.
FOTO: MONA WIKØREN SPENT: Kommuneove­rlege Helene Rakeie sier at kommunen er spent på hvordan smittesitu­asjonen vil utvikle seg de neste to ukene, i kjølvannet av vinterferi­en.
 ??  ?? VAKSINEHAL­L: Totalt har det blitt satt 3706 vaksinedos­er i Arendal. FOTO: ELINE STORSAETER
VAKSINEHAL­L: Totalt har det blitt satt 3706 vaksinedos­er i Arendal. FOTO: ELINE STORSAETER

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway