Agderposten

– De satte en stopper for mobbingen

Homofile Per Magnus Haig takker med en Knockout.

- Thomas Skjeggedal Thorsen thth@agderposte­n.no

Vi må spole to tiår tilbake i tid for å starte denne historien. Grimstad-gutten Per Magnus Haig var en av få åpent homofile i Arendals uteliv, og oppmerksom­heten kom fort.

– På 90-tallet var det «eksotisk» å vaere homofil, så det kunne hende det ble noe knuffing på meg på grunn av harry bolegutter som hatet meg ene alene for dette, minnes Haig.

I 1991 – året etter at Magne Havnaa ble verdensmes­ter – kom han og Erling inn i livet til Per Magnus.

Ingen ville ha problemer med dem

– Da Magne og Erling hørte om bråket, stoppet det helt. Ingen ville ha problemer med dem. For meg og gjengen min ble de reddende engler.

Haig er nå 51 år gammel og driver Kvisle Herregård i Åsnes kommune i Innlandet. Han minnes brødrene Havnaa som «fantastisk­e og snille karer som hatet mobbing».

– De var stille og rolige og ville bare ha det greit. Og de tolererte ikke noe dritt eller mobbing fra noen. Magne var en varm og snill sjel som tok meg og jentene under sine vinger. Erling var like god. De to «fredet» oss fort i byen.

Han legger til at han sjelden så Magne eller Erling drikke alkohol. Vi var mest ute for det sosiale, sier Haig.

– Venner som dem ga meg umiddelbar respekt, og ikke minst fred fra trakasseri­ng. Det var kjaerkomme­nt.

Drink som hyllest

Siden den gang har Per Magnus Haig flyttet fra Sørlandet og har over 35 år i hotellbran­sjen. Blant annet var han hovmester på fiskeresta­uranten 1711 på Tyholmen.

Før jul ga han ut boken «En bartenders bekjennels­er». Boken gir tips, råd og oppskrifte­r på drinker – deriblant drinken «The Knockout».

– Ettersom Magne ikke lenger er blant oss, hadde jeg lyst til å dedikere en drink i hans minne, forklarer Haig.

Magne er et av hans store idoler etter møtene på 90-tallet.

Drinken består av blant annet Bacardi, fersk limesaft og fersk chili.

I boka hedrer Haig flere kjente personer ved å dedikere drinker til dem. Ved hver drink ligger det en tanke bak:

– Jeg skaper en drink rundt de smakene de liker. Med Magne tenkte jeg på smaker som virkelig gir inntrykk, og som gir en opplevelse av dybde og ikke minst et smakskick.

– Greske guder

Per Magnus Haig forteller også at han følger boksing tett.

– Jeg ser den samme drivkrafte­n og styrken som Magne hadde, i Kai Robin. Far og sønn er bygd som greske guder, og de kjemper med en driv og sult jeg beundrer, mener Haig.

– Jeg elsker boksing, og med Kai Robins stamtavle er det ekstra spennende å følge ham. Han kommer også til å bli verdensmes­ter, uten tvil!

Kai Robin Havnaa står med 16 strake seire som proffbokse­r.

32-åringen fra Hope i Risør og Per Magnus har ikke møttes tidligere, men Risør-bokseren har fått et stående tilbud fra bartendere­n. – Jeg har avtalt at når livet blir litt mer normalt, så skal jeg komme til ham i Arendal, så får de meg som sin VIP-bartender en helaften, med kurs og ikke minst mengder av gode cocktailer og drinker.

– Etter neste seier!

Kai Robin Havnaa forteller til Agderposte­n at han syns det er kult at pappa Magne har fått drinken oppkalt etter seg.

– Historien med pappa og Erling var veldig fin. Jeg har ikke smakt drinken ennå, fordi det er minimalt med alkohol på denne tiden av året på grunn av trening. Men rett etter min 17. proffseier skal jeg ned på Castelle og bestille en Knockout-drink. Den ser jo farlig god ut!

 ??  ??
 ??  ?? KNOCKOUT: Drinken «The Knockout» er dedikert til Magne Havnaa.
FOTO: ANNE MARIT HOLMSETH
KNOCKOUT: Drinken «The Knockout» er dedikert til Magne Havnaa. FOTO: ANNE MARIT HOLMSETH
 ??  ?? HYLLER: Per Magnus Haig hyller Magne Havnaa med
HYLLER: Per Magnus Haig hyller Magne Havnaa med
 ?? FOTO: NTB/ANNE MARIT HOLMSETH ??
FOTO: NTB/ANNE MARIT HOLMSETH
 ?? FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN ?? – GRESK GUD: Per Magnus Haig følger Kai Robin Havnaa og boksing tett, og omtaler både Kai Robin og hans avdøde far Magne som greske guder. Her er en lettet Havnaa etter at han tok sin 16. seier som proffbokse­r.
FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN – GRESK GUD: Per Magnus Haig følger Kai Robin Havnaa og boksing tett, og omtaler både Kai Robin og hans avdøde far Magne som greske guder. Her er en lettet Havnaa etter at han tok sin 16. seier som proffbokse­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway