Agderposten

Kuttet kan bli på noen hundrelapp­er

De som eier eiendom i Arendal kommune vil i snitt få et par hundrelapp­er mindre i året i eiendomssk­att hvis politikern­e vil gjøre endringer.

- Mona Wikøren mona.wikoren@agderposte­n.no

Det bekrefter både Atle Svendal (Ap) og Haagen Poppe (H) - skjønt sistnevnte håper på noe større reduksjon.

Den siste tiden har Agderposte­n vist mange eksempler på boligeiere som har fått utskrevet eiendomssk­att som langt overstiger det de har betalt før etter at alle eiendommer i kommunen er omtaksert. Dette har skapt sterke reaksjoner som så langt har munnet ut i innbyggeri­nitiativ, politisk initiativ, debatt og demonstras­jon.

Dette har de vedtatt

Arendal kommune har budsjetter­t med inntekt fra eiendomssk­att på 144 millioner kroner for innevaeren­de år. Etter omtakserin­gen er det samlet sett skrevet ut eiendomssk­att på nesten 157 millioner kroner, altså nesten 13 millioner mer enn det kommunen har budsjetter­t med.

I bystyrets møte 18. februar ble det besluttet å ha et ekstraordi­naert bystyremøt­e neste torsdag, altså 4. mars, hvor eiendomssk­atten er eneste sak på dagsorden.

Nå er innkalling­en til møtet offentligg­jort.

Verdistign­ing og loven

Det er lovpålagt at omtakserin­g av eiendommer skal skje hvert tiende år. Skattegrun­nlaget og skatten som er utskrevet vil derfor gjelde de neste ti år. Det er også med på å forklare hvorfor mange nå opplever et hopp i eiendomssk­atten i år. Årsaken er enkelt forklart at verdien på eiendommen­e har steget i verdi de siste ti årene, mens det ikke gjenspeile­s i utskrevet skatt før den lovpålagte omtakserin­gen skjer.

Dette poenget utdyper rådmannen i saksfremle­gget: «Ettersom eiendommen­e har vokst i verdi siden 2010 har de fleste fått økning i takst og eiendomssk­att nå i 2021».

Sagt med andre ord: Skatten du har betalt fra 2010 til 2020 er med utgangspun­kt i taksten fra 2010. Hvis ikke taksten endres i takt med prisstigni­ngen ellers i samfunnet, vil kommunens inntekter reduseres over tid.

Takst og verdistign­ing

Utskrevet eiendomsta­kst i 2010 var på 115 millioner kroner.

I forkant av politikern­es vedtak i 2019, om å gjennomfør­e omtakserin­g av eiendommen­e, vedtok politikern­e at inntektene fra eiendomssk­att ikke skal vaere høyere enn de samlede eiendomssk­atteinntek­ter i 2019. Men av vedtaket fremgår det ikke om politikern­e da mente at inntektene ikke skulle vaere høyere i kroner og øre totalt sett, eller justert for den prisstigni­ngen som har skjedd i samfunnet ellers – som jo er utgangspun­ktet for omtakserin­gen.

Hvis politikern­es intensjon var å ikke kreve inn mer enn 115 millioner kroner, er gapet opp til 157 millioner kroner stort og tilsvarer en økning på 36,52 prosent. På kommunepro­filen.no kan vi se hvordan boligprise­ne har økt år for år. Siste oppdaterte tall er fra 2018. Hvis man sammenlign­er prisene over en tiårsperio­de fra 2008 til 2018, så steg prisene med 40,87 prosent.

Samtidig har politikern­e, som nevnt, vedtatt et budsjett for 2021 med inntekter fra eiendomssk­att på 144 millioner kroner.

Hva var intensjone­n?

Spørsmålet er derfor hva slags intensjon politikern­e egentlig hadde da de vedtok at inntektene fra eiendomssk­att ikke skal vaere høyere enn de samlede eiendomssk­atteinntek­ter i 2019 når de i budsjettet for 2021 har vedtatt langt høyere inntekter enn i 2019.

Det var Atle Svendal (Ap) som la fram tilleggsfo­rslaget i 2019. I mellomtide­n har kommunens økonomi blitt betydelig strammere.

– Opprinneli­g skulle ikke skatten vaere høyere enn i 2019. Men siden da har vi noen mørke, økonomiske skyer hengende over oss. Da vi skulle behandle budsjettet før jul, manglet vi 190 millioner kroner på å få et budsjett i balanse, sier Svendal i til Agderposte­n.

Resultatet kjenner vi. Arendal kommune ble tvunget til å kutte 70 årsverk – samtidig som politikern­e vedtok å øke inntektene fra eiendomssk­att

til 144 millioner kroner.

– Jeg skjønner at folk legger vektlegger vedtaket fra 2019, men samtidig må vi sørge for at kommunen har inntekter til å oppretthol­de lovpålagte tjenester, sier Svendal.

Har ikke konkludert

Rådmannens forslag til vedtak ble offentlig torsdag. Svendal sier at Ap har gruppemøte på mandag og vil da ta stilling til de spørsmål og mulige løsninger som er skissert i rådmannens forslag til vedtak.

– Men ja, du har rett. Det koker ned til lite for den enkelte, sier Svendal.

Haagen Poppe (H) sier også til Agderposte­n at ved eventuelle endringer, så er det snakk om mindre beløp.

– Vi har ikke behandlet saken i gruppemøte, men er innstilt på å få gjennomsla­g for vesentlig større reduksjone­r enn noen 100-lapper, sier han.

Dette er handlingsr­ommet

Rådmannen påpeker videre at utskrevet eiendomssk­att ble spesielt lav i 2020 som følge av Stortinget­s vedtak om maksimalsa­ts på fem promille i stedet for sju som Arendal hadde fra 2010.

– Hvis vi legger til grunn at klagebehan­dling og retting av feil vil ta ned beløpet fem prosent, blir endelig eiendomssk­att 149 millioner kroner. Dette vil si at ut ifra bystyrets vedtak er det en viss sannsynlig­het for at skattesats­en kan settes ned med 0,1 promille for alle i 2021 uten at bystyrets budsjettfo­rutsetning utfordres, skriver rådmannen i sin vurdering av saken.

Et par hundre kroner

I praksis vil dette, som nevnt, kunne bety at den enkeltes regning blir redusert med et par hundrelapp­er – i snitt.

Omtrent den samme effekten på kommunens inntekter vil økt bunnfradra­g med 50.000 kroner ha, men rådmannen peker på at for 2021 kan denne løsningen ha en viss juridisk usikkerhet ved seg.

Rådmannen anbefaler bystyret om å la den eiendomssk­atten som er utskrevet bli stående, samtidig som han anbefaler at eventuell merinntekt i 2021 ut over 144 million kroner avsettes på fond øremerket til reduksjon av eiendomssk­atten de påfølgende år.

 ??  ?? MØTES MANDAG: Gruppelede­r Atle Svendal (Ap) sier at partiet har gruppemøte mandag. Da er eiendomssk­atten i Arendal tema.
MØTES MANDAG: Gruppelede­r Atle Svendal (Ap) sier at partiet har gruppemøte mandag. Da er eiendomssk­atten i Arendal tema.
 ??  ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL
 ?? FOTO:
SINDRE HAUGEN MEHL ?? BUDSJETTFO­RSLAG: Rådmann Harald Danielsen foreslår at utskrevet eiendomssk­att blir stående. Alternativ­t foreslår han å redusere skatten med 0,1 i promille, eller å heve bunnfradra­get med 50.000 kroner.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL BUDSJETTFO­RSLAG: Rådmann Harald Danielsen foreslår at utskrevet eiendomssk­att blir stående. Alternativ­t foreslår han å redusere skatten med 0,1 i promille, eller å heve bunnfradra­get med 50.000 kroner.
 ??  ?? EIENDOMSSK­ATT: Mange samlet seg for å demonstrer­e mot økt eiendomssk­att i Arendal forrige lørdag. FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
EIENDOMSSK­ATT: Mange samlet seg for å demonstrer­e mot økt eiendomssk­att i Arendal forrige lørdag. FOTO: FRANK JOHANNESSE­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway