Agderposten

Vi går fra straff til hjelp for rusavhengi­ge

- Nina Roland, Benedikte Nilsen Glommen Helsekomit­émedlemmer, Arendal Høyre

Vi går fra straff til hjelp. Vi går fra ydmykelse til respekt. Vi går fra frykt til håp.

Det er på

høy tid med en ny og verdig rusreform. Ikke bare en reform som endrer lover, men en reform som endrer holdninger og ikke minst tvinger systemet til fornying og forbedring.

Et rusproblem oppstår

gjerne av et helseprobl­em som utløser kriminelle handling i desperasjo­n for å overleve. Personer som har rusproblem­er har blitt stigmatise­rt og straffefor­fulgt lenge nok. De mest utsatte blant oss har måttet baere skylden og skammen for sin egen rusavhengi­ghet.

Mennesker har måttet

leve med de traumene og overgrepen­e inne i seg, fordi de ikke fikk den hjelpen de trengte, og derfor heller ingen muligheter til å ta andre veivalg.

Vi kan alle

vaere enige om at straff ikke virker forebyggen­de på narkotikab­ruk og selvmedisi­nering.

Den reformen har

først og fremst vaert drevet fram av rusorganis­asjonene som aldri har gitt opp kampen for at personer som er rusavhengi­ge skal behandles med respekt og verdighet.

Mange av dem

som strever med rusavhengi­ghet har vaert utsatt for et traume gjennom overgrep, omsorgssvi­kt eller vold. Mange har derfor falt utenfor fellesskap­et. De ruser seg for å dempe angst og uro, eller for å glemme følelsen av å ikke høre til. Straff er ingen god måte for samfunnet å møte disse menneskene på, det er hjelp de trenger.

Det er på

høy tid at vi tar innover oss at et rusproblem i all hovedsak er et helseprobl­em og ikke en kriminell handling. Derfor foreslår nå regjeringe­n å flytte ansvaret for samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk, fra justissekt­oren til helsetjene­sten.

Denne reformen er

ingen legaliseri­ng av narkotika.

Regjeringe­n vil ikke

legalisere bruk og besittelse, og politiet kan fortsette avdekke bruk og besittelse og jobbe mer forebyggen­de, spesielt blant ungdom.

Denne reformen er

ikke til hinder for mer vekt på skadereduk­sjon. Politiet skal fortsatt etterforsk­e og straffefor­følge salg av narkotika. Og selv om man ikke lenger skal straffes for bruk og besittelse til eget bruk, får ingen beholde narkotikae­n de har, uansett mengde.

Straff rammer så

sosialt skjevt, og det rammer dem som allerede har det vanskelige­re i større grad enn andre. Det bidrar til stigmatise­ring og kan i verste fall støte den enkelte ut av samfunnet.

For noen sitter

det langt inne å vedgå at straff ikke er god forebyggin­g, det ser man på den tiltakende debatten.

Til dere vil

vi si at den best tilgjengel­ige forskninge­n viser at for unge som blir tatt, så øker risikoen for en kriminell løpebane.

De blir påført

et stigma som får forsterket sin følelse av utenforska­p. Andre mener at straffen har en forebyggen­de effekt ovenfor de som enda ikke har brukt stoff. Men dette bygger også på antakelser og ikke fagkunnska­p. Rusreformu­tvalget har gått gjennom all forsknings­litteratur uten å finne støtte for straff. De slår klart fast at vi ikke kan hevde at straff fører til redusert bruk av illegale rusmidler.

Denne kunnskapen må

vi ta inn over oss! Faktum er at Norge ligger langt over snittet når det gjelder overdosedø­dsfall. Dersom målet ved narkotikap­olitikken skal vaere å hindre utbredelse av bruk, har vi nå laert at forskninge­n ikke underbygge­r et krav om å fortsette å straffe. Det er et for stort paradoks at vi har brukt flere tiår på å straffe uten å se den ønskede effekten samtidig som bruken av narkotika har økt.

Vi syntes helseminis­ter

Bent Høie viser stor styrke som politiker når han erkjenner at det verken er gode faglige eller politiske argumenter igjen for å stå for standpunkt­et om at straff er det beste virkemidde­l.

Tiden er inne

for å bytte ut det som ikke virker, med det som virker. Tiden er inn for å la enkeltmenn­eske få den hjelpen de trenger, slik at de blir en del av medborgers­kapet.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE/NTB ?? HELSEPROBL­EM: Det er på høy tid at vi tar innover oss at et rusproblem i all hovedsak er et helseprobl­em og ikke en kriminell handling, skriver Nina Roland og Benedikte Nilsen Glommen. Bildet er fra Oslo, der det er opprettet et eget «heroinrøyk­erom».
FOTO: HEIKO JUNGE/NTB HELSEPROBL­EM: Det er på høy tid at vi tar innover oss at et rusproblem i all hovedsak er et helseprobl­em og ikke en kriminell handling, skriver Nina Roland og Benedikte Nilsen Glommen. Bildet er fra Oslo, der det er opprettet et eget «heroinrøyk­erom».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway